Vrijdag 22/01/2021

Politiek

Homans benoemt Valérie Geeurickx tot burgemeester van Linkebeek

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans.Beeld Photo News

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) heeft Valérie Geeurickx (LB) benoemd als burgemeester van de faciliteitengemeente Linkebeek. Dat heeft Damien Thiéry gemeld, de voorzitter van de Linkebeekse gemeenteraad.

Geeurickx werd door de Franstalige meerderheid voorgedragen nadat Damien Thièry en Yves Ghequière niet benoemd raakten. Ze legt wellicht volgende week de eed af voor Vlaams-Brabants gouverneur Lodewijk De Witte.

Door deze benoeming kan Linkebeek een derde schepen aanstellen. Dat wordt Pasquale Nardone (LB) die tijdens de gemeenteraad van woensdag de eed zal afleggen. 

Jarenlange soap ten einde

Met de benoeming van Geeurickx komt er een einde aan een jarenlange soap rond de benoeming van een burgemeester in Linkebeek. 

De Franstalige meerderheid droeg Damien Thiéry na de lokale verkiezingen van 2006 een eerste keer voor als burgemeester. Hij werd door toenmalig Vlaams minister Marino Keulen (Open Vld) echter niet benoemd wegens overtreding van de taalwetgeving bij het versturen van de oproepingsbrieven voor verkiezingen. Na de verkiezingen van 2012 werd Thiéry tot driemaal toe voorgedragen, maar de bevoegde Vlaamse minister weigerde telkens zijn benoeming. Thiéry ging driemaal tevergeefs in beroep bij de Raad van State tegen zijn niet-benoeming.

In september 2015 benoemde minister Homans Eric De Bruycker van de Vlaamse oppositiepartij ProLink, waarop de Franstalige raadsleden collectief ontslag namen uit de gemeenteraad en er nieuwe lokale verkiezingen werden uitgeschreven. Damien Thiéry werd hierop opnieuw voorgedragen als burgemeester, maar de Raad van State verwierp begin 2017 opnieuw het beroep tegen de niet-benoeming.

De Bruycker had intussen ontslag genomen als burgemeester maar moest bij gebrek aan een opvolger waarnemend in dienst blijven. De Franstalige meerderheid droeg in maart 2017 Yves Ghequière voor als burgemeester, maar Homans weigerde ook zijn benoeming. De Franstalige meerderheid besliste tijdens de gemeenteraad van 9 mei jongstleden schepen Valerie Geeurickx voor te dragen. Zij werd nu dus wel benoemd.

Thiéry: "Een overwinning"

In een reactie spreekt Damien Thiéry van een overwinning. "Door de benoeming van Geeurickx als burgemeester kunnen wij eindelijk een derde schepen benoemen en zijn we voltallig. Het college van Linkebeek bestaat na het verdwijnen van De Bruycker opnieuw volledig uit leden van de Franstalige meerderheid die hiertoe verkozen werden door de bevolking. Binnen de Franstalige meerderheid blijft in de praktijk echter alles hetzelfde als voorheen. Dat niemand eraan twijfelt dat ik de leiding behoud van onze fractie", aldus Thiéry.

Geeurickx is momenteel als derde schepen onder meer bevoegd voor cultuur, informatie, middenstand, lokale economie en sociale zaken. Welke schepenbevoegdheden Pasquale Nardone zal krijgen is nog niet uitgemaakt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234