Zondag 05/02/2023

Tax shift

Hoge speculatietaks treft kleine belegger

null Beeld rv
Beeld rv

Een meerwaardetaks van 33 procent, en de verliezen mogen niet in rekening worden gebracht. Neen, een hoogdag voor de kleine belegger is de tax shift niet.

LIEVEN DESMET

De speculatietaks werd hij gedoopt. Wie aandelen verkoopt binnen de zes maanden, betaalt voortaan 33 procent heffing op de geboekte meerwaarden. Let wel, enkel particuliere beleggers, niet de fondsen of professionele traders. Vincent Van Dessel, CEO van Euronext Brussel, rekent dat er snel "honderdduizenden Belgen" actief zijn als kleine belegger. Een exact cijfer is niet voor- handen.

Bovendien mogen de verliezen niet ingebracht worden. Op dat vlak is België allicht een witte raaf in de beleggerswereld. Volgens minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) moet die taks 34 miljoen euro opbrengen. Maar belangrijker dan de opbrengst moet hij zorgen voor een stabielere financiële omgeving. "Ik ben ervan overtuigd dat deze belasting ons financieel systeem stabieler zal maken. Speculatie kan de markt soms terecht corrigeren, maar kan ze ook destabiliseren", zegt Van Overtveldt. Alsof die particuliere kleine belegger verantwoordelijk is voor schadelijke speculaties op de beurs.

In dat opzicht is het dan helemaal onbegrijpelijk dat net de aandelenhandel bedacht wordt met deze heffing, maar de echt speculatieve instrumenten als opties, futures of flitshandel met rust worden gelaten.

Ook de technische afhandeling van deze taks is voer voor ongenoegen. Er is nog heel wat onduidelijkheid hoe die taks aan de bron zal moeten worden afgehouden, en gecontroleerd.

"Onverstandig, contraproductief en slecht voor de economie", was de - enigszins voorspelbare - reactie van de Vlaamse Federatie van Beleggers. "Door de speculatietaks zal er minder gehandeld worden en zullen particulieren eenvoudigweg ook minder beleggen in aandelen. Kmo's, die vooral op kleinere beleggers een beroep doen, dreigen daarvan de dupe te worden", klinkt het dreigend.

Jo Stremersch, van het financieel advieskantoor Stremersch, Van Broekhoven & Partners, nuanceert die analyse. "De kleine belegger zit grotendeels in fondsen, die door hun bank of vermogensbeheerder worden opgevolgd en samengesteld. Dat heeft van oudsher een veel minder speculatief karakter en dergelijke beleggers zitten bijgevolg met een langetermijnperspectief. Zij zullen met andere woorden geen hinder ondervinden van deze heffing, omdat ze niet handelen op korte termijn", analyseert Stremersch.

Wie via dergelijke fondsen belegt, tekent bij zijn bank of vermogensbeheerder in bij een fonds dat verschillende bedrijven uit uiteenlopende sectoren in zijn portefeuille heeft. Afhankelijk van je eigen wens en inleg bepaal je voor een flink stuk het risico dat daaraan verbonden is. Als belegger betaal je naast je inleg ook transactiekosten.

Maar er zijn uiteraard ook kleine aandeelhouders die zelf rechtstreeks via aandelen op de beurs handelen. Die zijn volgens Stremersch wel actiever en bijgevolg onderhevig aan deze taks. "Het zal gevolgen hebben voor de handel in aandelen. Wie bijvoorbeeld vorig jaar in december instapte op de beurs en de rit meereed tot april, heeft een mooie return geboekt. Die moet vanaf volgend jaar wel een derde van zijn winst afstaan."

Onevenwichtig

Wat voor Stremersch helemaal niet door de beugel kan, is dat de verliezen niet in rekenschap mogen gebracht worden. "Dat is totaal onevenwichtig. Zeker als je een tarief van 33 procent hanteert."

Het probleem met een dergelijke taks is dat je als belegger gevangen zit tussen de taks en een eventueel verlies. Als een aandeel snel daalt in waarde, dan moet je de afweging maken of je verkoopt en de heffing van 33 procent ophoest, dan wel of je blijft zitten en het risico loopt dat je aandeel helemaal niets meer waard is.

In een niet zo ver verleden steunde de overheid via de wet-Cooreman-Declercq nog de kleine belegger door hem een fiscaal cadeau te doen als hij in Belgische aandelen belegde. Met deze taks lijkt de omgekeerde weg bewandeld.

Wat is de speculatietaks?

Vanaf volgend jaar komt er een speculatietaks van 33 procent op de verkoop van beursgenoteerde aandelen binnen de zes maanden na aanschaf. Die blijft weliswaar beperkt tot particulieren. Daardoor is er ook geen sprake van het aftrekken van eventuele verliezen.

In juli hoopte de regering dat de taks 28 miljoen euro zou opleveren, intussen is dat bijgesteld tot 34 miljoen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234