Maandag 27/03/2023

NieuwsBuitenland

Hoge gasprijzen treffen glasfabrieken bij Venetië: eeuwenoude traditie staat stil

null Beeld AFP
Beeld AFP

De beroemde glasblaasindustrie op Murano bij Venetië kan de stijgende gasrekening niet meer betalen. Steeds meer fabrieken zetten de productie van sierglas, een eeuwenoude traditie op het eiland, stil.

Rosa van Gool

De glasovens branden normaal gesproken 24 uur per dag en zeven dagen per week op een temperatuur boven de 1.000 graden Celsius. Logisch dus dat glasblazers de pijn van de geëxplodeerde gasprijzen harder voelen dan wie dan ook. In oktober ontving een van de glasbedrijven een gasrekening van 170.000 euro, verklaart de voorzitter van de sectorvereniging tegenover Corriere della Sera.

Normaal gesproken laten bedrijven de ovens alleen in augustus even afkoelen voor jaarlijkse onderhoud, mede omdat het weer op temperatuur krijgen van de ovens kostbaar is en tot wel twee weken duurt. Maar nadat de gasprijs in 2021 vier keer over de kop ging, besloten steeds meer producenten toch te kiezen voor een - vooralsnog tijdelijke - stop. Sommigen lieten hun werknemers een uitkering aanvragen, anderen legden hen verplicht een wekenlange kerstvakantie op.

Het kleine eiland Murano, net ten noorden van Venetië, staat wereldwijd bekend om de glasblaaskunst, die er al sinds de dertiende eeuw beoefend wordt. De industrie kwam er ooit terecht omdat de glasblazers verbannen werden uit het drukke middeleeuwse centrum van Venetië, waar het brandgevaar te groot was.

De historische productie van het gekleurde glas is nu in gevaar door de gascrisis, waardoor de verkoopprijzen omhoog schieten. De regio Venetië trok 3 miljoen euro steun uit. Volgens de bedrijven is dat genoeg om het tot februari of maart uit te zingen, maar dan zijn de problemen nog niet opgelost.

Zoveelste klap

Het gasprobleem is voor de economie op Murano een nieuwe klap, na een grote overstroming in 2019 en het stilgevallen toerisme door de pandemie. Van oudsher werkte de glasindustrie met houtovens, maar een terugkeer naar die tijden is vanwege milieuregels ook geen optie en bovendien niet te vertalen naar een grote schaal, constateert The Washington Post.

Bovendien is er nog een bedreiging voor de Venetiaanse glasblazers: concurrentie van goedkoop glas uit China. En dat terwijl de industrie het tij sowieso al niet mee heeft in een tijd van vergroening, want Murano consumeert volgens de Amerikaanse krant jaarlijks zo'n 13 miljoen kubieke meter gas. Dat is evenveel als nodig voor de verwarming voor 30.000 mensen, maar op het mini-eiland wonen slechts 5.000 mensen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234