Vrijdag 03/04/2020

Hollands vakmanschap

Gerrit Dou: Rembrandt's First Pupil' in de Dulwich Picture Gallery

Stel uw vrienden, collega's of familieleden eens op de proef en vraag hen de naam van drie oude Hollandse meesters op te sommen. Wie schijnbaar moeiteloos met Rembrandt, Vermeer en Gerrit Dou op de proppen komt, is waarschijnlijk net terug van een blitzbezoek aan de Londense Dulwich Picture Gallery waar gisteren de tentoonstelling 'Gerrit Dou: Rembrandt's First Pupil' van start ging. De blitzbezoeker kan dan ook ongetwijfeld vertellen dat dit 17de-eeuws Nederlands heerschap een leerling van Rembrandt was en bekendstaat als de grondlegger van de zogenaamde school van Hollandse 'fijnschilders'. U moet hem of haar dan maar eens vragen welke van de bijna veertig tentoongestelde werken van Gerrit Dou (1613-1675) het meest in de smaak vallen: zijn bekende scènes uit het dagelijks leven (moeders met kinderen, kunstenaars in hun studio's,...) met hun verborgen symbolische boodschappen, zijn portretten, zijn bijbelse voorstellingen of zijn stillevens. En als hij of zij het antwoord schuldig blijft, moet u zelf maar eens gaan kijken naar deze tentoonstelling die tot november in de Londense Dulwich Picture Gallery en vanaf begin december in het Mauritshuis in Den Haag te zien is.

'Gerrit Dou: Rembrandt's First Pupil' nog tot 19 november in de Dulwich Picture Gallery, Gallery Road, SE21. Elke dag, behalve maandag, van 10 tot 17 uur, op vrijdag eveneens van 18 tot 22 uur en op zaterdag, zondag en feestdagen vanaf 11 uur. Toegang: £6/5/4. IN: www.dulwichpicturegallery.org.uk Ook van 9 december 2000 tot 25 februari 2001 in het Mauritshuis in Den Haag. IN: www.mauritshuis.nl

Millenniumkiekjes

'Magnum GMT 2000 Exhibition' in het Old Royal Naval College

Eind december vorig jaar kregen veertien fotografen van het toonaangevende foto-agentschap Magnum - Abbas, Ian Berry, Carl De Keyzer, Nikos Economopoulos, Stuart Franklin, Bruce Gilden, David Hurn, Kent Klinch, Alex Majoli, Peter Marlow, Martin Parr, Eli Reed, Chris Steele-Perkins en Donovan Wylie - de opdracht om de tijdsgeest van het nieuwe millennium in Groot-Brittannië op de gevoelige plaat vast te leggen. Het resultaat kunt u vanaf vandaag bekijken in The Pepys Building van het Old Royal Naval College in het Oost-Londense Greenwich. Daar worden de beelden, intussen gepubliceerd in de Harper Collins uitgave 'GMT 2000', voor het eerst tentoongesteld. Met 'Magnum GMT 2000 Exhibition', want zo heet deze fototentoonstelling, opent 'the flash festival' de deuren. Dat de organisatoren van dit hedendaags fotografiefestival in Greenwich op de medewerking van de omwonenden rekenen, bewijzen de festivalevenementen 'Haddock Heaven', 'Magnum Ferrier Estate Residency' en 'Microcosmos'. Zo zullen bijvoorbeeld Donovan Wylie en de bewoners van de Ferrier Estate, Kidbrooke in Greenwich van augustus tot december werken aan 'Magnum Ferrier Estate Residency', een tentoonstelling over het leven in de Ferrier-woonwijk.

'Magnum GMT 2000' nog tot 30 september in The Pepys Building, Old Royal Naval College, Greenwich, SE10. Elke dag van 10 tot 17 uur. Gratis toegang. 'The flash festival' loopt tot 31 december. IN: www.greenwichfoundation.org.uk Voor info over het festivalprogramma: www.tipp.co.uk

Droomwerelden in Camden

'Dream Machines' in het Camden Arts Centre

Vanaf morgen biedt het Londense Camden Arts Centre onderdak aan de in Groot-Brittannië rondreizende tentoonstelling 'Dream Machines'. Het is de laatste nieuwe tentoonstelling in een thematische reeks, georganiseerd door de Hayward Gallery voor de Arts Council of England, waarbij telkens een ander kunstenaar de tentoongestelde werken uitkiest. 'Dream Machines', geselecteerd door ex-antropologiestudente en kunstenares Susan Hiller, sluit eveneens naadloos aan bij een aantal projecten dat het Camden Arts Centre organiseert naar aanleiding van het honderd jaar geleden verschijnen van Sigmund Freuds Traumdeutung.

Hiller is gefascineerd door dromen, hallucinaties en andere bewustzijnsvormen. Ze selecteerde dan ook werk van kunstenaars die vanaf de jaren twintig inspiratie zochten en vonden in dergelijke gewijzigde bewustzijnsvormen, al dan niet veroorzaakt door drank, drugs en/of droommachines. Hillers selectie omvat onder meer 'Ursonate', een hypnotisch klankgedicht van Kurt Schwitters uit de jaren twintig, 'mescaline-tekeningen' van Henri Michaux uit de jaren vijftig en 'Drunker', een video-installatie van de Mexicaanse kunstenares Minerva Cuevas uit de jaren negentig. Waarom deze kunstenaars zo gefascineerd zijn door deze psychologische grensgebieden komt u er niet te weten. Wel wordt uw realiteitszin behoorlijk op de proef gesteld door de geselecteerde werken. Meer dan eens ziet u ze letterlijk vliegen!

'Dream Machines' nog tot 29 oktober in het Camden Arts Centre, Arkwright Road, NW3. Van dinsdag tot donderdag van 11 tot 19 uur, van vrijdag tot zondag van 11 tot 17.30. Gratis toegang.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234