Maandag 20/09/2021

Onderwijs

Hoger onderwijs vreest terugval buitenlandse studenten

Studenten in de universiteitsbibliotheek van de KU Leuven. Beeld Tim Dirven
Studenten in de universiteitsbibliotheek van de KU Leuven.Beeld Tim Dirven

Buitenlandse studenten aantrekken is voor onze hogescholen en universiteiten in deze coronatijden verre van evident. De inschrijvingen komen laat binnen en het is nog maar de vraag of wie ingeschreven is ook effectief komt, uit schrik voor quarantaines of omdat ze niet aan visa geraken.

Het is een erg diffuus beeld dat uit de rondvraag komt die De Morgen deed bij alle Vlaamse hogescholen en de vijf universiteiten. Bij de universiteiten zijn ze wat terughoudend om op dit moment cijfers geven. De inschrijvingen lopen nog volop. Bij de KU Leuven zien ze voorlopig een stijging van het aantal buitenlandse studenten, de UHasselt ziet dan weer een daling. De andere universiteiten durven er zelfs helemaal geen uitspraken over te doen. Want het kan nog keren, in beide richtingen.

Iets meer dan de helft van de hogescholen ziet een duidelijke tot zelfs forse daling van buitenlandse studenten, de rest signaleert een stabilisatie of lichte stijging. De Thomas More Hogeschool, die tien Engelstalige opleidingen aanbiedt, ziet wel een stijging van 25 procent, maar wil zelf voorzichtig blijven. “Er zijn gevoelig meer aanvragen om toegelaten te worden dan inschrijvingen”, klinkt het. Hogeschool Gent ziet dan weer daling van 39 procent. Een daling die volgens de hogeschool wel deels goedgemaakt wordt door een groter aantal Waalse studenten, die op hun beurt niet naar het buitenland gaan maar voor een studie in Vlaanderen kiezen.

Problemen met visa

Maar de grote vrees binnen het hoger onderwijs is dat buitenlandse studenten, al ingeschreven of niet, toch niet zullen komen opdagen. Want er is nog heel veel onzekerheid. Zal ons hoger onderwijs moeten overschakelen op overwegend online-onderwijs? Als de algemene situatie in ons land blijft verslechteren, zit die kans erin. En dan is het voor buitenlandse studenten niet meer zo interessant om aan een Vlaamse instelling les te volgen. Bovendien is het ook maar de vraag of buitenlandse studenten wel in ons land zullen geraken. “We horen dat er problemen zijn met het afleveren van visa omdat de ambassades vertraging hebben opgelopen”, klinkt het bij de Odisee Hogeschool.

De HoGent had voor haar School of Arts tot voor kort meer buitenlandse kandidaat-studenten dan ooit. Maar velen haakten al af. “Ofwel willen ze uitstellen naar het tweede semester, ofwel hebben ze schrik om hier in quarantaine te moeten, of hun eigen onderwijsinstelling laat hen niet vertrekken”, zegt stafmedewerker communicatie Isabelle Claeys.

Bij de UGent houden ze er rekening mee dat studenten vooral last minute gaan beslissen. Al zagen ze daar ook al een aantal studenten voor de zomer beslissen hun uitwisseling met een semester uit te stellen of te schrappen.

Economische impact

Dat de instroom van buitenlandse studenten belangrijk is voor Vlaanderen bleek onlangs nog uit een onderzoek naar de economische impact ervan door onderwijseconoom Kristof De Witte (KU Leuven). Uit dat onderzoek blijkt dat de internationale studenten in het Vlaamse hoger onderwijs onze economie tot 4,4 miljard euro opleveren. Omdat buitenlandse studenten hier, door hun studie, vaak goed geïntegreerd raken en vaak nog enige tijd blijven werken in belangrijke sectoren. Waardoor ze meehelpen bouwen aan de welvaart in Vlaanderen, besloot het rapport.

Niet alleen buitenlandse studenten binnentrekken is in coronatijden moeilijk. Ook voor Vlaamse studenten die naar het buitenland willen gaan om te studeren, is het plaatje nog troebel. Die mogen van een aantal instellingen niet vertrekken naar een rode zone. Aangezien de kleurcodes nogal eens wijzigen, zorgt het ook daar voor veel twijfel.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234