Donderdag 22/08/2019

Hogescholen 'geven les' aan overheid

Meer dan 2.000 studenten en docenten bezetten komende vrijdag het Martelarenplein in Brussel. Ze zullen er de Vlaamse regering op het maatje roepen en 'les geven' over de benarde financiering van de hogescholen.

Een les in de open lucht. Zo zullen alle Vlaamse hogescholen op 29 april actievoeren in Brussel. Op het Martelarenplein zullen studente Jitske Durinck en lector Pascal Paepen voor de deur van minister-president Geert Bourgeois (N-VA) doceren over de ondermaatse financiering, die volgens medewerkers en bestuurders leidt tot een (te) grote werkdruk en langzamerhand de kwaliteit van het onderwijs in het gedrang brengt. De hogescholen willen in de hoofdstad paraat staan met 2.000 studenten en docenten, terwijl de overige 117.000 studenten en 11.000 medewerkers in alle hogescholen de les via livestreaming kunnen volgen.

Water aan de lippen

Johan Veeckman, directeur van de Arteveldehogeschool en voorzitter van de Vlaamse Hogescholenraad (VLHORA), geeft aan dat de hogescholen zullen blijven actievoeren totdat de Vlaamse regering meer middelen voorziet. "Dit is nog maar het begin. Het is een startpunt van vele acties, die ook in de hogescholen zelf zullen plaatsvinden. Het kan duren tot september. Hoe dan ook verwachten we begrip en een respons van de Vlaamse overheid. Wij maken zo duidelijk dat het water ons zo goed als aan de lippen staat."

Want waar het aantal studenten in zeven jaar tijd van 85.000 naar 115.000 steeg, bleef de financiering achter. Terwijl de hogescholen in 2008 van de overheid nog 6.800 euro per student ontvingen, ligt dat vandaag op 5.000 euro. Zo'n twee weken geleden lanceerden de hogescholen daarom de website wantwijzijnhetwaard.be.

"Wanneer het de Vlaamse overheid menens is, moet zij de hogescholen minstens het bestaansminimum gunnen. Daarvoor is er 160 miljoen euro nodig. Het is waar, dat is niet niks, maar het is een peulschil in vergelijking met wat het opbrengen zal." De bijbehorende petitie werd inmiddels meer dan 10.000 keer ondertekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden