Dinsdag 10/12/2019

Frankrijk

Hollande: "President zijn is veel zwaarder dan ik ooit had gedacht"

Beeld AFP

Na een eerste, turbulente periode aan het politieke hoofd van Frankrijk is François Hollande vast van plan volgend jaar opnieuw een gooi naar het presidentschap te doen. Al valt die job hem niet altijd even makkelijk: “Het is veel zwaarder dan ik ooit had kunnen denken”, zo klapt hij uit de biecht in Conversations Privées avec le président, een nieuw boek van twee Franse journalisten. Dat schrijven Le Point en De Standaard vandaag. 

“Het is zeker zwaar, veel zwaarder dan gedacht”, dat zegt Frans president Hollande over zijn voorbije ambtstermijn als leider van de Franse republiek in Conversations Privées avec le président. ‘Conversations’ is het confidentiële verslag van 32 langdurige gesprekken die twee Franse journalisten hielden met hun president. Het eerste gesprek dateert van februari 2012, nog voor Hollande als president verkozen werd. Het laatste pas van 24 mei dit jaar. Volgens het weekblad Le Point is Hollande in de gesprekken bijzonder open en vertelt, becommentarieert en analyseert hij er nagenoeg alles wat hem de voorbije vier jaar als president is overkomen.

Een jammerlijk scharniermoment in zijn presidentschap kwam er volgens hem met de aanslagen op de redactie van Charlie Hebdo en op de joodse supermarkt in 2015: “Die week van de aanslagen ben ik voor veel Fransen pas echt president geworden”, zo zegt hij. Hollande is dan ook trots op de manier waarop hij na de brute aanval gereageerd heeft: “Ik heb getoond dat het land geleid werd. Door mij. Het land hield stand. Er is een moment geweest dat alles kon omslaan in rancune en haat. Maar dat is niet gebeurd.” En dat vind Hollande ondanks de absolute gruwelijkheid van de feiten, toch een mooie verdienste, niet alleen van hemzelf, maar ook van het Franse volk.

Vergeten mandaat 

Wel betreurt Hollande in 'Conversations' dat er - mede door de vele turbulente gebeurtenissen de afgelopen vier jaar - van zijn presidentieel mandaat waarschijnlijk maar weinig overeind zal blijven. De verdiensten die zich wél blijvend in het collectief geheugen zullen griffen, zijn er volgens hem maar een paar: de interventie in Mali in 2013 tegen de rebellen die banden hadden met Al-Qaeda, het homohuwelijk en de wet-Macron die de Franse economie nieuw leven moet inblazen. Allen pijnlijk overschaduwd door de reeks van aanslagen waar Frankrijk het laatste jaar onder kwam te lijden. 

Over een mogelijk tweede ambtstermijn laat Hollande echter geen twijfel bestaan: hij zal zich wel degelijk kandidaat stellen namens de PS, hoe slecht hij ook moge scoren in de huidige peilingen. Als zijn gedoodverfde opponent wijst Hollande in de richting van Nicolas Sarkozy. “Tenzij het gerecht hem belet zich kandidaat te stellen voor de Republikeinen, zal ik het waarschijnlijk tegen hem moeten opnemen”, zo klinkt het. Een scenario dat Hollande overigens niet meteen schrik aanjaagt. “Sarkozy heeft meer kwaliteiten dan de anderen, maar ook meer zwakke plekken”, zegt hij. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234