Dinsdag 29/09/2020

Hoger kunstonderwijs klaagt onderbetaling aan

In een open brief klagen een dertigtal lesgevers en vakbondsleden van het hoger kunstonderwijs de zogenaamde ‘bijzondere salarisschaal’ aan, waardoor zij 30 procent minder verdienen dan de rest van hun collega’s aan de hogescholen.

Lesgevers verdienen 30 procent minder dan hun hogeschoolcollega’s

BRUSSEL

‘Het is een schande’, zegt medeondertekenaar Kurt Van Eeghem. ‘Onderwijs mag niet alleen op idealisme gebaseerd zijn.’

Wie zogenaamde ‘artistiek gebonden’ vakken doceert in het hoger kunstonderwijs ontvangt daarvoor 30 procent minder loon dan het gangbare loon voor lesgevers in hogescholen. “Dat verschil zorgt begrijpelijk voor wrevel”, staat in een open brief van Johan Rottiers, de begeleider van de onderhandelingscomités Hoger Onderwijs voor de Christelijke Onderwijscentrale (COC), die mee ondertekend werd door bekende (ex-)lesgevers als Klarapresentator Kurt Van Eeghem, acteur Warre Borgmans en regisseur Fien Troch.

Volgens de ondertekenaars moet de discriminatie die die ‘bijzondere weddeschaal’ veroorzaakt, eindelijk opgelost worden, zeker nu het academiseringsproces van de opleidingen van twee cycli, waartoe ook de kunstopleidingen behoren, bijna voltooid is. “De hervormingen bieden een uitgelezen gelegenheid om het probleem op te lossen”, klinkt het.

“Het probleem is dramatisch”, zegt Kurt Van Eeghem, die lesgeeft aan het Conservatorium van Antwerpen. “Als gastprofessor in het hoger kunstonderwijs ontvang je een aalmoes. Zelf krijg ik voor twee lesuren per week, en de voorbereiding die zij vergen, een beetje meer dan 200 euro per maand. Zulke bedragen: dat kan toch niet? Internationaal wordt ons kunstonderwijs de hemel in geprezen, maar om de nieuwe Ivo Van Hoves van deze wereld op te leiden krijgen lesgevers etensresten. En met die etensresten moet dan gastronomie bereid worden.”

De bijzondere salarisschaal “gaat uit van de evidentie dat lesgevers aan academies en conservatoria een groot deel van hun inkomen halen uit hun artistieke praktijk”, staat in de brief van Rottiers te lezen. “Maar kunstenaars die behoorlijk verdienen en daarnaast een voltijdse opdracht in het kunstonderwijs opnemen, zijn witte raven. De uitzonderingen als regel beschouwen is onrealistisch en onrechtvaardig.”

Regisseur Dorothée van den Berghe, die de brief ook ondertekende, beaamt. “In heel wat kunstsectoren en zeker in de filmwereld is lesgeven een van de enige manieren om echt geld te verdienen. Als je dan weet dat je soms evenveel, soms zelfs minder, verdient als wat je als uitkering zou krijgen als werkloze, dan geeft dat toch te denken. Je kan ook niet anders dan veel tijd te investeren in je lessen. Het slorpt je op.”

“Je wordt gedwongen om les te geven uit idealisme”, zegt Van Eeghem. “Welnu, ik vind niet dat onderwijs alleen op idealisme gebaseerd mag zijn.”

Volgens de briefschrijver en de ondertekenaars is de enige oplossing voor het probleem dat de personeelsstatuten aangepast worden en er door de overheid meer geld wordt vrijgemaakt voor hogere kunstopleidingen.

“Het probleem is structureel”, zegt Van Eeghem. “Elke envelop voor een kunstopleiding is in wezen een envelopje. Weet je dat de theateropleiding van het Conservatorium van Antwerpen het met slechts een derde moet doen van wat Studio Herman Teirlinck vroeger kreeg?”

Minister van Onderwijs Pascal Smet laat via zijn woordvoerder weten “het probleem van leerkrachten in het hoger onderwijs, die naast hun onderwijsfunctie nog een tweede job uitoefenen, te erkennen”. “Door hun tweede job moeten zij een stuk loon van hun eerste inboeten. We staan open voor een debat over deze problematiek.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234