Zondag 27/11/2022

Hoge prijzen ondanks goede resultaten voor voedingsindustrie

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
PE Author

In 2006 kende de Belgische voedingsindustrie een groei van de omzet, de productie, de investeringen en de export. Toch is 2006 een van de slechtste jaren inzake rendement van de voorbije tien jaar. Dat blijkt uit een studie van de Federatie van Voedingsindustrie in België (FEVIA). De prijzen van de voedingsstoffen zullen de komende jaren dan ook niet dalen.

Laaggekwalificeerden
In 2006 werkten 89.994 mensen in de voedingsindustrie. De sector staat daarmee samen met de chemische sector in de top twee inzake werkgelegenheid. "Toch is dat een daling met 0,5 procent van het aantal arbeidsplaatsen ten opzichte van 2005. Al is de daling dan weer beperkter dan in andere industrie", zegt Wim Van de Beken, directeur van het studiebureau IDEA consult. 37 procent van de jobs in de voedingsindustrie zijn voor laaggekwalicifeerden, tegenover 30 procent in de globale industrie. "Een grote uitdaging voor de voedingsindustrie blijft dus om kansengroepen te helpen", zegt Chris Moris, directeur-generaal FEVIA.

Daling in Brussel
In 2006 tikte de omzet van de voedingsindustrie af op 33,2 miljard euro. De grootste deelsectoren blijven de vleesverwerking (17 pct), de dranken (13 pct) en de zuivel en brood (11 pct). Opmerkelijk is dat de voedingsindustrie de laatste jaren vooral in Vlaanderen en Wallonië floreert, ten nadele van Brussel, waar FEVIA in de laatste twee jaar een opmerkelijke daling van het aantal aanwezige voedingsproducenten vaststelde. "Het klimaat in de rand rond Brussel is duidelijk gunstiger voor de voedingsproducenten, die meer ruimte nodig hebben en liever niet in woonzones gevestigd zijn", aldus Moris.

Doorgerekend naar consument
Uit de studie blijkt dat de rendabiliteit van de voedingsondernemingen de komende jaren zwaar onder druk staat. "Het gemiddeld netto rendement bedroeg in 2006 6,3 pct. Dat is een zware terugval in vergelijking met 2005 (15 pct) en ligt ver onder de gemiddelde rentabiliteit van de voorbij 10 jaar (9,2 pct)", klinkt het. En ook al wijzen de statistieken voor 2007 op een relatief stabiele tendens, toch is FEVIA maar gematigd positief. "De rentabiliteit zal blijven dalen in 2007, mede door de stijgende afzet- en consumptieprijzen van voedinsproducten. Hierdoor zal de voedingsindustrie uiteindelijk niet anders kunnen dan dit door te rekenen naar de consument." (belga/gb)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234