✦
Hollande zegt 150 keer 'bonjour'
Voor de klimaatconferentie in Parijs van start kan gaan, moet gastheer van dienst François Hollande iedereen begroeten. Een werk van lange adem: zowat honderdvijftig leiders maken hun opwachting.
De Franse president is al rond kwart voor acht 's ochtends ter plaatse op de conferentie. Net op tijd voor een - overduidelijk georkestreerde - marathon handjes schudden. Hier en daar kan er zelfs een knuffel en/of kus van af. Hollande doet zijn uiterste best om niet (al) te stijf over te komen voor de camera's. Geen sinecure: hij staat bekend als houten klaas en meester in onhandige begroetingen.
Zeker in het begin van zijn presidentsambt circuleerde menig foto waarbij zijn hand in een vacuüm grijpt, in een vergeefse poging een andere wereldleider te begroeten, die zich net op dat moment omdraait. Gelukkig krijgt hij op de klimaattop hulp van VN-chef Ban Ki-moon, Christiana Figueres van het VN-klimaatbureau, Frans minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius en Ségolène Royal, Frans minister bevoegd voor Milieu én Hollandes ex. Prayuth Chan-ocha, de eerste minister van Thailand, en Qaboos bin Said al-Said, de sultan van Oman, zijn bij de eersten om aan te komen in Parijs.
Uren wachten
Opvallend: zowel Benjamin Netanyahu, premier van Israël, als de Palestijnse president Mahmoud Abbas zijn in Le Bourget aanwezig. Een fotograaf weet zelfs vast te leggen hoe de twee leiders elkaar voor het eerst sinds lang de hand drukken. Of ze ook een woord wisselen over het aanhoudende Israëlisch-Palestijnse conflict is niet duidelijk.
Wanneer de openingsspeeches van de wereldleiders eindelijk van start kunnen gaan, wordt al snel duidelijk dat er sprake is van de nodige vertraging. Sommige staatshoofden moeten uren wachten alvorens ze het podium mogen betreden, iets wat de meesten onder hen niet meteen gewend zijn.
Gastheer Hollande probeert de sfeer dan maar te verlichten met een grapje. "Mijn taak bestaat er ook in om de wachttijden te overzien."