Dinsdag 27/10/2020

Homans gaat strijd met Peeters aan

CD&V en N-VA doen hun eerste zetten op het strategische schaakbord. Tegenover Kris Peeters (CD&V) plaatst N-VA uitdager Liesbeth Homans. De mogelijks eerste vrouwelijke minister-president is even geliefd bij de Vlaams-nationalisten als gecontesteerd bij de andere partijen.

De Margaret Thatcher van Vlaanderen. De tweedehands Bart De Wever. De asociaalste OCMW-voorzitter ooit. Liesbeth Homans krijgt niet meteen de meest flatterende titels van haar concurrenten.

Haar kan het niet schelen, haar partij nog minder. Formeel wil N-VA haar niet uitroepen tot potentieel minister-president. Toch lijkt ze de meest waarschijnlijke kandidate. "Ik claim niks", zei Homans zelf zaterdag bij de opening van hun Antwerpse campagnekantoor. "Maar als het moet, zal ik mijn verantwoordelijkheid opnemen."

Té expliciet wil de Antwerpse zichzelf niet in de markt zetten. Het contrast met CD&V moet intact blijven. De Vlaams-nationalisten willen Beke en co. brandmerken als ouderwetse postjespakkers en zichzelf promoten als de politici voor wie de inhoud primeert.

Homans wou gisteren dan ook niet meer duidelijkheid geven. Ze publiceerde enkel een omfloerst opiniestuk op de website van Knack. "De enige glasheldere boodschap van CD&V is dat ze de volgende Vlaamse regering zullen leiden", schrijft ze. "Die traditie in de Vlaamse politiek willen wij met N-VA niet in ere houden. Zelfs niet om de eerste vrouwelijke minister-president van Vlaanderen te worden. Hoe historisch dat ook zou zijn."

Consensusfiguur

Binnen de partij zijn er weinig kapers op de kust. Geert Bourgeois is kandidaat-minister-president in het diepst van zijn gedachten, maar heeft zijn beste tijd gehad. Ben Weyts is nu al de praktische voorzitter, De Wever de opiniemaker. Allicht krijgt die officieuze taakverdeling na 25 mei een officiële bestendiging.

Op recepties, fuiven en campagnemeetings is Homans een van de enigen wier populariteit tot aan de knieën komt van die van De Wever. Net als De Wever kan zij alle strekkingen binnen de partij verenigen. De flaminganten van het eerste uur omarmen haar omdat ze mee met hen in de catacomben zat toen de partij amper één verkozene had. De nieuwe, 'economische' kiezers aanvaarden haar omdat ze niks heeft met vendelzwaaien, zangfeesten of de IJzertoren.

Homans dwingt respect af omdat ze zich vanuit een sociale woonwijk opwerkte. The Flemish dream, in 't Antwaarps, dat is Homans. Haar jarenlange verstandhouding met De Wever versterkt haar aanzien alleen maar.

In een ideale wereld voor N-VA vormt de partij na de verkiezingen eerst de Vlaamse regering. Ze dromen ervan binnen een maand een rechtse, Vlaamse regering uit te tekenen, terwijl de federale onderhandelaars nog met hun ceremonieel rondje informeren bezig zijn. Lukt dat niet, en N-VA moet aan twee tafels tegelijk aanschuiven, dan kan Homans de Vlaamse onderhandelingen leiden, en De Wever de federale. Ze voelt zich daar ook helemaal klaar voor.

Wat Homans mist, en wat tegenstanders haar met gemak kunnen verwijten, is haar gebrek aan bestuurservaring. Ja, ze werkte op de kabinetten van Paul Van Grembergen en Johan Sauwens. Ja, ze leidt het grootste OCMW van Vlaanderen. Maar ze was nooit zelf burgemeester, en al zeker geen minister of staatssecretaris.

Twijfelachtig

Bij haar potentiële coalitiepartners staan ze niet te springen om de basketballiefhebster. CD&V wil niet horen van een andere minister-president dan 'hun' Kris. Open Vld houdt het erop dat haar kandidatuur 'ten minste het voordeel van de duidelijkheid heeft'.

Niets van die omzichtigheid is te merken bij sp.a. "Ik ken Homans niet persoonlijk," zegt sp.a-voorzitter Bruno Tobback, "maar het doet er niet toe of ik haar al dan niet een toffe vind. Op basis van het N-VA-programma en haar palmares wijs ik haar af als de volgende minister-president. Ze heeft hoogst twijfelachtige adelbrieven. Haar passage in het Vlaams Parlement is niet veel volk opgevallen. Haar functioneren in Antwerpen toont aan dat ze niet iemand is die mensen bij elkaar brengt en samenwerking promoot. Moet een minister-president dat niet doen?"

Homans weigert alle commentaar op die persoonlijke kritiek. Bij N-VA valt enkel te horen dat "ook de huidige Vlaamse minister-president geen enkele politieke ervaring had toen hij minister-president werd". "Kris Peeters heeft zelfs nooit zitting gehad in het Vlaams Parlement."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234