Maandag 21/06/2021

Economie

Hoge inflatie komt er vooral door horeca

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

België is de inflatiekampioen van Europa. De voornaamste reden? De horeca rekent hogere kosten snel door aan consumenten. En net omdat Belgen vaak op café en restaurant gaan, weegt de horeca zwaarder door in de indexkorf.

De hoge inflatie in ons land baart de regering zorgen. Hoe sneller het prijspeil stijgt, hoe sneller de loonindexering in werking schiet. En dat doet de concurrentiekracht van onze bedrijven dalen en de overheidskosten toenemen.

Het onderzoek van het Prijzenobservatorium en de Nationale Bank toont aan dat de inflatie tussen 2008 en 2016 in België gemiddeld 1,5 procent bedroeg, tegenover 1,1 in de buurlanden. Het verschil wordt voor bijna de helft verklaard door de inflatie in de diensten.

Lage winstmarge

"Dat is niet alleen te wijten aan de maatregelen die de verschillende regeringen hebben doorgevoerd", beklemtoont minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V).

Waar ligt dan het probleem? In de eerste plaats bij de horeca. Tussen 2008 en 2016 zijn de prijzen in de Belgische horecazaken met een kwart gestegen, tegenover gemiddeld 15,8 procent in de buurlanden. De invoering van de witte kassa is een van de oorzaken, stelt Peter Van Herreweghe, topman van het Prijzenobservatorium. Door die maatregel is zwartwerk haast onmogelijk, en dat heeft een impact. In de Belgische cafés zijn de personeelskosten in die periode met 40,9 procent toegenomen. In de buurlanden was er een beperkte stijging of zelfs een daling. Ook in restaurants was het effect groot (+15,9 procent).

Maar er zijn nog elementen die de kosten fors doen oplopen, zoals de hogere aankoopprijzen. Die zijn deels te verklaren door de contracten die Belgische brouwers opleggen.

Door de invoering van de witte kassa, de hogere aankoopprijzen en de hevige concurrentie zijn de winstmarges in de horeca zeer laag (maximaal 0,6 per 100 euro). Daardoor rekenen horecabazen hun kosten onmiddellijk door.

Nog een probleem is dat Belgen veel op café en restaurant gaan. Een Belg geeft gemiddeld 1.727 euro per jaar uit in de horeca. Het gevolg is dat de horeca in de indexkorf een veel groter gewicht krijgt dan in onze buurlanden. En dus de inflatie hoger stuwt.

Telecom en cultuur

Ook in de telecom is er een probleem. "De prijzen zijn minder snel gedaald dan in het buitenland", zegt Van Herreweghe. Ten slotte duwen ook de 'culturele diensten' het algemeen prijspeil hoger. Dat is vooral te wijten aan de hogere prijzen voor tv, radio, cinema- en theaterbezoeken.

Wat wil Kris Peeters aan die hoge inflatie doen? Voorlopig niets, zo blijkt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234