Donderdag 06/10/2022

Dubbelinterview

"Hoezo, je hebt mijn olympische wegrit gemist?" - "Ik was aan het trainen voor het WK"

Greg Van Avermaet en Tom Boonen na de wegrit op het WK in Qatar. Boonen:
Greg Van Avermaet en Tom Boonen na de wegrit op het WK in Qatar. Boonen: "Ik was teleurgesteld omdat ik voelde dat ik had kunnen winnen."Beeld BELGA

Tom Boonen (36) heeft er vier. Greg Van Avermaet (31) voorlopig twee. Niemand die er aan twijfelt dat de olympische kampioen vanavond zijn derde Kristallen Fiets wint. Ook Boonen niet. "Winnen in Rio is een wereldprestatie."

MG / JDK

Zou er nog twijfel zijn over wie dit jaar de Kristallen Fiets wint?
Van Avermaet: "Die olympische titel springt er bovenuit. Het is heel lang geleden dat er nog eens een wielrenner goud won op de Spelen."

Boonen: "Vier jaar."

Van Avermaet: "Zelfs met klassieke zeges was het voor de concurrentie heel moeilijk geweest om daar tegen op te tornen."

Geloofde jij dat Greg olympisch kampioen kon worden, Tom?
Boonen: "Ik had geen idee hoe zwaar die olympische wegrit was. Ik heb de koers ook niet live gezien."

Van Avermaet (gespeeld verdrietig): "Allez, Tom. Je hebt niet naar mij gekeken?"

Boonen: "Ik zal aan het trainen geweest zijn voor het WK, hé."

Van Avermaet: "De aankomst was om acht uur 's avonds. Je kunt niet op de fiets gezeten hebben."

Kun je nog eens in een paar woorden vatten hoe jij het hebt beleefd daar in Rio, Greg.
Van Avermaet: "Ik heb er een prachtige tijd beleefd. Als coureur trek je ernaartoe met de gedachte: we gaan er een koerske bij nemen."

Boonen: "Maar als je er eenmaal bent, denk je: wat is dát hier? Je loopt daar een hele week rond in dat olympisch dorp en je komt wereldsterren tegen. Wat ik een beetje jammer vind: wij wielrenners beleven die Spelen totaal anders dan vele andere atleten. Die leven daar een paar jaar naartoe, tellen af tot D-day. Bij ons plakt dat gewoon ergens tussen al de rest in, in onze agenda. Ik herinner me dat ik twee dagen na de olympische wegrit in Londen alweer een criterium aan het rijden was."

Van Avermaet: "Ik had in Londen het gevoel dat we er niet alles hadden uitgehaald. Dat moest anders, nam ik me voor om. Waarom zou ik geen olympisch kampioen kunnen worden? We horen bij de beste coureurs ter wereld. Je moet er alleen in geloven. Ja, het zijn de Olympische Spelen. Maar het is ook máár een koers, waarin je van de start naar de finish rijdt."

In de Ronde van Vlaanderen brak je je sleutelbeen, Greg. Kwam je, door de gedwongen rust, frisser aan de start van de Tour en de Spelen?
Van Avermaet: "Veel mensen zeggen dat. Ik vind dat totaal niet."

Boonen: "Revalideren wordt onderschat. Het kost veel energie, mentaal en fysiek. Ik spreek uit ervaring. En pijn. Die zuigt je lichaam leeg."

Van Avermaet: "Zo'n val, de operatie en narcose, daar ben je een week slecht van. Op geen enkel moment heb je die fysieke en mentale rust die je anders wel krijgt."

Was het met een wereldtitel voor Tom in Qatar spannender geworden voor de Kristallen Fiets?
Van Avermaet: "Dat denk ik wel."

Boonen (lacht): "Het zou het minste van mijn zorgen zijn geweest."

Weegt een olympische titel op tegen een wereldtitel?

Van Avermaet: "Ik ga natuurlijk ja antwoorden."

Boonen: "Winnen in Rio is een wereldprestatie."

Tom Boonen en Greg Van Avermaet.  Beeld BELGA
Tom Boonen en Greg Van Avermaet.Beeld BELGA

Als je ons vooraf had gevraagd waar we, als Belgen, het meest kans maakten - in Rio of Doha - hadden we toch voor Qatar gekozen. Omdat dat parcours meer aansloot bij onze mogelijkheden.
Boonen: "Ja, maar zoals je zag in Brazilië: het kan raar uitdraaien. De beste van de dag wint niet altijd. En het is ook niet omdat je verliest, dat je de slechtste in koers was. De uitslag van een wedstrijd is niet altijd eerlijk."

