Zondag 18/08/2019

Hogescholen denken aan verhoging studiegeld

Nooit eerder studeerden er zo veel jongeren aan de Vlaamse hogescholen. Om kleine groepen en persoonlijke begeleiding te blijven garanderen, zoeken de instellingen 65 miljoen euro. 'Een verhoging van de studiegelden moet ter sprake komen.'

De 21 Vlaamse hogescholen botsen op de grenzen van de groei. Een ongezien aantal jongeren, 132.724, schreef zich dit academiejaar in. Een stijging van 25 procent ten opzichte van vijf jaar geleden. Wel hebben, door minder geboortes in 1994, een half procent minder achttienjarigen zich aangemeld.

De studenten lijken bij hun studiekeuze steeds meer rekening te houden met de realiteit van de arbeidsmarkt. Opleidingen tot knelpuntberoepen zijn het populairst. Bij de professionele bacheloropleidingen scoren industriële wetenschappen (+3,16 procent) en gezondheidszorg (2,34 procent) het beste. Bij de academische bachelors gooien biotechnologie (+15,33 procent) en wederom gezondheidszorg (+12,78 procent) hoge ogen.

Goed nieuws, dat wordt overschaduwd door financiële kopzorgen. Op dit moment ontvangen de hogescholen 690 miljoen euro subsidie van de Vlaamse overheid. Dat zou volgens de Vlaamse Hogescholenraad (Vlhora) 755 miljoen euro moeten zijn. Secretaris-generaal Marc Vandewalle: "Voor de studenten die zich nu inschrijven, krijgen we pas over zeven jaar middelen. Door die lange wachttijd komen de individuele begeleiding en de kleine lesgroepen onder druk te staan. Terwijl we met het geld dat we mislopen 700 nieuwe docenten zouden kunnen aanstellen."

Niet alleen de studenten, maar ook het personeel is de dupe. Zo krijgen de hogescholen samen elf miljoen euro om onderzoek te doen. Peanuts, meent de Vlhora. Bert Hoogewijs, algemeen directeur van de HoGent: "Deze situatie kan niet blijven duren. De werkdruk wordt steeds hoger en het is wringen bij het opstellen van de begrotingen. De citroen kan niet verder worden uitgeperst. De overheid en de student moeten bijdragen."

Om die bijkomende inkomsten mogelijk te maken, kijken de hogeschoolbestuuderders naar het studiegeld. Terwijl in Vlaanderen een opleiding 570 euro kost, vraagt men in Wallonië 800 euro. Toon Martens, algemeen directeur van de Katholieke Hogeschool Leuven: "Een verhoging van het studiegeld moet ter sprake komen. Het zal geen verdubbeling zijn. We denken aan 200 euro per jaar extra, waardoor de maatregel ongeveer twintig miljoen zal opleveren."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden