Dinsdag 27/10/2020

venezuela

Hof Venezuela trekt ontbinding parlement in na "bijna staatsgreep"

De Venezolaanse president Nicolas Maduro en Maikel Moreno, voorzitter van het Venezolaanse hooggerechtshof. Beeld REUTERS

Het Venezolaanse hooggerechtshof heeft op verzoek van president Nicolas Maduro het besluit ingetrokken om het parlement in te ontbinden. Hiermee hoopt de president de rust in het land terug te brengen na de "bijna staatsgreep" van donderdag.

Maduro riep het hof voorbije nacht op televisie op het besluit te herzien. "De controverse is voorbij... de grondwet heeft gewonnen", zo zei hij tijdens zijn speech. De president zei te handelen in het belang van het land en de stabiliteit te willen terugbrengen.

Het regeringsgezinde hooggerechtshof had donderdag het Venezolaanse parlement ontbonden omdat het genoeg had van "de ongehoorzaamheid" van de parlementariërs die in meerderheid tot de oppositie behoren. Parlementsvoorzitter Julio Borges noemde de ingreep "een staatsgreep" en riep de bevolking op om vandaag te demonstreren. "Venezuela is nu echt een dictatuur", zo spoorde hij het verzet aan.

Gisteren braken al direct protesten uit, in de hoofdstad Caracas raakten studenten slaags met de politie. Ook vanuit het buitenland kwamen felle reacties. De secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) beschuldigde Maduro's regering ervan een einde aan de democratie te hebben gemaakt met de "eigen coup". Peru heeft aangekondigd zijn ambassadeur terug te roepen.

Venezuela is sinds de val van de olieprijs in 2013 in een diepe recessie gezakt. Vanwege de hyperinflatie en ingestorte productiesector, is grote schaarste uitgebroken. Mensen lijden honger, ziekenhuizen zitten zonder medicijnen. Inmiddels leeft 80 procent van de bevolking onder de armoedegrens.

Winst oppositie

Maduro die nooit in de voetsporen van zijn charismatische voorganger, Hugo Chavéz, heeft kunnen treden, klampt zich ondanks de economische malaise vast aan de macht. De schaarste is volgens hem het gevolg van een economisch complot door de Verenigde Staten in samenwerking met de oppositie.

In 2015 won de oppositie een twee derde meerderheid in het parlement. Het was voor het eerst dat de socialisten verkiezingen verloren sinds oud-president Hugo Chávez in 1999 zijn Bolivariaanse revolutie begon. De winst gaf de oppositie de mogelijkheid de grondwet te wijzigen, de begroting te bepalen en rechters aan te stellen. Maar Nicolás Maduro, de in 2013 aangetreden opvolger van Chávez, bleek niet bereid de macht te delen.

Voordat het nieuwe parlement aantrad, wezen de socialisten nieuwe rechters aan om hun invloed in het hooggerechtshof veilig te stellen. Het hof verbood vervolgens drie oppositieleden zitting te nemen omdat sprake zou zijn geweest van verkiezingsfraude. Met de maatregel verloor de oppositie de strategische twee derde meerderheid. De drie namen toch zitting, waarna de rechters alle besluiten van het parlement ongeldig verklaarde. Woensdag ging het hof nog een stap verder door de taken van het parlement over te nemen"tot er een einde komt aan de ongehoorzaamheid".

Veertien leden van de OAS riepen Maduro vorige week al op de politieke gevangenen vrij te laten en regionale verkiezingen te organiseren. Die verkiezingen zouden eigenlijk eind vorig jaar plaats vinden, maar zijn voor onbepaalde tijd uitgesteld. Het parlement schaarde zich achter de oproep van de OAS leden, waarna het hooggerechtshof de oppositieleden beschuldigde van verraad, en hen hun parlementaire immuniteit ontnam. Dat maakt de weg vrij voor vervolging en gevangenisstraf.

De OAS heeft een spoedberaad bijeengeroepen, waarin het de mogelijkheid die de hield dinsdag een speciale sessie om de situatie in Venezuela te bespreken. De Uruguayaanse voorzitter Luis Almagro opperde de mogelijkheid Venezuela als lid te schorsen. De Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken, Delcy Rodríguez, reageerde woedend: "De OAS is erop uit Venezuela te vernietigen." Ze noemde Almagro een "stroman van de Verenigde Staten".

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234