Vrijdag 09/12/2022

Hollen door het Heidebos

Nooit zie je zoveel vastberaden joggers als onder de eerste lentezon. Nu het strandseizoen om de hoek lonkt, zijn we allemaal vastbesloten om in vorm te geraken. Moet jij jezelf steeds naar buiten slepen? Probeer onderstaande routes eens. Zo wordt dat lopen meteen een pak leuker.

Op welke plekken ga je het liefst lopen?

"Omdat ik van Gent ben, is het loopparcours 'De Drie Leien' rond Drongen mijn favoriet, gezien de rust en de natuur. In de winter is natuurlijk de Watersportbaan de beste en populairste plaats om te lopen als Gentenaar."

Wat draag je tijdens het lopen altijd bij je?

"Bij lange duurlopen is het ideaal om een looprugzak te dragen omdat je zo altijd water bij je hebt. Je kan er ook van alles in wegstoppen zoals een gsm, eten, een jasje, ..."

Als je muziek beluistert tijdens het sporten: wat zijn je favoriete looptracks?

"Vroeger liep ik véél alleen en was muziek een mooie motivator. Ik denk dat ik toen alles van Radiohead heb beluisterd, maar nu loop ik met mijn loopclub en dan is het nog leuker om te kletsen met elkaar."

Wat is je favoriete loopmoment van de dag?

"Mijn bioritme piekt duidelijk s'avonds, daarom zijn voor mij de avonden het aangenaamst, omdat dan ook de meeste mensen lopen, zo tussen 18u en 21u. Laat de zomer maar komen!"

Het Heidebos in Moerbeke is erg in trek bij wandelaars. De goed onderhouden, vlakke paden maken van het natuurgebied de perfecte plek om te joggen. Laat je wagen (of fiets, als je echt sportief bent) achter op de parking in de Heidestraat en volg op een drafje de bordjes van de rode route. Voor beginnende lopers is die toer van 3,9 km ideaal. Zelfs voor zo'n korte afstand is het landschap erg gevarieerd. Je passeert langs stukken bos, heide en open vlaktes. Een landschap waar vlinders erg van houden, dus je zal er op een mooie dag tientallen zien fladderen. Geef je ogen de kost en je vergeet vanzelf alle dagelijkse beslommeringen. Als het ietsje meer mag zijn, buig je af naar de groene route zodra je een splitsing tegenkomt. Gecombineerd zijn de twee trajecten goed voor een mooie 7 km. Het kan het zijn dat je onderweg geen mens tegenkomt. Pure ontspanning...

Heidebos, parking Heidestraat, 9180 Moerbeke. www.natuurpunt.be/natuurgebied/heidebos.

één met de natuur

De motivatie vinden om je looproutine vol te houden is niet gemakkelijk. Een nieuw traject kan op dat vlak wonderen doen. Natuurgebied Het Leen in Eeklo is zo'n plekje dat je instant energie geeft. Doorheen het bos zijn er verschillende verharde wandelpaden aangelegd, die er zich uitstekend toe lenen om te joggen. Je mag er natuurlijk van afwijken, maar hou wel in je achterhoofd dat de boswegels er behoorlijk modderig bij kunnen liggen bij slecht weer. Zeker als je net mooie loopschoenen hebt gekocht (die andere stimulans om te gaan sporten, weet je wel). De aangeduide routes vertrekken bij het bosinfocentrum en maken een grote lus door het domein. Afhankelijk van de binnenbaantjes meten ze tussen de 4 en 6 km. Perfect voor een ontspannende work-out tussen flora en fauna. Je hebt hier geen uptempo beats nodig, de vogels zorgen voor aangename loopmuziek.

Het Leen, Gentsesteenweg 80, 9900 Eeklo.

www.hetleen.be.

