Maandag 20/09/2021

Hoge kerstboodschappers roepen op tot eenvoudige verzoening

Danneels: 'Wie maar ��n klok heeft, hoort maar ��n klank. Dat is triest. Leve de beiaard'

Brussel

Eigen berichtgeving / Belga

Bij een kersttijd horen ook de jaarlijkse kerstboodschappen. Zowel paus Johannes Paulus, koning Albert als kardinaal Godfried Danneels lieten afgelopen weekend hun wensen en verzuchtingen horen. Daarbij kwamen alle prangende thema's van onze samenleving aan bod, gaande van de kwestie-Irak, het harmonieus samenleven van verschillende bevolkingsgroepen tot de ramp in Gellingen, de vergrijzing en de bedreiging van een bedrijfsleider omdat hij een moslimvrouw tewerkstelt.

De kerstboodschap van de paus, waarvoor zich naar goede traditie duizenden mensen op het Sint-Pietersplein in Rome verzamelden, was opvallend korter dan gewoonlijk. De 84-jarige en zieke kerkvorst had de grootste moeite om te spreken en moest af en toe naar adem happen. Niettemin liet hij zijn "grote bezorgdheid horen over wat er zich in Irak afspeelt". Ook wat het Midden-Oosten betreft stelde hij "angstig" te zijn. Hij verwees ook naar andere brandhaarden zoals Darfur, Ivoorkust en de regio van de Grote Meren, en riep op tot versterkte inspanningen voor de vrede, de dialoog en de verzoening. Hij sloot af met het traditionele 'Urbi et Orbi', de zegen voor de stad en de wereld, gevolg door de al even traditionele kerstwensen in 62 talen.

Koning Albert riep in zijn kerstboodschap de verschillende bevolkingsgroepen in ons land op om harmonieus samen te leven. De gedachten van de koning gingen naar eigen zeggen vooral uit naar de families van de slachtoffers van de gasexplosie in Gellingen. Hij had ook lovende woorden voor alle brandweermannen van het land, met die van Ath in het bijzonder. De koning herinnerde verder nog aan de 175ste verjaardag die België in 2005 viert en de 25ste verjaardag van het federalisme. Volgens Albert II wenst de meerderheid van de bevolking een nationale cohesie.

Ook kardinaal Godfried Danneels riep tijdens de nachtmis in de Sint-Michiels- en Sint-Goedele-kathedraal in Brussel op om de verscheidenheid in de samenleven te aanvaarden. "Aanvaarden jullie de anderen zoals ze zijn. Of heten jullie alleen maar welkom wie zijn zoals jullie?", vroeg de kardinaal zich af. De vreugde ligt volgens hem in de andere aanvaarden in zijn anders-zijn. "Wie maar één klok heeft, hoort maar één klank. Dat is triest: leve de beiaard."

De bedrijfsleider van het Ledegemse visverwerkend bedrijf die deze week voor de vierde keer werd bedreigd omdat hij een moslimvrouw tewerkstelt, kreeg tijdens de homilie een eervolle vermelding. "Welke angst en stress giert door deze maatschappij als een bedrijfsleider wordt afgedreigd en gechanteerd zoals recente gebeurtenissen uitwijzen. Zo kan het niet en zo gaat de samenleving nooit de weg naar de vreugde", vond Danneels.

Danneels wees er ook op dat een samenleving die kinderen respecteert en graag ziet, een gelukkige samenleving is en gaf en passant zijn oplossing voor de vergrijzing mee. "Onze maatschappij veroudert snel en dat stelt een probleem: economisch, sociaal, voor ziekteverzekering en sociale zekerheid. Wat doen we om er aan te verhelpen? Iedereen studeert erop en werkt eraan. Maar is het niet verwonderlijk dat er zo weinig te horen is over de basisremedie: edelmoediger zijn om het leven door te geven aan nieuwe mensen." (CG)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234