Vrijdag 30/07/2021

Interview

Hollande kijkt terug op zijn tijd in het Elysée: "Het voelde bijna als twee termijnen"

null Beeld AFP
Beeld AFP

François Hollande, tot een jaar geleden president van Frankrijk, pareert de bakken kritiek die hij over zich heen kreeg. Dat hij een zwak staatshoofd zou zijn geweest, ontkent hij met klem. Wel geeft hij toe dat hij zich liet verrassen door het verzet tegen het homohuwelijk.

Glimlachend neemt François Hollande de World Leader Cycle Award in ontvangst. De studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam hebben hem uitverkoren vanwege zijn leiderschap als president van Frankrijk, de man die werd geconfronteerd met aanslagen en die soldaten naar Mali en het Midden-Oosten stuurde. Toch is juist dat leiderschap vaak bekritiseerd. Hij was de minst populaire president uit de geschiedenis van de Vijfde Republiek. Ook in zijn eigen socialistische partij, de PS, lag hij onder vuur, waardoor hij zich niet herkiesbaar stelde voor een tweede termijn.

Inmiddels wordt zijn opvolger Emmanuel Macron geconfronteerd met een grote spoorwegstaking en valt de naam van Hollande in het publieke debat nog maar zelden. De voormalige president heeft de luwte opgezocht. Na zijn vertrek uit het Elysée richtte hij een stichting op, La France S'Engage, die sociale initiatieven van burgers ondersteunt, en houdt hij wereldwijd spreekbeurten, zo ook voor de Rotterdamse economiestudenten.

François Hollande in zijn nieuwe rol als spreker voor studenten en sociaal geëngageerde burgers. Beeld BELGAIMAGE
François Hollande in zijn nieuwe rol als spreker voor studenten en sociaal geëngageerde burgers.Beeld BELGAIMAGE

Hij maakt een ontspannen, goedgehumeurde indruk. Bereidwillig gaat hij met studenten op de foto. In dit soort situaties is de vroegere Franse president altijd op zijn best geweest. Luisterend, geestig, vol bonhomie. In de marge van het congres neemt hij even de tijd voor een gesprek met De Volkskrant, waarin hij zijn beleid als president verdedigt. Over zijn opvolger Emmanuel Macron wil hij niets zeggen.

Hoe gaat het met u als eenvoudige burger?

"President zijn is geen baan voor het leven. Tegenwoordig neem ik initiatieven en draag ik verantwoordelijkheid met mijn stichting, en reis ik over de hele wereld. Ik ben weer een eenvoudige burger geworden, maar wel een met een onvervangbare ervaring."

"Een ex-president is tot niets verplicht. Maar ik geloofde dat ik een bijzondere missie had: het versterken van wat ik in het Elysée was begonnen op het gebied van het engagement van burgers. Er zijn veel initiatieven van burgers die gesteund en aangemoedigd moeten worden. Bijvoorbeeld het onderwijzen van digitale vaardigheden aan mensen in een achterstandssituatie, het leren van Frans aan vluchtelingen, het helpen van eenzame mensen bij het opbouwen van hun sociale netwerk, projecten op het gebied van de ecologische transitie."

Is het een opluchting om geen president meer te zijn?

"Nee, ik heb beproevingen doorstaan, maar ik heb nooit het gevoel gehad een last te dragen. Het is een geweldige eer om de leiding over Frankrijk te hebben."

Had u graag een tweede termijn gehad?

"Ja, als de voorwaarden daarvoor aanwezig waren geweest. Maar ik ben nooit geobsedeerd geweest door mijn herverkiezing. Omdat het een uitzonderlijke periode was, het leiden van een groot land als Frankrijk, met de uitdagingen die ik moest aangaan, de aanslagen, de interventies in het buitenland, het oplossen van de crisis in de eurozone, het herstel van de staatsfinanciën. Het was bijna het equivalent van twee termijnen."

U bent zwaar bekritiseerd. Heeft dat u gekwetst?

"Kritiek maakt deel uit van het uitoefenen van de macht. Denken dat je geliefd bent terwijl je president bent, is een illusie. Dat wil niet zeggen dat ik impopulair wilde zijn. Maar ik wist waaraan ik begon toen ik deze functie aannam. Soms voelde ik me gekwetst door aanvallen, door zinloze polemieken. Toen ik besloot het huwelijk open te stellen voor homoseksuelen had ik niet zo veel weerstand verwacht. Ik vond sommige protesten buitensporig. Tegenwoordig wordt het homohuwelijk door vrijwel iedereen aanvaard."

Hoe kijkt u terug op uw beleid? Door veel mensen werd u als een zwakke president beschouwd.

"Er is veel kwade trouw nodig om de interventies in Mali en het Midden-Oosten, en de reactie op de aanslagen, als tekenen van zwakte te beschouwen. Hetzelfde geldt op economisch gebied. We hebben veel meer hervormingen doorgevoerd dan onze voorgangers. Hervormingen om de staatsfinanciën te herstellen, de concurrentiekracht te verbeteren, de arbeidsmarkt te moderniseren. Geen enkele hervorming is teruggetrokken."

Heeft u het presidentschap wel voldoende belichaamd? Volgens journalisten van Le Monde zou u een goede premier van Noorwegen zijn geweest, maar willen de Fransen een monarchale president.

"Daar ben ik het niet mee eens. Ik denk dat de Fransen autoriteit aan het hoofd willen, maar die chef moet worden ingekaderd door tegenkrachten. Ik heb laten zien dat het mogelijk is om dichtbij, menselijk en eenvoudig te blijven, en toch een uitzonderlijke functie uit te oefenen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234