Zaterdag 16/01/2021

Hoger-lager over elektriciteitstarieven

We betalen nog altijd te veel voor onze elektriciteit, zegt Test-Aankoop. Nietes, zegt Electrabel, we schommelen rond het gemiddelde van de tarieven in de buurlanden.

Josse Abrahams

Het is een bijna jaarlijks weerkerende discussie tussen de consumentenorganisatie en de elektriciteitsmaatschappij. In het licht van de nakende liberalisering van de elektriciteitsmarkt in Vlaanderen krijgt ze nog meer gewicht. Betalen we nu meer of minder voor onze stroom als we vergelijken met de onmiddellijke buurlanden? De vraag werd drie jaar geleden door de regering gesteld en het Controlecomité voor Gas en Elektriciteit, dat de prijzen voor de niet-vrijgemaakte markt vastlegt, kreeg de opdracht een vergelijkende studie te maken.

Test-Aankoop maakt de oefening ook elk jaar, wat telkens tot reacties leidt van Electrabel, dat dan weer met andere berekeningen komt omdat het rekening houdt met andere parameters.

Test-Aankoop komt in zijn recentste onderzoek tot de conclusie dat de door de regering bijna manu militari opgelegde tariefkortingen aan Electrabel weinig effect hebben gehad. Slechts een aantal beperkte categorieën van gebruikers hebben een substantiële vermindering van de factuur gemerkt. Dat is het geval voor gezinnen die jaarlijks 3.500 kWh per jaar gebruiken. Sinds februari 2000 betalen zij ongeveer 10 pct. minder voor hun elektriciteit. Gezinnen die uit twee personen bestaan, betalen ongeveer 6 pct. minder dan drie jaar geleden. Volgens de consumentenorganisatie besliste de regering dat de factuur op jaarbasis met 75 euro moest dalen. In realiteit bedraagt de gemiddelde daling voor de drie jaar een dertigtal euro, besluit Test-Aankoop. Het abonnementsgeld, dat moest worden afgeschaft, bestaat ook nog gedeeltelijk.

In vergelijking met de buurlanden is de Belgische elektriciteit voor zeven verschillende profielen van gebruikers tussen 4 en 34 pct. duurder. Opvallend daarbij is dat de Vlaamse facturen zelfs hoger opliepen dan die van Wallonië en Brussel, waar de markt veel minder vlug wordt vrijgemaakt. Gezinnen die jaarlijks 1.200 kWh verbruiken, betalen in Vlaanderen 34 pct. meer voor hun elektriciteit tegenover het gemiddelde tarief van de buurlanden. Voor Brusselaars en Walen is het verschil slechts 12 pct. Voor het courantere profiel van 3.500 kWh per jaar betaalt de Vlaming 22 pct. meer dan het gemiddelde van de buurlanden, de Franstalige en Brusselse medeburger 17 pct. meer. Het verschil tussen de gewesten is des te opvallender omdat elk Vlaams gezin 100 kWh per jaar elektriciteit gratis krijgt en bovendien nog eens 100 kWh per gezinslid. Test-Aankoop hield met deze korting dit jaar slechts voor de helft rekening, aangezien de markt in juli geliberaliseerd wordt. Volgens de Creg, de marktregulator voor de vrije markt, wringt net hier de schoen bij de Test-Aankoop-studie. Volgens directievoorzitter Christine Vanderveeren moet ook rekening gehouden worden met de gratis elektriciteit van 100 kWh en meer. Die kortingen worden namelijk verrekend bij het gedeelte elektriciteit dat wel betaald wordt.

Electrabel liet zelf een vergelijkende studie uitvoeren door Bureau Van Dijk, een adviesbureau in de informatietechnologie. Daarin worden de tarieven van de onmiddellijke buurlanden vergeleken, op Luxemburg na, dat als te klein en te weinig relevant wordt gezien. Het bedrijf selecteerde 16 type-klanten in functie van verbruik en ging voor elk type na hoeveel hij of zij betaalt in vergelijking met gelijkaardige types in de buurlanden. Algemene conclusie van de studie is dat de Belgische prijzen zich rond het gemiddelde van de prijzen in de buurlanden situeren. Deze conclusie staat dus haaks op de bevindingen van Test-Aankoop. De studie van Electrabel vertrekt van index 100 voor de Belgische situatie en weegt daar de andere landen aan af. Een gezin van twee mensen woonachtig in een appartement dat 3.500 kWh per jaar verbruikt, betaalt in België minder voor zijn elektriciteit dan in Nederland en Duitsland, maar gevoelig meer dan in Frankrijk en Groot-Brittannië, waar de index respectievelijk 84 en 66 bedraagt. De Belgische gebruiker zit ook een stuk boven het gemiddelde van de buurlanden, dat voor dit type 92 bedraagt. Conclusie: een vrij grote groep van gebruikers blijft meer dan het gemiddelde van de buurlanden voor zijn stroom betalen. Zodra diezelfde groep een deel van het verbruik tegen nachttarief betaalt, blijft het tarief onder het gemiddelde.

Test-Aankoop komt tot de conclusie dat de door de regering opgelegde tariefkortingen weinig effect hebben gehad

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234