Dinsdag 04/08/2020

'Hoger inschrijvingsgeld is bespreekbaar'

- 48 jaar
- opgeleid als burgerlijk ingenieur
- vicerector studentenbeleid sinds 2009

ijdens haar vicerectorschap bleef Tine Baelmans les geven aan studenten. Ook spande ze zich in voor de kansen van vrouwen en etnische minderheden. "Die combinatie was zwaar, maar boeiend. Het afgelopen jaar vroegen velen mij of ik het rectorschap niet zag zitten."

Gender speelt een grote rol in deze rectorverkiezing. Ziet u dat als een voordeel?

"Mijn persoonlijkheid is belangrijker. Al is het zeker een krachtig signaal dat er evenveel vrouwelijke als mannelijke kandidaten zijn. Ik ben er ook van overtuigd dat als nu geen vrouw rector wordt, het wel een volgende keer zal zijn."

Zult u als rector extra inzetten op de positie van de vrouw?

"Gelijke kansen zal hoog op de agenda staan. Tijdens mijn studententijd was ik het enige meisje tussen vijftig jongens. Ik weet wat het is om binnen een mannelijke organisatiecultuur te werken."

Hoe ziet u de toekomst van de KU Leuven?

"De universiteit moet krachtiger zijn. In deze tijden heeft de maatschappij nood een onbevooroordeelde stem. Wij moeten het baken zijn in belangrijke discussies, zoals bijvoorbeeld multiculturaliteit. De afgelopen jaren heeft de KU Leuven te weinig haar globale expertise naar buiten gebracht."

Een sterkere rol in Vlaanderen. Betekent dat minder aandacht voor internationalisering?

"We moeten keuzes durven maken. We willen internationale speler zijn in onderzoek. Voor de bacheloropleiding is vooral de vorming van de Vlaamse jongeren belangrijk. De verengelsing van onze universiteit wordt daardoor een stuk minder prangend."

Door de integratie van de hogeschoolopleidingen telt de KU Leuven binnenkort 45.000 studenten. Te veel?

"Als ik moet kiezen, geef ik altijd de voorkeur aan kwaliteit. Maar tegelijkertijd kan onze universiteit nog groeien. In Vlaanderen nemen relatief gezien nog altijd minder jongeren deel aan het hoger onderwijs dan in de Scandinavië. Voor de vooruitgang van onze samenleving is het belangrijk dat we dat peil optrekken. Een hoger inschrijvingsgeld is bespreekbaar, maar alleen als je de sociale gevolgen goed bestudeert."

Moet er niet eerst werk worden gemaakt van de vele afvallers?

"Juist daarom zette ik vier jaar geleden al een niet-bindende oriëntatieproef op de agenda. We moeten al in het middelbaar de keuze van jongeren begeleiden door toetsen. Zo krijgen zij een beeld van hun kennis en mogelijkheden. Let wel, dat mag niet vrijblijvend zijn. We moeten jongeren die dat wensen remediëring aanbieden."

En hoe zorgt u ervoor dat de huidige studenten niet afhaken?

"We kunnen werk maken van buddyprojecten. Daarbij neemt een oudere studenten een eerste- of tweedejaars op sleeptouw. Ter ondersteuning sta ik achter nieuwe leermethodes. Zo kunnen we hoorcolleges opnemen, zodat studenten die thuis kunnen herbekijken. Op die manier kunnen de lessen effectiever en diepgaander worden."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234