Donderdag 29/07/2021

Hof van beroep veel strenger in zaak-Gellingen

Het Bergense hof van beroep, dat zich gisteren uitsprak over de gasontploffing in Gellingen, was aanzienlijk minder mild dan de rechtbank van eerste aanleg. Werden vorig jaar drie kleine garnalen aansprakelijk gesteld, dan lopen nu acht betrokkenen een veroordeling op, waaronder kleppers als Fluxys en het voormalige Diamant Boart.

Het was een werk van lange adem, het voorlezen van het vonnis, gisteren in het Bergense hof van beroep. Om halfacht 's morgens werd de keel de eerste maal geschraapt, pas om negen uur 's avonds konden alle betrokkenen al dan niet opgelucht ademhalen.

Wel was algauw duidelijk dat het hof niet van plan was om blindelings de strafrechter in Doornik te volgen, die in februari vorig jaar slechts drie van de veertien beklaagden verantwoordelijk achtte voor de ramp. Het betrof dan nog kleine garnalen, namelijk aannemersbedrijf NV Tramo, een architect en de werfleider. Kleppers als gasnetbeheerder Fluxys en bouwheer Husqvarna, destijds Diamant Boart, gingen vrijuit voor de ramp, die in juli 2004 het leven kostte aan 24 mensen. Ook raakten 132 mensen gewond bij de ontploffing nadat een gasleiding was geraakt door een machine.

Deze keer werden acht van de veertien beklaagden schuldig geacht aan onopzettelijke doodslag, waaronder Husqvarna en Fluxys. Vooral dat laatste kreeg van de voorzitter van het hof een stevige veeg uit de pan. "Een gasnetbeheerder moet net extra op veiligheid letten, maar dat heeft hij nagelaten", redeneerde het hof. Zo was Fluxys niet aantal aanwezig op coördinerende vergaderingen. Naast een geldboete van 264.000 euro met gedeeltelijk uitstel, moet Fluxys de uitspraak laten publiceren in verschillende kranten waaronder De Morgen. Mogelijk gaat de netbeheerder in cassatie.

Het hof verwijt de verantwoordelijken vooral een reeks slordigheden, fouten en een gebrek aan communicatie. Zo was op de site al eerder een gaspijp beschadigd door een machine, maar dat incident werd niet doorgegeven. Volgens het hof had veel ellende vermeden kunnen worden. Husqvarna, dat een boete met uitstel opgelegd kreeg, wou volgens de voorzitter dan weer veel te snel bouwen, waardoor de plannen om de haverklap gewijzigd werden. In tegenstelling tot de andere beklaagden die schuldig werden bevonden, kende het hof geen opschorting van de uitspraak aan het bedrijf toe. Het hof meende immers dat de firma tot op het einde "zeker was van haar gelijk".

Vrijspraak was er dan weer voor de firma Tramo, die vorig jaar een 165.000 euro boete met uitstel kreeg. Het bouwbedrijf stond mee in het beklaagdenbankje omdat het een graafmachine van 19 ton gebruikt had, en dat zou verboden zijn, zo werd vorig jaar geoordeeld. Vier anderen beklaagden die vorig jaar wel werden vrijgesproken, zijn volgens het hof wel verantwoordelijk. Het gaat om twee werfbeheerders van aannemer Jouret en twee veiligheidscoördinators, vader en dochter Kamiel en Karin Vijverman.

Opschorting

Opmerkelijk is ook dat de rechter alle natuurlijke personen die hij veroordeelde voor onopzettelijke doding wel opschorting van uitspraak gaf, waardoor de feiten niet op hun strafblad komen te staan. Hij oordeelde dat de schuldigen geen criminelen zijn, de verklaring van schuld volstaat als straf en dat ze goed genoeg de gevolgen van hun fouten beseffen. "Ik durf wedden dat ze bijzonder aandachtig zullen zijn voor de veiligheidsmaatregelen op bouwplaatsen waar ze werken. Op die manier zullen zij de herinnering aan de slachtoffers levendig te houden", zo sprak de voorzitter over Vijverman. De burgerlijke partijen waren zeer tevreden met de uitspraak.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234