Zondag 29/01/2023

Hollywood-sterren lonken naar het Witte Huis

Als Warren Betty VS-president wil worden, moet hij eerst Cybill Shepherd van zich afschudden

Van de huidige VS-president, Bill Clinton, is bekend dat hij goede relaties met Hollywood onderhoudt. Filmsterren waren geregeld te gast op presidentiële gala's en omgekeerd toonden zij zich als eersten bereid om de slippertjes van Clinton door de vingers te zien. Maar in de toekomst zouden de banden tussen Hollywood en het Witte Huis nog nauwer aangehaald kunnen worden: zowel acteur-regisseur Warren Beatty als actrice Cybill Shepherd overweegt om zich kandidaat te stellen bij de komende presidentsverkiezingen, terwijl Arnold Schwarzenegger het gouverneurschap van Californië ambieert.

Wat Ronald Reagan kan, kan ik beter, moet Beatty gedacht hebben. In een toespraak vorige week naar aanleiding van zijn Eleanor Roosevelt-Award, een prijs die hij kreeg van de vereniging 'Amerikanen voor Democratie', wierp Beatty zich op als "de stem van de stemlozen". De acteur uit Bonnie and Clyde en Bugsy deed dat wel, in de beste Hollywood-traditie, zonder expliciet toe te geven dat hij voor het Witte Huis gaat. Hij pleitte wel voor fundamentele veranderingen in het Amerikaanse politieke systeem omdat anders het grootste probleem, armoede, nooit kan worden opgelost. Hij fulmineerde tegen het systeem van fundraising en ontvouwde zijn plannen voor een beter opvoedings- en gezondheidssysteem.

Beatty, een liberale democraat, werkte al voor Bob Kennedy in 1968, voor George McGovern in 1972 en voor Gary Hart in 1984. De regisseur van Reds, zijn epos over de Russische revolutie waarvoor hij in 1981 een Oscar kreeg, is een voorstander van hogere belastingen voor meer sociale voorzieningen en van een nationale ziektekostenverzekering. In zijn recentste film, Bullworth, speelt Beatty de rol van een senator die zich "vreemd gedraagt", omdat hij de waarheid zegt over het Amerikaanse politieke systeem. Politieke waarnemers geven hem geen schijn van kans omdat hij te links zou zijn voor de doorsnee Amerikaan, al mag men natuurlijk zijn charisma niet onderschatten. "Zelfs als de enige mensen die voor hem stemmen de vrouwen zijn met wie hij sliep, dan nog zou Beatty bijzonder goed scoren bij de voorverkiezing in Californië", constateerde een commentator. Hij moet dan wel actrice Cybill Shepherd van zich af zien te schudden. Shepherd, bekend door haar rol in de televisieserie Moonlighting en de film Last Picture Show, ziet zich ook al in het Witte Huis.

De politieke ambities van de Terminator zijn dan weer van een heel ander allooi. De Amerikaanse filmster met de Oostenrijkse roots Arnold Schwarzenegger is naar eigen zeggen een "vurige conservatief" en spiegelt zich graag aan de Texaanse gouverneur George W. Bush, de nummer één van de Amerikaanse Republikeinen. Hij overweegt ernstig om zich kandidaat te stellen voor het gouverneurschap van Californië. "Ik denk er de laatste tijd veel aan. Ik voel ook aan dat de mogelijkheid er is. Veel te veel mensen staan stil en doen niets. Er is een vacuüm ontstaan", aldus de voormalige bodybuilder op de vraag van het tijdschrift Talk of hij in 2002 meedingt naar het ambt van gouverneur. De acteur mag zich verheugen op de nodige stielkennis van zijn familiekring, al gaat hun politieke voorkeur in een andere richting. Hij is immers getrouwd met Maria Shriver, de dochter van Eunice Kennedy Shriver. Eunice was de zus van Amerika's beroemdste president, John F. Kennedy, wat dus betekent dat Maria zich het nichtje van John mag noemen. (HS)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234