11 km rond het Donkmeer

Akkoord, elf kilometer is niet niets. Maar zelfs als je nooit eerder zo ver bent gelopen, raden we je aan om de Donkmeerroute eens te proberen. De wegwijzers leiden je vanaf de toeristische dienst in Berlare helemaal rond het meer. Onderweg zijn er genoeg bezienswaardigheden om je aandacht af te leiden van je klagende spieren. De Scheve Villa is er een van. Het gebouw was bedoeld als luxueus hotel, maar is half weggezakt en doet nu dienst als chirolokaal. Dan is er nog het statige kasteel van Uitbergen. Dat werd jarenlang bewoond door de adellijke familie Visart de Bocarmé, eigenaar van het Donkmeer en de omliggende bossen. Tot er geen erfgenamen meer waren en het gebied in handen kwam van de gemeente.

Eens je aan de toegangspoort van recreatiedomein Nieuwdonk bent geraakt, is de finish al in zicht. Het pad voert je recht de Eendenkooi in. Hier kan je nog een reiger of ooievaar spotten voor je je eindspurt inzet. Langs mensen die liggen te luieren of zitten te aperitieven. Passeer ze met een grijns en laat de trots voor je sportieve prestatie maar opborrelen.

Donkmeer, Donklaan 123, 9290 Berlare. www.berlare.be/donkmeer.

Omlopen in Zottegem

Sinds december kunnen looplustigen uit de Vlaamse Ardennen terecht op de nieuwe loopomloop in Zottegem. In het stadspark was er al een Finse piste, maar met zijn 600 m was die niet lang genoeg voor lopers die zich echt in het zweet willen werken. Daarom is het parcours nu uitgebreid met drie bewegwijzerde routes. De langste lus van 5,9 km gidst je door het hele domein Breivelde. Je loopt langs het kasteel, rond de vijvers en door de schaduwrijke bossen, met af en toe een kleine helling. Als je wil, kan je je training uitbreiden met de blauwe toer van 2,5 km of de groene van 1,25 km. Die laatste is elke dag verlicht tot 22 uur, dus géén excuses meer!

Een ander voordeel van deze omloop is dat de sporthal Bevegemse Vijvers zo dichtbij is. Hier kan je (tegen betaling) gebruikmaken van de douches en kleedkamers, of achteraf even uitblazen in de cafetaria. Wil je er een minitriatlon van maken? Duik dan het stedelijk zwembad in voor enkele baantjes voor je terug naar huis fietst.

Loopomloop, Bevegemsevijvers 1, 9620 Zottegem. www.zottegem.be/sport-recreatie.

Frisse gentse stadslucht

Als je in een stad woont, is het niet evident om snel even je sportschoenen aan te trekken voor een korte workout. Toch zijn er in Gent verschillende routes waar je als jogger je slag kan slaan. De toer rond de Visserijvaart is een van de populairste. De troeven? Niet te veel verkeer, goede voetpaden en een verkwikkende Leielucht. Afhankelijk van hoeveel zin en tijd je hebt, kan je je rondje zo lang maken als je zelf wil.

Een aangename uitvalsbasis is het Keizerpark. Neem van hieruit de voetgangersbrug onder het Keizerviaduct en loop het vuur maar uit je sloffen langs de Visserij. Als je aan Portus Ganda komt, ben je al 1,5 km ver. Ga verder langs het water, voorbij het zwembad Van Eyck, en steek het brugje over naar de Nieuwbrugkaai. Je passeert even later het Baudelohof en het MIAT (hier heb je al 2,3 km afgelegd) kan je de Leie over om aan je terugtocht te beginnen.

Nog niet moe? Dan pik je gewoon een stukje stadscentrum mee. Jog langs het Minnemeers, over de Krommewal en maak een lus langs het Sluizeken naar de Huidevetterskaai (dit extraatje telt mee voor 1,8 km). Nu rest je enkel nog terug te lopen naar het beginpunt, met de Leie als wegwijzer en aangenaam gezelschap. Vergeet niet om aan de Kasteellaan (bij muziekwinkel Keymusic) terug van oever te wisselen, anders moet je op het einde de drukke brug over om weer in het Keizerpark te geraken.

Visserij, 9000 Gent.

