Maandag 03/10/2022

Armoedebestrijding

Homans serveert eten voor 1 euro

Vlaams minister van Armoedebestrijding Liesbeth Homans. Beeld BELGA
Vlaams minister van Armoedebestrijding Liesbeth Homans.Beeld BELGA

'Elk kind dat we een gezonde maaltijd kunnen aanbieden, is een kind gewonnen.' Onder dat motto heeft minister voor Armoedebestrijding Liesbeth Homans (N-VA) beslist om in 22 Vlaamse steden en gemeenten 1 euromaaltijden aan te bieden. Ze koppelt er ook sociale begeleiding aan.

ROEL WAUTERS

Voor 1 euro een gezonde maaltijd voor kansarme kinderen. Het is een van de speerpunten van het armoedebeleid van Homans. Ze begon ermee als OCMW-voorzitter in Antwerpen en rolt het nu uit in heel Vlaanderen. Ze voorziet 1,2 miljoen euro, een derde van haar budget. Het geld wordt over 22 Vlaamse steden en gemeenten verdeeld.

Elk project krijgt maximaal 60.000 euro. Steden zoals Antwerpen en Oostende kunnen met dat geld bestaande initiatieven verder op punt zetten, maar het gros van de gemeentebesturen zal vanaf begin 2016 nieuwe sociale restaurants openen.

Het geld wordt in de eerste plaats gebruikt voor personeel en de aankoop van voedsel. De huur van de gebouwen moeten de gemeentebesturen zelf betalen. Een deel van de projecten werkt met voedseloverschotten, in samenwerking met supermarkten uit de buurt.

Homans pleit voor een 'integrale aanpak'. Kinderen zullen er niet alleen voor één euro soep en een hoofdgerecht kunnen verorberen - ouders betalen zowat 3 euro -, ook zullen er ter plaatse sociaal assistenten en vertrouwenspersonen klaarstaan om gezinnen op andere vlakken bij te staan. Zo is bijvoorbeeld huiswerkbegeleiding mogelijk.

Jetons

De minister lanceerde begin dit jaar een oproep, waarop uiteindelijk 59 gemeentebesturen intekenden. Na evaluatie valt nu iets meer dan de helft af. Onder meer Oudenaarde en Aalst blijven in de kou staan, omdat zij de maaltijden rechtstreeks aan scholen wilden leveren.

"Daar kunnen we de extra begeleiding niet aanbieden", zegt Homans. "We willen echt de gezinnen en dus ook de ouders bereiken." Verschillende projecten zetten wel in op samenwerking met leerkrachten. Vaak is het moeilijk om kansarme kinderen tot in het sociaal restaurant te krijgen. Sensibilisering is daarom nodig. Op school zouden kinderen een jeton kunnen kopen, waarmee ze 's avonds naar het sociaal restaurant kunnen.

Water aan de lippen

Het initiatief van Homans kreeg al felle kritiek, onder meer van de Inspectie Financiën. De 1 euromaaltijden pakken de armoede niet structureel aan, klinkt het. Een lagere energiefactuur of betere begeleiding doen dat wel.

"Met onze integrale aanpak gaan we verder dan voedsel aanbieden", verdedigt Homans zich. "We helpen niemand rechtstreeks uit de armoede, maar we bieden wel belangrijke steun. Elk kind dat we een gezonde maaltijd aanbieden, is een kind gewonnen. Het feit dat de gemeenten massaal hebben ingetekend, bewijst het succes."

Frederic Vanhauwaert van Netwerk tegen Armoede neemt geen genoegen met deze uitleg. "Iedereen heeft het water aan de lippen, daarom hebben zo veel instanties ingetekend", stelt hij. Ook met extra begeleiding blijft de maatregel inefficiënt, vindt hij. "Kind en Gezin, dat intensief contact heeft met de gezinnen, stoot jaarlijks op een stijgend aantal kinderen in armoede. Het lijkt me dan ook logisch dat daar middelen voor gezinsondersteuning naartoe gaan. Net als bijvoorbeeld naar leerlingenbegeleiding op school. Uitgerekend dat soort begeleiding staat nu onder druk door de besparingen van de Vlaamse regering."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234