Dinsdag 15/10/2019

Holocaustontkenner ontsnapt aan uitlevering aan Duitsland

Siegfried Verbeke riskeerde vijf jaar effectieve celstraf

De raadkamer van Kortrijk heeft beslist Siegfried Verbeke, de peetvader van de holocaustontkenners in Vlaanderen, niet uit te leveren aan Duitsland. Het parket gaat niet in beroep tegen die beslissing, zodat Verbeke na twee weken voorarrest weer op vrije voeten komt. De beruchte negationist werd op 27 november gearresteerd in Kortrijk op vraag van het Duitse gerecht, dat een Europees aanhoudingsbevel had uitgeschreven en zijn uitlevering had gevraagd.

Op 14 juli jl. werd door de Oberstaatsanwalt (procureur) van Mannheim in Baden-Wurttemberg een aanhoudingsbevel uitgeschreven tegen Verbeke op beschuldiging van negationisme en revisionisme. Via het internet zou hij de jodenuitroeiing tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben ontkend of geminimaliseerd. "Holocaustontkenners zijn als de dood voor uitlevering aan Duitsland", zegt een onderzoeker van de Nederlandse antifascistische organisatie Kafka. "In Duitsland staan, om historisch evidente redenen, zwaardere straffen op deze misdrijven dan in andere landen." Wie de wet op het negationisme in Duitsland overtreedt, riskeert een maximumstraf van vijf jaar effectief. Op een dergelijk misdrijf staat in ons land maximaal een jaar.

Volgens magistraat Tom Jansens, woordvoerder van het parket van Kortrijk, motiveerde de raadkamer haar beslissing van gisteren met het argument dat Verbeke op 9 september vorig jaar al voor soortgelijke feiten werd veroordeeld door de correctionele rechtbank van Antwerpen. Tegen dat vonnis is Verbeke in beroep gegaan. "Bovendien besliste de raadkamer van Brussel op 12 oktober 2002 om Verbeke door te verwijzen naar de correctionele rechtbank voor gelijksoortige feiten, gepleegd in dezelfde periode en deels op hetzelfde grondgebied zoals vermeld in het Europees aanhoudingsbevel", preciseert Jansens. "Hij kan volgens de raadkamer bijgevolg niet voor dezelfde feiten worden uitgeleverd."

Verbeke (63), die in Kortrijk een copycenter uitbaat, is al 30 jaar actief in extreem-rechtse organisaties, aanvankelijk bij de inmiddels als privé-militie verboden Vlaamse Militanten Orde (VMO) en later bij het Vlaams Blok, waar hij vooral bevriend was met voormalig parlementslid Xavier Buisseret en gewezen ondervoorzitter Roeland Raes. "Verbeke werd jaren geleden uit onze partij gezet", zegt VB-woordvoerder Joris Van Hauthem. Via de website Vrij Historisch Onderzoek (VHO), officieel eigendom van zijn Duitse geestesgenoot Germar Rudolf, geniet de Vlaming nog altijd een zekere reputatie in het internationale netwerk van holocaustontkenners. Het Duitse uitleveringsverzoek paste trouwens in een breder onderzoek van de Duitse justitie tegen Germar Rudolf en andere figuren achter de VHO-website, die zichzelf omschrijft als "de grootste revisionistische website ter wereld".

(GT)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234