Vrijdag 22/11/2019

Hogescholen trekken aan de alarmbel

Beeld BELGA

Het beschikbare budget per hogeschoolstudent is sinds 2008 met zowat 1.500 euro gedaald. Met de bijkomende besparingen die de nieuwe regering aankondigt, dreigen we gedwongen de deur toe te moeten doen, vreest de Vlaamse Hogescholenraad Vlohra.

Waar een hogeschool in 2008 nog 6.801 euro per student kreeg, is dat in 2014 nog slechts 5.324 euro. En dat terwijl het aantal hogeschoolstudenten jaar na jaar blijft toenemen. In oktober 2014 waren in de Vlaamse hogescholen bijna 115.000 studenten ingeschreven, 3 procent meer dan vorig jaar. De afgelopen tien jaar ging dat aantal met 35 procent naar omhoog. "Het bedrag per student begint echter stilaan op te schuiven richting Oost-Europa", zei Vlohra-voorzitter Toon Martens tijdens een toelichting van de studentenaantallen.

De hogescholen benadrukten daarbij dat het water hen aan de lippen staat. "Er was ons meer geld beloofd, maar het nieuwe regeerakkoord kondigt bijkomende besparingen aan. Dat komt bij de hogescholen bijzonder hard aan", aldus Martens.

Zo is er onder meer een bijkomende besparing op de enveloppe van bijna 2 procent. Bovendien wordt op de werkingsmiddelen van de hogescholen en de universiteiten nog een extra besparing van 26,6 miljoen euro gelegd. "En dat terwijl de regering tegelijkertijd werk wil maken van tewerkstelling, ondernemerschap, participatie van kansengroepen en versterking van de leraren. Dat is contradictorisch."

"Wij willen geen oppositie voeren, maar op termijn zorgt het geldtekort ervoor dat ofwel de kwaliteit van het onderwijs zal dalen, of dat we gedwongen de deur moeten dichtdoen", zegt Martens. "We kunnen gewoon geen degelijk onderwijs meer bieden op die manier." Het gevolg daarvan zal zijn dat "we meer jongeren de werkloosheid in duwen, wat de samenleving meer zal kosten. Het financiële probleem verschuift met andere woorden naar andere vlakken", aldus nog Martens.

"Na de doorlopende onderfinanciering tot nu toe, snijden de nieuwe besparingen tot op het bot. Zonder bijkomende maatregelen zal dit in alle geledingen van het hoger onderwijs gevolgen hebben."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234