Zaterdag 19/10/2019

Holocaustontkenner Siegfried Verbeke wil vergast worden

Siegfried Verbeke, Vlaanderens beruchtste holocaustontkenner, wil zich in het nazi-uitroeiingskamp van Auschwitz laten vergassen. Verbeke maakt zich sterk dat hij de test zal overleven en wil op die manier aantonen dat de holocaust slechts een mythe is. De man, die er pas twee weken voorarrest in een Kortrijkse cel op zitten heeft, doet zijn wansmakelijke voorstel in een brief aan P-Magazine.

Verbeke voert al jarenlang, samen met een groep internationale negationisten, strijd tegen de holocaust. Nu wil hij dus empirisch bewijzen dat de massale vergassing van joden tijdens de Tweede Wereldoorlog in de praktijk onmogelijk is. "De verzoeker is bereid om blootgesteld te worden aan Zyklon B gedurende ten minste 15 minuten in dezelfde atmosferische en architecturale omstandigheden die zowel daders als slachtoffers beschreven hebben", schrijft hij triomfalistisch aan P-Magazine. "Aangezien de gaskamer van Auschwitz nog steeds intact is en aan honderdduizenden toeristen wordt getoond als zijnde dé origine gaskamer, lijkt het evident dat de test daar plaatsvindt. Als dit onmogelijk zou blijken, is de verzoeker bereid om de test te ondergaan in een gebouw gelijkaardig aan het Auschwitz-origineel in de periode 1941-1944 en in dezelfde omstandigheden. De test zal in het voordeel van de verzoeker worden beschouwd als hij nog steeds in leven is na 15 minuten."

Samen met zijn revisionistenclub Vrij Historisch Onderzoek probeert Verbeke al jaren de historische waarheid van de holocaust onderuit te halen. Begin deze maand nog verbleef hij twee weken in voorarrest in de cel, op vraag van het Duitse gerecht, dat een Europees aanhoudingsbevel tegen hem had uitgeschreven op beschuldiging van negationisme. De raadkamer in Kortrijk besliste evenwel om Verbeke niet aan Duitsland uit te leveren. De rechter oordeelde dat Verbeke vorig jaar al voor dezelfde feiten in ons land werd veroordeeld. Tegen dat vonnis is Verbeke in beroep gegaan. Holocaustontkenning is zowel in ons land als in Duitsland strafbaar. In Duitsland zijn de straffen, om historisch vanzelfsprekende redenen, veel zwaarder.

Verbeke is een diehard rechts-extremist. Hij was jarenlang lid van het Vlaams Blok.

(BE)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234