Fit dankzij de Finse piste

Door de leuke speeltuinen, het doolhof en het dierenpark kennen veel mensen de Brielmeersen als een kinderparadijs. En dat is natuurlijk juist. Maar ook sportievelingen komen hier aan hun trekken. Het domein is namelijk uitgerust met een Finse piste van liefst 2.500 m. Je parkeert best aan de achterkant van het voetbalstadion van KMSK Deinze, dan kom je er bijna recht op uit. De zachte baan voert je door het bosachtige gebied in en rond het park. Om de 100 m staan er richtingaanwijzers én wordt er aangegeven hoe ver je al hebt gejogd. Altijd handig.

Ben je na enkele rondjes toe aan wat afwisseling? Langs de Finse piste lopen ook twee Fit-O-meterlussen. Het klassieke parcours telt 18 gymnastiekoefeningen verspreid over de volledige ronde. Het nieuwe parcours is geconcentreerd in één zone met 16 toestellen, waar je je buikspieren, armen en behendigheid kan trainen.

Brielmeersen, parking Paddock, Stadionlaan, 9800 Deinze. www.deinze.be/brielmeersen.

Door de groene long

van Aalst

Op amper enkele honderden meters van de Grote Markt van Aalst ligt het natuurgebied Osbroek-Gerstjens. Het was hier altijd al fijn toeven, maar sinds het in 2013 stevig onder handen is genomen onder leiding van het Agentschap Natuur en Bos, is het domein nog beter geschikt voor een stevige wandeling of looptraining.

Volg vanaf het sportcentrum Osbroek het rode wandelpad om geen enkel stukje schoonheid te missen. Het pad leidt je door bloeiende weides met grazende runderen, voorbij vele waterpoelen en langs de oever van de Dender. Het is haast niet te geloven dat je zo dicht bij het centrum bent. Op het einde van de rit heb je 10 km in de benen.

Je kan ook perfect je eigen weg zoeken door het park. Waterdicht schoeisel is dan wel aangeraden, want op sommige plekken durft de Dender al eens buiten haar lijntjes te kleuren. Een gewaarschuwd loper is er twee waard.

Natuurgebied Osbroek-Gerstjens,

Frans Blanckaertdreef, 9300 Aalst. www.natuurenbos.be/osbroek.

jogroutes

die je naar buiten lokken

LOOPAGENDA

18/4 Vijfkerkenloop, Wortegem-Petegem

7 km - 16,093 km. www.vijfkerkenloop.be.

18/4 AvaLoop, Buggenhout

6 km - 12 km - 21 km. info@avalon-vzw.be.

18/4 Ronde van Zele

35 km - 70 km. www.kloddelopers.be.

24/4 Lenteloop, Deinze

4 km - 8 km - 13 km. www.acdeinze.be.

26/4 4de Loop voor Ziekenhuisbedden, Gent

5 km - 10 km - 15 km - 20 km. www.facebook.com/pages/Vrienden-van-Cuba-Regio-Gent.

1/5 Evergem-Ekiden, Ertvelde

5 km - 7 km - 10 km. www.ekiden.be.

3/5 Dwars Door Ninove

5 km - 10 km - 15 km. www.atletiekvita.be.

9/5 Steentjesjogging, Laarne

2,5 km - 5 km - 7,5 km - 10 km - 12,5 km - 15 km. www.bloggen.be/acspartalaarne.

9/5 Laat'em Lopen, Sint-Martens-Latem

5 km - 10 km.www.latemseloopclub.be.

9/5 19de Jogging Lokeren

1 km - 5 km - 10 km. theo.vanbockxlaer@skynet.be.

17/5 Stadsloop De Gentenaar

1 km - 5 km - 10 km. www.runningtour.be.

24/5 Streekbierenloop, Buggenhout

6 km - 8 km - 10 km - 12 km - 14 km - 16 km. erkrido.blogspot.be/p/hartelijk-opstal-onhaalt-roparun.

5/6 18de Lentejogging, Waarschoot

4 km - 7 km - 11 km. ronypede@belgacom.net.

6/6 Buitencross, Bazel

1 km - 5 km - 10 km. www.falos.be.

7/6 Faluintjesjogging, Moorsel

0,8 km - 5 km - 10 km. www.faluintjes-jogging.be.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234