Zaterdag 03/06/2023

Video

Homans: "Brief over Eandis kwam pas gisteren aan"

Groen-fractieleider Björn Rzoska (Archiefbeeld). Beeld Photo News
Groen-fractieleider Björn Rzoska (Archiefbeeld).Beeld Photo News

Groen-voorzitster Meyrem Almaci beschuldigde het kabinet-Homans er vandaag van de Eandis-brief niet gisteren, maar wel vrijdag al ontvangen te hebben. Een aantijging die meteen formeel weerlegd door Homans zelf, door een screenshot van de brief openbaar te maken. Desondanks blijft Groen zich vragen stellen bij haar optreden. "Als het klopt dat Homans de brief ook heeft gekregen en vervolgens niets gedaan heeft met die info, stellen we ons grote vragen bij haar verantwoordelijkheid en functioneren", zo zegt Groen-fractieleider Björn Rzoska.

De Staatsveiligheid heeft de brief waarin ze waarschuwt voor de Eandis-deal naar enkele ministers gestuurd. Op federaal niveau gaat het om premier Charles Michel, minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en minister van Energie Marie Christine Marghem (MR).

Op Vlaams niveau kregen minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) en minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) een kopie. Ook Luc Martens, de voorzitter van de VVSG, kreeg een kopie.

Volgens de Staatsveiligheid is de brief "eind vorige week" verstuurd. Op het kabinet-Homans zegt men dat de brief gisteren is toegekomen op het kabinet met de vermelding "beperkte verzending". Dat wordt bevestigd door Vlaams minister van Energie Bart Tommelein. Beide Vlaamse excellenties belden gisteravond rond 19 uur over de brief, zegt hij op Twitter.

"Nalatig"

Oppositiepartij Groen had vandaag meteen forse kritiek op Homans. "Het is toch onvoorstelbaar dat Homans die brief heeft gekregen en vervolgens heeft achtergehouden, niet alleen voor haar eigen minister-president Geert Bourgeois maar ook voor de gemeenten waarvoor ze bevoegd is en die zich nu volop moeten uitspreken over het dossier", reageert Groen-fractieleider Björn Rzoska.

"Dat is gewoon nalatig. Het is onbegrijpelijk dat ze het als bevoegd minister niet nodig vindt om de gemeenten op de hoogte te brengen van die informatie. "Dit is beneden alle peil", klinkt het nog. Volgens Rzoska moet Homans nu snel "met tekst en uitleg komen". "Ik stel me hier een pak vragen bij. De minister zal met een stevige uitleg moeten komen".

Voorzitster Meyrem Almaci beschuldigde Homans er zelfs van de brief niet gisteren, maar wel vrijdag al ontvangen te hebben. Een flagrante leugen volgens Homans zelf, die meteen met een antwoord kwam op Twitter. Het kabinet-Homans wist de beschuldigingen van Groen intussen ook formeel te weerleggen door VTM-Nieuws een screenshot te bezorgen waaruit blijkt dat de minister in kwestie de brief inderdaad gisteren pas ontvangen heeft.

Ook Almaci zelf reageerde na de weerlegging van haar aantijging al opnieuw op Twitter: "Niet wanneer je de brief krijgt is de essentie, maar wel dat je ermee doet", zo klinkt het daar nu. "De Vlaamse regering moet de Eandis-deal tegenhouden."

Verdediging

Minister Homans pareert daarnaast ook de overige kritiek van Groen. "Als op zo'n brief 'beperkte verspreiding' staat, gooi je de inhoud daarvan toch niet meteen in de openbaarheid?", klinkt het op het kabinet. Bovendien is de brief ook bezorgd aan Luc Martens, de voorzitter van de Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG), merkt men op.

Homans hamert er ook op dat zij als minister voorlopig "geen enkele rol te spelen" heeft in het dossier. "Het is aan de lokale besturen en zij alleen om een beslissing te nemen in dit dossier. Indien zij een beslissing nemen (op de algemene vergadering) dan zal deze beslissing op de bureau van minister Homans komen als toezichthoudende overheid (op de intercommunales) en zal zij controle uitoefenen", luidt het.

null Beeld photo_news
Beeld photo_news

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234