Zondag 25/07/2021

Armoedecijfers

Homans: "Ik heb niet gelogen over armoedecijfers"

Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA). Beeld BELGA
Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA).Beeld BELGA

Vlaams minister van Armoedebestrijding Liesbeth Homans (N-VA) reageert op de motie van wantrouwen die oppositiepartij Groen tegen haar heeft ingediend. "Kind en Gezin maakte vorig jaar zelf de link tussen de afkomst van moeders en vluchtelingen", zegt ze. "Die duiding blijft van toepassing."

"Op z'n minst een rare gang van zaken", zo omschrijft Homans de recente communicatie door Kind en Gezin. Haar kabinet kreeg gisteren van hen de vraag om niet te communiceren over het volledige rapport over de jaarlijkse kansarmoede-index. Toen er vragen opdoken over de bron van haar uitspraken, kon ze dan ook moeilijk klaarheid scheppen. "Hun vraag bracht ons in een moeilijke positie", zegt haar woordvoerder.

Alles draait om een controversiële uitspraak die Homans deed in het kader van de nieuwe armoedecijfers. "Ruim 65 procent van de kinderen die opgroeien in kansarmoede heeft een moeder die bij haar geboorte geen Belgische nationaliteit had. We stellen vast dat veel moeders vluchtelingen zijn uit bijvoorbeeld Syrië en Afghanistan", klonk het.

Die stelling werd meteen tegengesproken door armoede-experts zoals Wim Van Lancker (KU Leuven). Volgens hem wordt er in de statistieken van Kind en Gezin met geen woord gerept over vluchtelingen. Het zette Van Lancker aan om Homans te beschuldigen van leugens: "Het lijkt alsof ze de link met de vluchtelingen zelf heeft verzonnen."

Rapport niet volledig

Gevraagd naar een verklaring, liet Homans gisteravond aan De Morgen weten dat het gepubliceerde rapport door Kind en Gezin niet het volledige rapport was. In het volledige rapport stond er volgens haar wel informatie over de impact van vluchtelingen op kansarmoede. "Voordat men oordeelt, zou men beter het volledige rapport van Kind en Gezin doornemen", vond ze.

Maar vanochtend liet Kind en Gezin weten dat alle beschikbare informatie reeds op haar website stond. Volgens Leen Du Bois, woordvoerster van Kind en Gezin, was er bovendien geen enkele manier om te weten of de opvallende stijging van kansarmoede bij kinderen te wijten is aan vluchtelingen. "Wij registreren niet op vluchtelingen, alleen op de origine van de moeder."

Oppositiepartij Groen liet daarop weten een motie van wantrouwen in te dienen tegen Homans in het Vlaams parlement. Ook Sammy Mahdi, nationaal voorzitter van Jong CD&V, haalde zwaar uit naar de minister. "Indien dit klopt is er in een zichzelf respecterende democratie maar één optie: ontslag", zei hij op Twitter.

Kritiek blijft overeind

Wat blijkt? Er bestaat wel degelijk een uitgebreide versie van het rapport die gisteravond nog niet beschikbaar was. Kind en Gezin maakte die vanmiddag publiek. Op dat punt heeft Homans dus gelijk. Maar ook in die uitgebreide versie is geen sprake van een opdeling tussen vluchtelingen en niet-vluchtelingen. De kritiek van de armoede-experts blijft dus overeind.

Homans verdedigt zich met een kopie van een persbericht dat Kind en Gezin vorig jaar zelf uitstuurde naar aanleiding van de armoedecijfers. Daarin stelt het dat er meer kansarmoede is in gezinnen van moeders uit Azië, "wat ook logisch is wanneer het over vluchtelingen gaat". Volgens Homans legt Kind en Gezin met dat laatste zinnetje zelf de link tussen armoede en vluchtelingen.

"We vonden het vreemd dat Kind en Gezin die duiding dit jaar niet gaf", zegt haar woordvoerder. "Daarom hebben we het zelf gedaan. Temeer omdat het aandeel van die gezinnen in de armoedecijfers gestegen is van 12,8 naar 13,9 procent."

De bijkomende stelling van Homans dat het aandeel van vluchtelingenkinderen in de groep met kansarmoede met 38 procent is gestegen, vindt in datzelfde cijfer haar oorsprong. In 2010 had namelijk 10,1 procent van de kinderen in armoede een moeder uit Azië, Noord-Amerika of andere landen. Vorig jaar was dat 13,9 procent. "Dat is dus een stijging van 38 procent."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234