Dinsdag 20/04/2021

Linkebeek

Homans: "Situatie in Linkebeek is onder controle"

Liesbeth Homans. Beeld BELGA
Liesbeth Homans.Beeld BELGA

"Ik ga voorlopig niets doen in Linkebeek. De situatie is wettelijk onder controle." Dat antwoordde Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans in het Vlaams parlement op vragen van Tom Van Grieken (Vlaams Belang) en Christian Van Eyken (UF).

Liesbeth Homans benoemde eind vorige week oppositielid Eric De Bruycker (Prolink) tot burgemeester van Linkebeek. Ze deed dat nadat de Raad van State tot twee keer toe het beroep verwierp dat Damien Thiéry, sinds 2007 waarnemend burgemeester van de gemeente, had ingesteld tegen de weigering van de regering om hem te benoemen als burgemeester, wegens overtredingen van de taalwetgeving. De Franstalige meerderheid weigerde het afgelopen jaar ook herhaaldelijk om iemand anders als burgemeester voor te dragen.

"U hebt een tijdbom gelegd onder de gemeente en misschien zelfs onder de federale regering", vond Christian Van Eyken in het parlement. "Ik vind dit geen communautaire bom", antwoordde Homans. "Ik vraag enkel om de wet en de uitspraken van de Raad van State na te leven."

Machtsverhoudingen

Homans heeft naar eigen zeggen geprobeerd om rekening te houden met de politieke machtsverhoudingen. "Maar niemand van de Franstalige meerderheid zal de eed afleggen, dus het gemeentedecreet laat mij geen andere keuze dan iemand anders te benoemen." De minister bereidt naar eigen zeggen geen verdere stappen voor.

Volgens Tom Van Grieken blijft Thiéry intussen de facto burgemeester van de gemeente. "Dat staat ook nog gewoon op de website. U hebt de zwarte piet doorgeschoven naar die brave Nederlandstalige", aldus de Vlaams Belanger.

"Ik ga ervan uit dat de verkozenen in de gemeenteraad het beste voor hebben met de inwoners. Ik weet dat er deze week al een college zal plaatsvinden waaraan De Bruycker zal deelnemen", besloot Homans.

Overlegcomité

Ondertussen vraagt minister-president van de Franse gemeenschap Rudy Demotte (PS) in een brief geschreven aan premier Charles Michel om hem te vragen het dossier van het burgemeesterschap in Linkebeek op de agenda van het komende Overlegcomité tussen de verschillende regeringen van het land te zetten. Dat heeft hij aangekondigd tijdens de plenaire zitting van het parlement van de Franse gemeenschap.

Voor Demotte is een tussenkomst van de premier als "behoeder van de communautaire vrede en de federale loyauteit" noodzakelijk. "Berusten in onaanvaardbaar", zei hij in antwoord op een vraag van Caroline Persoons (FDF).

Vlaams minister van Binnenlandse Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) benoemde afgelopen weekend Vlaams oppositielid Eric De Bruycker als burgemeester van de faciliteitengemeente. In Linkebeek heeft de Franstalige lijst van Damien Thiéry, die al jaren niet benoemd geraakt omdat hij zich volgens de Vlaamse voogdijminister niet aan de taalwetgeving houdt, een zeer comfortabele meerderheid.

Persoons riep de regering van de Franstalige gemeenschap op om naar de Raad van Europa te stappen om de toepassing van het charter van de lokale autonomie te laten toepassen.

Zetelen, tenzij...

Uit het Gemeentedecreet kan worden afgeleid dat een burgemeester die ontslag neemt moet blijven zetelen tot de Vlaamse regering een vervanger aanstelt, tenzij hij dat ambt niet meer kan of wil uitoefenen omwille van ziekte, onverenigbaarheid en dergelijke. In dat laatste geval wordt hij automatisch vervangen door de eerste schepen of een schepen die hijzelf aanduidt. Dat stelt Prof. David D'hooghe, KUL-hoogleraar Administratief Recht.

Tegelijk met de aanvaarding van zijn benoeming als burgemeester van Linkebeek door Vlaams minister Liesbeth Homans stelde Eric De Bruycker afgelopen zondag dat hij terug ontslag zou nemen uit die functie als de Franstalige meerderheid in deze faciliteitengemeente niet bereid zou blijken met hem samen te werken. Sinds maandagavond de Franstalige politici in Linkebeek na de gemeenteraad unisono verklaarden niet met De Bruycker te willen scheep gaan, lijkt dit scenario eerder dichtbij dan veraf. Zo simpel liggen de zaken met betrekking tot ontslagnemende burgemeesters decretaal evenwel niet.

"In het decreet staan twee conflicterende bepalingen over ontslagnemende burgemeesters. Enerzijds stelt men dat een burgemeester die ontslag wil nemen dit mandaat moet blijven uitoefenen tot hij in die functie vervangen is door de Vlaamse regering. Enige uitzondering op deze regel is een plots geval van onverenigbaarheid dat zich voordoet als de betrokkene bijvoorbeeld minister wordt. Anderzijds staat er in het decreet dat een ontslagnemende burgemeester tot de benoeming van zijn opvolger vervangen wordt door de eerste schepen", aldus D'hooghe.

"Ik ben op basis van beide bepalingen van oordeel dat een ontslagnemende burgemeester in functie moet blijven tot de Vlaamse regering een opvolger heeft benoemd, tenzij hij het mandaat niet meer kan uitoefenen. Als De Bruycker dit niet meer kan, zou hij zelfs een schepen kunnen opdragen dat in zijn plaats doen. Hij kan hiervoor bijvoorbeeld ziekte inroepen waardoor hij vergaderingen niet meer zou kunnen bijwonen. Het kan echter niet worden uitgesloten dat er hiervoor tevens ruimte bestaat om zich te beroepen op 'een morele onmogelijkheid'", aldus D'hooghe.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234