Maandag 16/05/2022

Wonen

Homans en CD&V in de clinch over hogere huurwaarborg

Minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA). Beeld Photo News
Minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA).Beeld Photo News

Daags voor de laatste ministerraad van de Vlaamse regering zijn N-VA en CD&V het nog oneens over het optrekken van de huurwaarborg van twee naar drie maanden. Minister Homans (N-VA) wil de maatregel doordrukken, maar CD&V eist sociale compensaties.

Ann De Boeck

Morgen zit de Vlaamse regering bijeen voor de allerlaatste ministerraad van het politieke jaar. Traditioneel staan er tientallen dossiers op de agenda die er nog snel moeten worden doorgejaagd. De meesten zijn op voorhand uitgeklaard door de kabinetten, maar sommige worden een harde noot om te kraken. Zo is er nog altijd geen eensgezindheid over het huurdecreet van minister van Wonen Liesbeth Homans.

Sinds de zesde staatshervorming is Vlaanderen zelf bevoegd voor de regels op de huurmarkt. Minister Homans bereidde daarom een nieuw decreet voor dat morgen op tafel ligt. In het voorontwerp staat dat verhuurders van studio’s, appartementen of huizen voortaan een hogere waarborg mogen vragen. Nu bedraagt die maximaal twee maanden huur, maar Homans wil dat optrekken tot drie maanden.

Toen het ontwerp in mei uitlekte via De Standaard, waarschuwde coalitiepartner CD&V meteen dat zo’n verhoging onaanvaardbaar zou zijn. De christendemocraten vrezen dat armere huurders bij het afsluiten van hun contract onmogelijk drie maanden waarborg en één maand huur kunnen neertellen. Volgens hen worden de meest kwetsbare groepen op de huurmarkt uitgesloten in plaats van ondersteund.

Meer zekerheid

Na weken discussie zijn N-VA en CD&V er nog altijd niet uit. In het voorstel dat morgen voorligt, gaat Homans nog steeds voor een waarborg van drie maanden. Volgens haar is die maatregel net sociaal in plaats van asociaal. De extra waarborg zou verhuurders immers meer zekerheid geven bij wanbetaling en huurschade. Dat kan hen overtuigen om hun pand te verhuren aan iets armere of minder evidente huurders.

“Dit voorstel blijft voor ons onaanvaardbaar, tenzij er voldoende flankerende maatregelen worden genomen om zwakke huurders te beschermen”, zegt CD&V aan de vooravond van de ministerraad. Bij Homans valt te horen dat het uitgangspunt van het decreet “een mooi evenwicht tussen huurders en verhuurders” is. Maar hoe de regering dat evenwicht concreet moet invullen, daarover lopen de meningen sterk uiteen.

Uit het jaarrapport van de Huurdersbonden blijkt dat vier op de tien huurders in 2016 problemen hadden met de huurwaarborg. Ofwel betaalden ze die niet, ofwel hadden ze een lening nodig van de bank of het OCMW. In Antwerpen was dat vijf op de tien.

Huurpremie

Mogelijk ligt de sleutel in de uitwerking van de huurpremie voor wie te lang op een wachtlijst voor een sociale huurwoning staat. Andere opties zijn een waarborglening van de overheid. Of een versterking van het bestaande huurgarantiefonds, waarop verhuurders een beroep kunnen doen wanneer hun huurder het nalaat om te betalen. “Dat CD&V en N-VA dit eerst maar onderling uitvechten”, klinkt het bij Open Vld.

Het huurdecreet is niet het enige belangrijke punt op de ministerraad. Op het vlak van onderwijs is er de hervorming van de lerarenopleiding. Als die nu niet wordt goedgekeurd, dreigt de timing voor de invoering in gedrang te komen. Op het vlak van energie is er het voorstel rond de digitale stroommeters die vanaf 2019 de oude elektriciteitsmeters moeten vervangen. Qua milieu liggen onder meer fiscale gunstmaatregelen op tafel voor het kopen, verkopen of erven van natuurreservaat.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234