Maandag 12/04/2021

Standpunt

Homans' misprijzen voor lager opgeleiden doet denken aan Clintons 'deplorables'

Bart Eeckhout. Beeld Wouter Van Vooren
Bart Eeckhout.Beeld Wouter Van Vooren

Bart Eeckhout is opiniërend hoofdredacteur van De Morgen.

Vergissen is menselijk. Enig mededogen was dus op zijn plaats toen Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) nog maar enkele weken geleden uit enkele statistieken meende te moeten concluderen dat de armoede daalt dankzij haar beleid. Helaas voor de minister sloegen die 'nieuwe' cijfers op het laatste jaar van de vorige regeerperiode.

Foutje, kan gebeuren. Kwalijker was dat minister Homans aan die mogelijke menselijke vergissing een politieke fout toevoegde. In plaats van gewoon 'Oeps, sorry' te zeggen, verkoos ze te volharden in de boosheid. Dat kostte haar terecht krediet, ook in de eigen meerderheid.

Alternatieve feiten

En nu wordt het echt naar. Want nu blijkt dat dezelfde minister opnieuw bij herhaling de kans mist om de waarheid te vertellen. Volgens de minister, nu in haar bevoegdheid van Inburgering, kan “47 procent van de erkende vluchtelingen niet lezen of schrijven”. Dat zijn, alweer, alternatieve feiten. In werkelijkheid blijkt 17 procent van deze groep niet of zwak gealfabetiseerd.

De uitweg die de minister voor zichzelf verzonnen heeft is dat 47 procent 'laagopgeleid' is. Eigenlijk is dat excuus een nog grover schandaal dan de leugen die eraan voorafging. Het betekent dat de minister mensen met een lagere opleiding gelijkstelt aan mensen die “niet kunnen lezen of schrijven”. Het is moeilijk uit maken wat hier het meeste choqueert: de neerbuigendheid of het gebrek aan feitenkennis.

Je moet niet eens zo oud zijn om de tijd nog gekend te hebben dat het democratische Vlaams-nationalisme een emancipatiebeweging was die de kleine Vlaming succesvol in bescherming nam tegen machtige elites. Nu ze zelf in het centrum van de macht staat, is het blijkbaar een beweging geworden die onwaarheden inzet om kwetsbare groepen medeburgers te stigmatiseren en uit te sluiten.

Treurig schouwspel

Minister Homans denkt misschien van zichzelf dat ze Trumpje kan spelen met wat stoerdoenerij op Twitter. Haar misprijzen voor lager opgeleiden doet veeleer denken aan de 'basket of deplorables' van Hillary Clinton. Wat een treurig schouwspel.

De opeenvolging van onwaarheden van minister Homans roept een eenvoudige maar ernstige vraag op: mag een minister liegen? Houdt het Vlaams Parlement het bij een zelfgeorganiseerd krokusreces? Of is er toch een meerderheid van de volksvertegenwoordiging die nog beseft dat een minister het parlement en het soevereine volk rekenschap verschuldigd is?

Dus, geachte parlementsleden: mag het, liegen in uw naam? Het antwoord is eenvoudig, maar het zal ons veel leren over de staat van de democratie in het autonome deelgebied Vlaanderen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234