Was hij eerlijk op het WK in Doha?
Boonen: "We hebben een waardige wereldkampioen. Ik was teleurgesteld omdat ik voelde dat ik had kunnen winnen, niet omdat ik pas derde werd. Het was een ultieme kans op een tweede wereldtitel."

De Belgische dominantie was enorm.
Boonen: "Mooi, hé."

Maar dan verwacht je ook dat het prijs is aan de finish.

Van Avermaet: "We hebben de koers in handen genomen waar iedereen het verwachtte. Dat vind ik op zich al een applaus waard. Het eindresultaat is ook heel mooi. Maar we hebben natuurlijk niet gewonnen. Mochten we nog eens de woestijn zijn ingetrokken, hadden we nog een extra verschil kunnen maken. Op The Pearl kon dat niet."

Boonen: "Dat WK duurde een uur te lang. Het was wachten, wachten, wachten. Wat me wel plezierde, was dat we koersten met de Belgische selectie zoals we dat altijd doen met de ploeg. Ik krijg het op mijn heupen van die afwachtende houding.

"Ga uit van eigen kracht en kunnen, houd niet te veel rekening met andere factoren en rijd je koers naar best vermogen. Dat je dan nog geklopt wordt? Het kan.

"Kevin De Weert (bondscoach, MG/JDK) denkt ook zo. Ik juich die mentaliteitsverandering toe. Volg de Italianen en de Spanjaarden, klonk het altijd ten tijde van Carlo (Bomans, de vorige bondscoach, MG/JDK). Dat wilde ik echt zien veranderen."

Op welke manier had je dan toch wereldkampioen kunnen worden?
Boonen: "Jürgen Roelandts trok de sprint aan met 45 of 50 km/u. Dat had 58 of 60 km/u moeten zijn, de ideale startsnelheid. Omdat de startsnelheid laag was, knalden ze op die licht hellende aankomst natuurlijk nog over me heen. Daarom zei ik dat we in die slotfase één pion ontbraken. Jürgen had zich anderhalve kilometer moeten uitsloven om Tom Leezer terug te halen. Doet hij dat niet, dan is Leezer wereldkampioen."

Het leek alsof Tom kritiek had op jou, Greg.
Van Avermaet: "Ik kon niet overnemen van Roelandts. En ik heb me miskeken op Leezer, moet ik toegeven. Ik dacht: die pakken we wel terug. En dan kon ik zelf nog eens gaan. Mijn rol was uitgespeeld. Verder dan het achterwiel van Jürgen was ik niet meer geraakt."

Even terug naar het voorjaar. Parijs-Roubaix was een gemiste kans, Tom.
Boonen: "Ik concentreerde me enkel op Hayman in de spurt. Ik twijfelde even om op links te gaan, maar koos dan toch voor rechts. Net als ik wil aanzetten, sluit Vanmarcke aan, met wie ik eigenlijk geen rekening meer had gehouden. Sep hield zo de deur dicht. Ik maakte de idiote fout om niet vol op hem in te rijden. Daar ging mijn vijfde overwinning in Roubaix. Stel dat ik op kop de laatste bocht was uitgedraaid, dan is het hoop en al nog 30 meter. Daar moet je op kop zitten, weet ik uit ervaring. Of ik had langs de binnenkant kunnen proberen, via de blauwe band. Maar wie durft dat? Met amper 4 kilo in je Roubaix-banden, dat schuift gelijk zot. Ach, ik krijg nog wel een kans. Als alles zo blijft lopen en ik blijf gespaard van onheil en ziekte, zal ik volgend voorjaar veel beter zijn. Dan heb ik alleen nog een tikkeltje geluk nodig."

Tom Boonen na het WK in Doha, Qatar.  Beeld Photo News
Tom Boonen na het WK in Doha, Qatar.Beeld Photo News

Je bent nog niet klaar met Boonen, Greg.
Van Avermaet (lacht): "Neen. Maar ik vind het wel leuk. Strijden en winnen tegen jongens als Tom maakt het zoveel mooier."

