Dinsdag 17/05/2022

Hogere uitkering voor werklozen die deeltijdse baan aannemen

Werklozen die deeltijds aan de slag gaan, kunnen vanaf 1 juli op een hogere inkomensgarantieuitkering (IGU) rekenen. Zo staat in een koninklijk besluit dat minister van Werk, Joëlle Milquet, voor advies naar de Raad van State heeft gestuurd. De maatregel past in de 18 miljoen die de regering in februari vastlegde voor de strijd tegen de werkloosheidsvallen en voor de versterking van de koopkracht.

Inkomen hoger dan uitkering
Werklozen die een deeltijdse baan aanvaarden hebben onder bepaalde voorwaarden recht op een inkomensgarantieuitkering (IGU). De IGU moet de betrokkene een globaal inkomen garanderen dat hoger dan de werkloosheidsuitkering ligt indien de deeltijdse baan meer dan eenderde van een normale werktijd omvat.

Geen rekening met gezinstoestand
De verhoging van IGU, die op 12 miljoen euro wordt begroot, wordt op twee manieren gerealiseerd. In de eerste plaats zal geen rekening meer gehouden worden van de gezinstoestand van de deeltijds werkloze. Vandaag krijgt een werkloze die een halftijdse baan aanvaardt 75,43 euro indien hij de enige kostwinner in het gezin is, 53,02 euro voor een alleenstaande en 30,06 euro voor een samenwonende. Het koninklijk besluit voorziet dat iedereen kan rekenen op de 75,43 euro.

Werkbonus niet meegerekend
In de tweede plaats wordt bij de berekening voor de IGU geen rekening meer gehouden met de werkbonus. Nu wordt de werkbonus (71,50 euro voor een halftijdse baan) wel meegerekend. Beide maatregelen zouden volgens een berekening van de minister een bonus van 147 euro kunnen opleveren.

Partner van werkloos gezinshoofd
Een andere maatregel (begroot op 5 miljoen) voorziet dat de partner van een werkloos gezinshoofd voortaan tot 600 euro bruto mag verdienen zonder dat dit een invloed heeft op de werkloosheidsuitkering. Nu ligt de grens op 414,44 euro. Voorts telt voortaan de periode die een schoolverlater als zelfstandige werkt mee voor zijn wachtperiode.

'Taalgrenspremie'
Als het van Joëlle Milquet afhangt, zullen Waalse en Franstalige Brusselse werklozen een premie tot 150 euro per maand krijgen als ze in Vlaanderen gaan werken. Hetzelfde geldt voor Vlaamse en Nederlandstalige Brusselse werklozen die in Wallonië gaan werken. (belga/eb)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234