Vrijdag 22/10/2021

Hollande hertekent Frankrijk uit losse pols

François Hollande heeft nood aan een politiek project met vaart, maar hij moet ook fors besparen. Twee vliegen in één klap, dacht de president: in een pennentrek reduceerde hij het aantal Franse regio's van 22 tot 14. Hoog spel.

Regionale dwanghuwelijken, opgelegd door een leerling-tovenaar die Jalta speelt op de kaart van de republiek: zo ervaren veel Fransen de wijze waarop Hollande maandag 's lands administratieve geografie herinrichtte.

"Hij heeft in één uur tijd, in een hoek van zijn bureau, het nieuwe Frankrijk uitgetekend", zo hoonde oud-minister van Defensie Hervé Morin van de centristische partij Nouveau Centre. "Improvisatie veeleer dan helder opzet", vond de linkse krant Libération. "Un incroyable bazar",meent dan weer Le Monde, verwijzend naar de speelbal van belangen die de regio Pays de la Loire plots bleek.

Vorige zondag stond Hollande voor de Loirestreek immers nog een fusie met Bretagne voor ogen, maandag om 16 uur zou het gebied naar de naburige Poitou-Charentes worden overgeheveld, drie uur later mocht het alsnog gewoon zichzelf blijven.

De Champagne, die eerder al versmolt met de Franse Ardennen, moet dan weer met Picardië in bad. 'La Champardie', noemen sommige burgers, tussen perplexiteit en ongeloof, hun prille superregio nu al. De Poitou-Charentes, Poitiers en omstreken, wordt met de regio's Centre en Limousin gebundeld tot iets wat nogal prozaïsch 'PCCL' belooft te zullen heten. Tegen 2020 moeten ook de Conseils-Généraux, de miniraden en -regerinkjes in de departementen, de papiermand van de geschiedenis in.

De administratieve aanpassing, waar al jaren sprake van is, had de moeder aller hervormingen moeten worden. Terwijl het hoofddoel van economische aard was, geld besparen (15 tot 25 miljard euro per jaar) om Frankrijks financiën op te schonen, was er ook een welomschreven politiek richtpunt: het even logge als dure staatshuishouden versimpelen door overlappende instellingen en bestuursniveaus te schrappen.

Daar valt wat voor te zeggen. Parijs waakt dan wel met cartesiaanse strakheid over de rest van het land, hier en daar schiep de regionale bureaucratie het drogbeeld van puissante deelrepublieken. Montpellier, waar wijlen tribuun Georges Frêche lange tijd de plak zwaaide, kreeg onder zijn beleid zelfs de aanblik van het Rome van de Languedoc-Roussillon.

Superieure strategie

Voor Hollande, die werkloosheid noch recessie terugdrong, en wiens Parti Socialiste zopas een smadelijk echec opliep bij de lokale en EU-verkiezingen, komt het erop aan de resterende drie jaar van zijn mandaat nog érgens resultaat te boeken.

Maar raken aan macht en grenzen blijft superieure strategie vereisen, en ook daar haalt de president zich opvallende afkeuring op de hals. Sommigen verwijten hem zelfs plat electoralisme. Zo zal de hervorming een uitstel met zes maanden van de eerstkomende regioverkiezingen om het lijf hebben, tot november 2015. Rechts vermoedt dat links op die manier tijd wil winnen om een nieuw debacle te vermijden. In dat verband klinkt de vraag waarom een uitgesproken rood bastion als Nord-Pas de Calais, een volkrijke maar in oppervlakte kleine regio, helemaal nergens mee hoeft te fuseren.

Onvermijdelijk raakt de hervorming intussen ook aan de culturele identiteiten. Hoezeer de Fransen in hun hart immers ook bleven vasthouden aan de provincies uit het Ancien Régime (Aquitaine, Berry, Anjou enzovoorts), de voorbije decennia gingen ze zich gaandeweg met hun huidige bestuursgebieden identificeren.

Als er een referendum van komt, zoals steeds meer zuiderburen vragen, dan is het verre van zeker dat Hollande wint.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234