Dinsdag 24/05/2022

Hogere subsidies leiden tot slechtere sportfederaties

Sportfederaties die sterk afhankelijk zijn van subsidies, communiceren slecht en zijn ook minder transparant. Dat blijkt uit een onderzoek van de KU Leuven dat De Morgen kon inkijken.

Federaties die voor meer dan 60 procent afhankelijk zijn van subsidies, scoren het minst goed op enkele belangrijke beleidsaspecten, zoals transparantie, solidariteit, en communicatie. Dat ontdekten onderzoekers aan de KU Leuven.

In hun studie namen ze het beleid, de innovatiestrategieën en de kwaliteit van de dienstverlening van sportfederaties in Vlaanderen onder de loep aan de hand van de GGISS-index (Good Governance, Innovation, Service Marketing en Sport).

Daaruit blijkt dat slechts 31 procent van de federaties zijn beleidsplan publiek beschikbaar stelt via de website, en maakt maar een luttele 10 procent bekend dat bestuursleden dienen in te stemmen met een ethische code.

Nooit beoordeeld

"Ook op innovatie en dienstverlening voor de gebruikers, scoren hoog gesubsidieerde federaties het slechtst", zegt professor sportbeleid Jeroen Scheerder (KU Leuven), die het onderzoek begeleidde. Dat wil zeggen dat de federaties bijvoorbeeld te weinig rekening houden met de ideeën van hun medewerkers of dat ze klachten of vragen van clubs niet binnen een termijn van twee weken behandelen. Volgens de onderzoeker is dat omdat ze "in het verleden, ondanks de relatief grote steun die ze krijgen, daar zelden op aangesproken of beoordeeld zijn door de overheid".

Sporteconoom Daam Van Reeth (KU Leuven) sluit zich daarbij aan. "Als er strikte vereisten zouden zijn voor subsidies, zou een goede, transparante werking meer aandacht krijgen. Nu is er te weinig incentive. Bijsturing is dan nodig."

Volgens Scheerder is de sportsector tot nu toe grotendeels gevrijwaard gebleven van besparingen, maar hij verwacht dat de federaties het in de toekomst met minder middelen zullen moeten doen.

Dit kadert in het nieuwe decreet voor de sportfederaties van Vlaams minister voor Sport Philippe Muyters (N-VA). Dat decreet ligt nu bij het parlement en zou in 2017 van kracht moeten zijn.

Fusies lijken dan onvermijdelijk, maar er zouden geen besparingen op til zijn. "Integendeel, het budget stijgt met 2,7 miljoen euro, van 25,9 miljoen naar 28,6 miljoen. Maar dat geld moet efficiënter besteed worden. Vroeger was er enkel een kwantitatief luik: hoe meer leden, hoe meer steun een federatie kreeg. Ik wil daar een kwalitatief luik aan toevoegen. Goed bestuur zal daarbij een belangrijke factor zijn", zegt Muyters.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234