Vrijdag 19/07/2019

Fatih-moskee

Homans in het defensief: "Niet van plan beslissing in te trekken"

Minister Liesbeth Homans (N-VA). Beeld BELGA

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) heeft vandaag in het Vlaams Parlement urenlang haar beslissing moeten verdedigen voor het intrekken van de erkenning van de Fatih-moskee in Beringen. De minister zegt niet van plan te zijn haar beslissing in te trekken.

De commissie Bestuurszaken van het Vlaams Parlement boog zich vanmiddag over de beslissing van minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans om de procedure op te starten voor het intrekken van de vergunning van de Fatih-moskee in Beringen.

Volgens de minister blijkt uit info van de Staatsveiligheid dat de werking van de moskee in strijd is met de erkenningsvoorwaarden voor moskeeën die zij als Vlaams minister moet bewaken. Maar de Staatsveiligheid plaatste zelf al vraagtekens bij die interpretatie. In een uitzonderlijke demarche liet de inlichtingendienst weten dat "elementen van haar rapport aanleiding geven tot conclusies die door de dienst zelf nooit werden getrokken".

Ook vandaag was Jaak Raes, de topman van de Staatsveiligheid, scherp voor Homans. Door haar uitspraken is "de relatie met de Turkse inlichtingendiensten ernstig geschaad met veiligheidsrisico's tot gevolg". Hij voegde eraan toe dat de reputatie van zijn dienst "te grabbel gegooid werd".

Niet enkel oppositie kritisch

Homans kreeg vandaag overigens niet alleen de wind van voren van de oppositie, maar ook coalitiepartners Open Vld en CD&V namen het optreden van de minister stevig op de korrel.

Open Vld heeft kritiek op de manier waarop Vlaams minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans het dossier van de Fatih-moskee in Beringen heeft aangepakt. "Het is duidelijk dat haar communicatie mank loopt. Haar geloofwaardigheid is aangetast", zei Open Vld-parlementslid Jean-Jacques De Gucht voor aanvang van een extra vergadering in het Vlaams Parlement.

CD&V'er Koen Van den Heuvel van zijn kant riep de minister op de rapporten van de Staatsveiligheid "op de juiste manier te lezen". "Misschien moet er in het vervolg een verklarende leeswijzer worden meegestuurd", klonk het. Ook Van den Heuvel drong aan op een "verbindend beleid zonder spektakel waardoor er stappen achteruit worden gezet".

"Zoals het moet"

Minister Homans verdedigde haar beslissing uitvoerig. Ze overhandigde daarbij een chronologie van de briefwisselingen die ze in dit dossier heeft gevoerd. "Ik ben sinds 13 december 2016 bezig met het verzamelen van innformatie. Ik heb constant nieuwe brieven geschreven. Als ik daar geen antwoord op krijg, kan ik daar niets aan doen. Ik heb de procedure in gang gezet zoals het moet. Ik ga daar ook mee verder en ben niet van plan de beslissing in te trekken", aldus de N-VA-minister.

Open Vld'er Jean-Jacques De Gucht vroeg zich dan weer af waarom minister Homans niet in januari, bij het eerste rapport van de Staatsveiligheid over de Diyanet-moskeeën, al heeft ingegrepen. Minister Homans verdedigde zich door te stellen dat ze die beslissing toen niet heeft genomen om de Turkse gemeenschap "niet te stigmatiseren" en dat haar beslissing rond de moskee in Beringen genomen is na het tweede rapport van de Staatsveiligheid van begin april. Daarin wordt volgens haar ook alleen de Fatih-moskee in Beringen genoemd.

De minister liet tussendoor ook verstaan dat de Staatsveiligheid niet van plan zou zijn om in te gaan op haar vraag om ook voor de overige 12 Diyanet-moskeeën een rapport op te maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden