Vrijdag 23/07/2021

Update

Homans overweegt om huurwaarborg opnieuw op te trekken naar 3 maanden

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) denkt eraan de huurwaarborg weer op te trekken van twee naar drie maanden, schrijft De Standaard. "Zonder garanties voor de meest kwetsbare groepen op de huurmarkt is zo'n maatregel onaanvaardbaar", zegt Vlaams parlementslid Katrien Partyka van Homans' coalitiepartner CD&V.

Homans werkt aan een decreet om de Vlaamse huurregels vorm te geven. Uit de teksten die ze al heeft besproken met het werkveld, blijkt dat ze daarbij ook aanpassingen doet die niet in het Vlaamse regeerakkoord staan. Zoals het opnieuw verhogen van de huurwaarborg.

Minister Homans verdedigt in het ontwerp de hogere huurwaarborg als tegenprestatie voor de ­zogenaamde huurwaarborg­lening. Een huurder zou de huurwaarborg op een geblokkeerde rekening kunnen storten zonder dat de verhuurder de afkomst van het geld (een lening) kent. Ze wijst er ook op dat een voldoende hoge huurwaarborg verhuurders kan overtuigen om te verhuren aan minder voor de hand liggende huurders.

Banksector nog niet geconsulteerd over huurwaarborglening
Er zijn nog geen contacten geweest tussen het kabinet van Homans en Febelfin, dat de banksector vertegenwoordigt, over de piste van een huurwaarborglening. Dat valt vandaag te horen bij Febelfin. Over die lening bestaat nog heel wat onduidelijkheid. Febelfin wil pas een standpunt innemen als er meer duidelijkheid is.

CD&V vindt het voornemen van Homans onevenwichtig. "Het evenwicht tussen de rechten van de huurder en die van de verhuurder wordt verstoord", zegt Katrien Partyka. "Wie begint te huren, moet dan in één keer vier maanden huur neertellen, drie maanden waarborg, plus één maand huur. Je moet niet leven van een uitkering om dat veel geld te vinden." Partyka is er niet van overtuigd dat het systeem van de huurwaarborglening ook echt werkt.

Overlegfase
Het voorstel van Homans zit nog in de overlegfase, zo benadrukte Partyka op Radio 1. Minister Homans zelf vindt het voorbarig om nu al te communiceren over haar ontwerp. Het wordt nu bekeken door de Inspectie van Financiën. Daarna volgt er mogelijk nog politiek overleg tussen de kabinetten.

Vlaams Huurdersplatform ongerust over plannen
Het Vlaams Huurdersplatform reageert erg ongerust op de plannen van Homans. "Nu al heeft 42 procent van de huurders moeite om die waarborg op tafel te leggen. Dat percentage zal bij een hogere waarborg alleen maar toenemen", reageert Joy Verstichele van het Huurdersplatform. De idee van een huurwaarborglening kan een oplossing bieden, maar over die piste is er nog veel onduidelijkheid.

Het Vlaams Huurdersplatform stelt vast dat de huurwaarborg de toegang tot de huurmarkt bemoeilijkt. Ruim vier op de tien heeft nu al moeite om die waarborg op tafel te leggen, luidt het. Daarnaast wordt de huurwaarborg door sommige private verhuurders ook gebruikt als een selectie-instrument. "Als men de huurwaarborg nu zou verhogen naar drie maanden, plus de eerste maand huur én de verhuiskosten, heeft men het al gauw over enkele duizenden euro's", illustreert Verstichele de problematiek.

"Veel onduidelijk"
Een huurwaarborglening zou eventueel een oplossing kunnen bieden, maar het Huurdersplatform stelt zich hier toch heel wat vragen bij. "Er is nog zoveel onduidelijk. Bijvoorbeeld de snelheid waartegen deze lening kan worden verstrekt is essentieel. En wat met de administratieve rompslomp en extra kosten voor de huurder?", aldus Verstichele. "De minister kan het niet maken om de waarborg op te trekken zonder een alternatief dat voldoende garanties biedt, zeker voor de meest kwetsbare groepen."

Nog voor de zomer wordt het nieuwe huurdecreet van minister Homans verwacht. De huurwaarborg is maar één aspect hiervan, maar het Vlaams Huurdersplatform maakt zich nu wel zorgen over het totaalplaatje, zegt Verstichele.

"Homans duwt huurders verder de armoede in"
Oppositiepartijen sp.a en Groen reageren scherp op het uitgelekte voorstel van Homans. "Ze zet huurders en verhuurders tegen elkaar op en duwt huurders verder de armoede in", zegt Michèle Hostekint (sp.a). Volgens An Moerenhout (Groen) is het des te pijnlijker dat net de minister van Armoedebestrijding de drempel tot de huurmarkt voor kwetsbare huurders verhoogt.

Groen vindt dat Homans de echte problemen negeert. "De armoede onder huurders is vandaag onaanvaardbaar hoog", zegt An Moerenhout. "Het huurdecreet, dat minister Homans binnenkort bekend moet maken, kan een waardevolle hefboom zijn om de armoede onder kinderen, leerlingen en volwassenen te laten afnemen. Onderzoek toont aan dat de hoge huurprijzen steeds vaker een reden zijn om in armoede te belanden. Het zou de prioriteit moeten zijn van deze minister van Wonen en Armoedebestrijding, maar het is het niet. In plaats van de armen te bestrijden zou de minister beter de armoede bestrijden", zegt Moerenhout.

Haar sp.a-collega Michèle Hostekint pleit voor een centraal georganiseerd huurwaarborgfonds, dat huurders met een laag inkomen de mogelijkheid geeft de betaling van de waarborg te spreiden en tegelijk verhuurders zekerheid geeft.

"Eerst huurwaarborglening uitwerken"

De verhoging kan pas als er voldoende duidelijkheid is over de Vlaamse Huurwaarborglening, stelt Caritas Vlaanderen, een organisatie die begaan is met de armoedeproblematiek. Ook deze organisatie wijst erop dat anders veel kandidaat-huurders - niet alleen de meest kwetsbaren - geen woning meer zullen vinden op de private huurmarkt.

Caritas is voorstander van de Vlaamse Huurwaarborglening. "Wie zelf niet over voldoende middelen beschikt, zal kunnen lenen via de Vlaamse overheid. Je krijgt het geld rechtstreeks, zodat de verhuurder niet weet dat je dit geld zelf niet hebt. Zo vermijd je discriminatie op basis van solvabiliteit, de grootste discriminatiefactor binnen de private huurmarkt." Maar Caritas wijst erop dat de Huurwaarborglening nog niet uitgewerkt is. Pas als dat gebeurd is, en het concept is uitgetest, mag de minister de huurwaarborg verhogen, vindt de ngo.

Caritas Vlaanderen betreurt ook dat er in het nieuwe ontwerpdecreet geen wetgevende initiatieven zijn voorzien om discriminatie op de private huurmarkt aan te pakken. "Niet preventief en niet bestraffend. We hadden op meer gehoopt." Ook over de uithuiszetting van gezinnen met kinderen, schiet het decreet tekort. Caritas hoopt op nieuw overleg en het toepassen van de Armoedetoets. "We blijven in dialoog gaan met de minister omdat we blijven geloven in een sterke private huurmarkt waar ook kwetsbare mensen terecht kunnen. De sociale huurmarkt is niet de enige oplossing, maar dan moeten we er wel over waken dat de private huurmarkt open blijft voor iedereen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234