Woensdag 21/04/2021

Klimaattop Parijs

Hollande: "Wat op het spel staat, is vrede"

De Franse president Hollande met Belgisch premier Charles Michel. Beeld AP
De Franse president Hollande met Belgisch premier Charles Michel.Beeld AP

De Franse president François Hollande opent vanmiddag, samen met VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon, officieel de klimaattop in Parijs. Hollande ontving vanochtend al meer dan 150 buitenlandse staatshoofden en regeringsleiders voor de officiële opening van de klimaattop COP21.
Hollande sprak net na een minuut stilte voor de slachtoffers van de aanslagen in Parijs. "Ik kies niet tussen de strijd tegen het terrorisme en de strijd tegen de klimaatopwarming", klonk het.

Na het onthaal van staatshoofden en regeringsleiders, dat om 8 uur begonnen is, volgde de officiële start van de 21e VN-conferentie over de klimaatsverandering (COP21) op Le Bourget, in Parijs. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius werd bij de start verkozen tot nieuwe voorzitter van de conferentie.

De openingstoespraken zijn ook live te volgen via de webstream van de klimaatconferentie.

Kort na de officiële opening werd ook een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis van de slachtoffers van de aanslagen van 13 november in Parijs.

De Franse president Hollande stond eerst stil bij de aanslagen in Parijs van twee weken geleden. Hij dankte de deelnemers aan de top voor hun steun. "Uw aanwezigheid is een immense uitdrukking van hoop. De hele wereldbevolking kijkt vandaag naar ons. Zowel de strijd tegen het terrorisme als tegen de klimaatopwarming is een strijd die we moeten voeren. We moeten onze kinderen een leefbare planeet achterlaten, vrij van catastrofes."

Hollande schetste daarna een desastreus beeld van de wereld wanneer de klimaatopwarming niet wordt aangepakt. En de uitdagingen zijn legio. "Er zullen nog meer conflicten ontstaan over natuurlijke rijkdommen", aldus Hollande. "Er heeft nog nooit zoveel op het spel gestaan bij een internationale top. Wat er eigenlijk op het spel staat op deze conferentie is vrede."

Er moet dan ook een geloofwaardig traject komen om een verhoging van de globale temperatuur met 2 graden, en zelfs 1,5 graad, te voorkomen. Geen enkel land, geen enkel territorium, mag daarbij achterblijven. Hollande wil daarom dat de ontwikkelde landen daarbij hun steun aanbieden en hun verantwoordelijkheid moeten opnemen. "Het zijn zij die jarenlang het meeste hebben uitgestoten. De opkomende landen moeten nu gesteund worden."

"We hebben een historische verantwoordelijkheid. En niet het recht om teleur te stellen. Want we staan aan de vooravond van een onomkeerbaar punt."

Elke schakel in de samenleving moet tot slot in beweging komen, aldus Hollande. Hij bedankte ook de voorvechters van de klimaatzaak, omdat zij er in geslaagd zijn in enkele jaren tijd de publieke opinie te doen kantelen richting meer actie voor het milieu en tegen de klimaatopwarming.

"Intentieverklaringen zullen niet volstaan. Parijs moet het begin zijn van een grote verandering", zo sloot de Franse president zijn toespraak af.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon beval de aanwezige landen "de wereld laten weten dat we in staat zijn afspraken te maken over het klimaat. Er is geen weg terug. Parijs moet een keerpunt worden."

Minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius, de Franse president François Hollande en secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon. Beeld REUTERS
Minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius, de Franse president François Hollande en secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon.Beeld REUTERS
De Franse president Hollande en zijn Amerikaanse collega Barack Obama. Beeld AP
De Franse president Hollande en zijn Amerikaanse collega Barack Obama.Beeld AP

Dwingend en universeel akkoord

Hollande had een jaar geleden al de wil uitgedrukt om "een spoor achter te laten" in de geschiedenis, door een "historisch klimaatakoord" te sluiten dat zowel "dwingend" als "universeel" is. Ook Charles Michel zal de top vandaag toespreken.

De Amerikaanse president Barack Obama had vanmorgen al een ontmoeting met de Chinese president Xi Jinping. Obama verklaarde vooraf dat de Verenigde Staten en China het er over eens zijn dat de twee wereldmachten moeten samenwerken om een globaal akkoord in Parijs te kunnen bereiken. "Ons leiderschap is cruciaal", aldus de president.

De onderhandelaars zullen zeker tot 11 december de details uitwerken van een akkoord, waarmee de CO2-uitstoot verminderd moet worden en de opwarming van de aarde teruggedrongen. Er werd voor gekozen de staatshoofden deze keer bij de start van de top uit te nodigen, om het historische belang van de top te onderstrepen. Op de top moeten ook middelen gevonden worden voor de landen die al getroffen worden door de klimaatsverandering.

In de Franse hoofdstad gelden zeer strenge veiligheidsmaatregelen. Bijna 3.000 agenten en militairen staan in voor de veiligheid op de top. Gisteren werden in Parijs al 341 mensen opgepakt na een protestactie waarbij het tot geweld kwam tussen politie en betogers. 317 betogers bleven aangehouden.

Hollande met de Chinese president Xi Jinping. Beeld PHOTO_NEWS
Hollande met de Chinese president Xi Jinping.Beeld PHOTO_NEWS
Ook de Britse prins Charles gaf een toespraak bij de opening van de klimaattop. Beeld GETTY
Ook de Britse prins Charles gaf een toespraak bij de opening van de klimaattop.Beeld GETTY
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234