Maandag 27/09/2021

Hoge pensioenen stijgen vanaf 2018

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) wil vanaf 2018 het maximumpensioen in de privésector optrekken. Dat schrijven de kranten Le Soir en De Standaard vandaag. Het zou de eerste keer in bijna twintig jaar zijn dat dat gebeurt. Volgens de minister zijn er vanuit de meerderheid geen bezwaren.

Het pensioen van werknemers uit de privésector is vandaag de facto begrensd op een bedrag van 2.238,46 euro per maand voor een alleenstaande, wat overeenkomt met ongeveer 1.670 euro netto. Sinds 1997 bestaat er immers een plafond op het inkomen dat in rekening wordt gebracht bij de berekening van het pensioen. Dat plafond bedraagt vandaag ongeveer 53.000 euro bruto per jaar. Wie meer verdient, haalt uit het extra inkomen geen bijkomende pensioenrechten.

Bacquelaine wil dat systeem aanpassen. Hij wil het plafond, dat momenteel alleen jaarlijks geïndexeerd wordt, voortaan laten mee-­evolueren met het algemene loonpeil. Zo kunnen de hoogste privépensioenen geleidelijk stijgen in koopkracht. De minister wil de jaren in werkloosheid met bedrijfs­toeslag (SWT) minder laten meetellen bij de berekening van het pensioen zelf. Tegelijk gaat de regering door met haar plannen om de verhoging van de minimumpensioenen met 1 procent te beperken tot werknemers met een volledige loopbaan.

Volgens de minister bestaat er over het plan al een akkoord tussen de verschillende kabinetten.

Sp.a: "Niet rechtvaardig"

"Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine trekt het pensioenplafond op, terwijl er aan de onderzijde, bij de minimumpensioenen, een grote discriminatie optreedt. Dit is niet rechtvaardig", zegt Karin Temmerman, Kamerlid van sp.a.

"Dit is een zware discriminatie ten opzichte van vrouwen", zegt Temmerman. "Vrouwen staan nu eenmaal vaker in voor een aantal zaken binnen het gezin. Veel onder hen gaan noodgedwongen halftijds werken en periodes als ziekte en zwangerschap zitten bovendien niet vervat in de berekening van de werkelijk gepresteerde arbeidsdagen."

Het Kamerlid heeft er naar eigen zeggen niets op tegen dat het plafond wordt opgetrokken, maar de combinatie met de beperkte verhoging van het minimum is volgens haar onrechtvaardig. "Ik heb niet het gevoel dat men naar het geheel kijkt. Men stuurt hier en daar maar wat bij."

Volgens Temmerman bestaat er bovendien een kans dat het gemorrel aan het SWT-systeem in strijd is met het sociaal overleg.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234