Zaterdag 27/02/2021

Unia

Homans opnieuw onder vuur na uithaal naar Unia

Minister Liesbeth Homans in het Vlaams Parlement. Beeld BELGA
Minister Liesbeth Homans in het Vlaams Parlement.Beeld BELGA

Kritiek op Unia, het vroegere Centrum voor Gelijkheid van Kansen, brengt Vlaams minister van Inburgering Liesbeth Homans (N-VA) opnieuw in de problemen. Coalitiepartners CD&V en Open Vld nemen afstand, en ook bij de Moslim­executieve is er onbegrip over het beleid van Homans.

Plots is Unia de gebeten hond. In een interview met de gratis krant De Zondag stelt Homans dat Unia “niet neutraal en niet objectief is” en maar één doelgroep verdedigt: “Mensen van allochtone origine.” De kritiek lijkt in een bredere strategie te passen. In haar eerste interviews als staatssecretaris was ook Zuhal Demir (N-VA) streng voor de onafhankelijke overheidsorganisatie. In een column in deze krant vuurde ook partijwoordvoerder Joachim Pohlmann al met scherp op Unia, een boodschap die breed gedeeld werd door partijmandatarissen.

Die kritiek stuit de linkse oppositie, maar ook coalitiepartners CD&V en Open Vld tegen de borst. “Zolang discriminatie bestaat, is instelling als Unia broodnodig. Of het nu draait om afkomst, leeftijd, geslacht… Strijd niet gestreden”, repliceert CD&V-voorzitter Wouter Beke op Twitter.

Voor Vlaams Parlementslid Bart Somers (Open Vld) zijn de verwijten ‘vintage Homans’. “Ze polariseert liever dan op een constructieve manier uit te zoeken hoe de gelijke kansen kunnen worden gegarandeerd. Homans is minister van Inburgering en Integratie. Dan doe je dit niet.”

Onjuistheden

Samen met de scherpe toon van haar aanval wekken de feitelijke onjuistheden wrevel op. Homans beweert dat 47 procent van de erkende vluchtelingen niet kan lezen of schrijven. Het Vlaams Inburge­rings­­agentschap, waarvan Homans de voogdijminister is, heeft het over 17 procent dat niet of weinig gealfabetiseerd is. Toen ze ook in het debat over mogelijk dalende armoedecijfers een loopje nam met de feiten, kwam Homans al onder vuur te liggen in het Vlaams Parlement.

Een tweede fout gaat over een studie van Unia over de voorkeur die ouders hebben wat betreft de huidskleur van hun schoonkinderen. Volgens Homans verzweeg Unia dat meer allochtone dan autochtone ouders het niet zien zitten dat hun kinderen trouwen met iemand met een andere huidskleur. Unia hield dat resultaat echter niet verborgen: alle statistieken stonden in een bijlage bij het persbericht en online. Bovendien hadden meer autochtonen dan allochtonen een probleem met een schoonkind met een andere huidskleur.

Ook de kritiek van Demir dat Unia zich “belachelijk maakt” omdat het te veel met Zwarte Piet bezig is, wordt niet door feiten ondersteund. Johan Leman, ex-directeur van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding, noemt het “Trumpistische antipolitiek”.

Onbegrip bij Moslimexecutieve

Dat Homans als Vlaams minister van Binnenlands beleid de erkenningscriteria voor moskeeën strenger wil maken, zoals ze onlangs verklaarde, stuit dan weer op onbegrip bij Salah Echallaoui, de voorzitter van de Moslimexecutieve. Volgens hem zijn die strenge criteria al lang in voege. “Ik begrijp de minister niet”, zegt Echallaoui in een gesprek met De Morgen. “Ik vermoed dat ze het doet om electorale redenen. Ik heb haar vorige week een brief gestuurd om te vragen of we elkaar kunnen ontmoeten. Ik wacht nog op een antwoord.”

Homans wil naar eigen zeggen, vóór ze nieuwe moskeeën erkent, een duidelijk financieel plan van elke moskee die erkend wil worden, én een handtekening onder een tekst die zegt dat de mensenrechten boven de sharia staan.

“Zo’n charter hebben al die moskeeën al ondertekend”, zegt Echallaoui. “Ook de financiële spelregels zijn duidelijk. Elke moskee die een erkenningsdossier indient, moet de rekeningen presenteren. Iedereen wint erbij als moskeeën worden erkend. De imam moet Nederlands of Frans leren, het discours wordt gecontroleerd door de Executieve en de financiering is helder.”

Lees ook

Het eerste grote interview van Salah Echallaoui, voorzitter van de Moslimexecutieve: "God staat nooit boven de grondwet"

N-VA basht Gelijkekansencentrum: "Ze behandelen Unia als politieke tegenstrever"

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234