Vrijdag 22/11/2019

Hollande: "Compromis over EU-meerjarenbegroting is mogelijk"

François Hollande. Beeld photo news

Een akkoord over de Europese meerjarenbegroting 2014-2020 op de top van donderdag en vrijdag is zeker mogelijk, maar dan moet het compromis wel redelijk zijn. Dat heeft de Franse president François Hollande gezegd in het Europees Parlement. Hij gaf David Cameron en de andere pleitbezorgers van een harde bezuinigingspolitiek een schot voor de boeg en zei dat de Europese economie in geen geval verzwakt mag worden door een te laag budget.

Het was de eerste keer sinds lange tijd dat een Europees staatshoofd in het halfrond in Straatsburg zijn of haar visie op de toekomst van de Europese Unie kwam toelichten. Hollande ging in op een uitnodiging van Martin Schulz, de voorzitter van het Parlement en net als Hollande lid van de socialistische familie.

Pro-Europese toespraak
In een zeer pro-Europese toespraak besteedde Hollande aandacht aan alle hete Europese hangijzers, dus ook aan de onderhandelingen over de volgende meerjarenbegroting. De 27 staatshoofden en regeringsleiders proberen donderdag en vrijdag een akkoord te vinden over dat 'meerjarig financieel kader', maar het belooft tijdens de top hard tegen hard te worden. Een eerste Europese Raad over het onderwerp in november draaide op niets uit.

De Franse president acht een compromis niettemin best "mogelijk", liet hij optekenen. Maar dan moet het geheel wel "redelijk" blijven. "Mijn positie is duidelijk", zei Hollande. "Besparingen: ja. De economie verzwakken: neen." In zijn laatste voorstel wilde Herman Van Rompuy, de voorzitter van de Europese Raad, het uitgavenplafond tussen 2014 en 2020 op 972 miljard euro houden. Dat is ruim 80 miljard lager dan in het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie, maar verschillende landen pleiten voor tientallen miljarden bijkomende besparingen. Pas donderdag komt Van Rompuy met een geactualiseerd voorstel.

Verlengstuk van groeipact
Voor Hollande moet de meerjarenbegroting een verlengstuk zijn van het vorig jaar goedgekeurde groeipact. Er moet geld beschikbaar blijven voor investeringen in innovatie, infrastructuur en hernieuwbare energiebronnen. "Het budget moet ook de zwakste Europeanen beschermen, zij die het hardst getroffen zijn door de crisis." Hij verdedigde ook het cohesiebeleid - waar vooral de Centraal- en Oost-Europese landen baat bij hebben - en het landbouwbeleid.

Voldoende Europese steun voor de landbouwsector vrijmaken is voor Frankrijk van primordiaal belang bij het opstellen van de meerjarenbegroting, maar toch waarschuwde Hollande voor de overheersende nationale reflex in Europese middens. "We mogen het ergste van de crisis dan wel achter ons hebben, we hebben bijlange nog niet alle lessen uit de crisis getrokken. Het nationale belang neemt het voortouw op het Europese belang", hekelde hij. Zonder hem bij naam te noemen, bekritiseerde Hollande de "à la carte-benadering" van de Europese Unie door de Britse premier David Cameron.

Tegen bezuinigingen zonder einde
Hollande is gekant tegen "bezuinigingen zonder einde", zei hij ferm. "Ik ben een staatshoofd dat van de heroriëntering van Europa een van zijn kerntaken gemaakt heeft. En daar ben ik nu al negen maanden mee bezig", zei hij. "De volgende stap" voor Hollande is het wegwerken van de economische onevenwichten tussen de EU-landen. De meest concurrentiële lidstaten moeten hun binnenlandse vraag opkrikken om de economische groei aan te zwengelen in de landen die met tekorten kampen. Een duidelijke vingerwijzing naar Duitsland en bondskanselier Angela Merkel.

Bij de parlementsleden vielen de harde woorden van de conservatieve EVP-fractie en de liberalen op. EVP-leider Joseph Daul zei dat hij de begroting zoals die nu op tafel ligt, zal verwerpen. "Met deze teksten zou voor het eerst in de geschiedenis van de Europese Unie een tekort gerealiseerd worden. Er zijn regels en die moeten gerespecteerd worden." De EU heeft namelijk de verplichting haar begrotingen in evenwicht te houden.

Flexibiliteit
Ook de liberale fractieleider Guy Verhofstadt vroeg Hollande "neen" te zeggen. "Neen aan een financieel kader dat niet ernstig is. En dat zeker niet tegemoet komt aan de uitdagingen waar we voor staan." Over de fracties heen wordt voor voldoende flexibiliteit gepleit. De volksvertegenwoordigers willen dat er met budgetten geschoven kan worden tussen de verschillende uitgavenposten en tussen de verschillende jaarbegrotingen. "Zoals dat bij elk nationale begroting het geval is", benadrukte Martin Schulz.

Als de staats- en regeringsleiders tot een akkoord komen, moet het Parlement zich daar over uitspreken met een eenvoudige voor- of tegen-stem. "Ik weet dat de begroting met de huidige stand van zaken geen meerderheid haalt in het Parlement. Ik zal dat ook zo zeggen aan mijn collega's", concludeerde Hollande. Hij hamerde er wel op dat hij niet de woordvoerder van het Parlement is, maar dat hij als Frans president een compromis zal moeten zoeken met de andere leiders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234