Boonen: "Als jonge gast had ik dat geweldig. Levende legendes kloppen, renners waar je als jonge renner naar opkeek, daar kickte ik op. De eerste keer dat ik Cipollini versloeg, daar ben ik een week niet goed van geweest. Nu is dat anders. Ik heb veel minder met de toppers van de nieuwe generatie."

Van Avermaet: "Voor mij blijf jij wel een idool, Tom. Ik was belofte toen jij in 2005 wereldkampioen werd in Madrid."

Boonen: "Ik herinner me nog altijd mijn eerste koers samen met jou. De GP van Wallonië, 2006. Die Van Avermaet, dát wordt een goeie, was me gezegd. Dus heb ik je die dag toch wel extra in het oog gehouden."

Van Avermaet: "Ik weet nog dat ik in de aanloop naar het WK 2005 in Madrid eens mee mocht met Tom en co. op training. Nerveus, jong. Ik durfde die mannen niet aan te kijken, was bang dat ik ze zou laten vallen. Dat ontzag is altijd gebleven. Bekijk dat palmares."

Boonen: "Allez, tijd dat ik ermee stop dan."

Tien jaar was het dus wachten op je grote doorbraak, Greg. Hoe verklaar je dat?
Van Avermaet: "De verwachtingen lagen gewoon te hoog, bij mijn overstap. Ik won meteen vijf, zes koersen. De mensen dachten dat ik meteen ook klassiekers zou gaan winnen en iedereen op een hoopje rijden. Maar dat was niet realistisch. Tom werd wereldkampioen op zijn 25ste. Ik had mijn tijd nodig. In alle eerlijkheid: ik legde de lat ook voor mezelf heel hoog. "

Tom begint straks aan zijn laatste voorjaar. Precies op het moment dat jij op je sterkst bent.
Boonen (plagend): "Hé, hij gaat ook zo lang niet meer koersen, hoor."

Van Avermaet: "Zal ik ook stoppen? (lacht) Dan kunnen we samen afscheid nemen."

Was die Tour-ritzege in 2015 het kantelpunt, Greg?
Boonen: "Dat was toch een van de strafste dingen die ik de laatste jaren heb gezien."

Van Avermaet: "Ik vond het ook straf, ja. Een minuut boven de 900 watt. Vanuit mijn ooghoek zag ik er nog één in mijn wiel zitten - ik wist niet dat het Sagan was. Die komt er niet meer over, dacht ik."

Boonen: "Doe je precies hetzelfde met een renner die niet Sagan heet, dan zal iedereen daar toch anders naar kijken."

Greg Van Avermaet op het WK in Qatar.  Beeld TDW
Greg Van Avermaet op het WK in Qatar.Beeld TDW

Waar liggen jouw grenzen, Greg?
Van Avermaet: "Er zijn weinig koersen die ik niet aankan. Maar ik zal nooit een massaspurt winnen, zoals Tom dat deed in zijn beste jaren."

Boonen: "Het plezantste wat er is, jong. Daar kan ik echt nog op mijn tanden voor bijten. Ik ben op training nu al wat specifieker bezig. En zonder goed te weten hoe dat komt: ik kom terug aan mijn waarden van enkele jaren geleden. Hoe minder ik er op focus, hoe beter het lijkt te gaan."

"Over cijfers en waarden gesproken - daar draait het tegenwoordig allemaal om. Ze zitten allemaal op Strava. Kijk hier. Gesink, gisteren, zeseneenhalf uur. Hup, screenshotje in de groep van de coureurs en ze maken elkaar stapelgek. Of zoals Mathieu van der Poel: 208 kilometer! Dat is psychologisch, hé. Ik ken Wout van Aert. Die wordt zot. Het mag dan al acht uur 's avonds zijn, die springt meteen op zijn rollen.

"Je moet Mathieu niets leren. Hij doet dat met opzet om de andere te koeioneren. En Wout trapt er met beide voeten in."

Heeft die gouden olympische medaille je leven veranderd, Greg?
Van Avermaet: "Het is drukker geworden. Er komt veel op me af. Vroeger probeerde ik alles nog zelf te regelen, nu is dat ondoenbaar geworden."

Was dat ook niet waarom je destijds naar Monaco bent verhuisd, Tom? Omdat iedereen hier iets van je wilde?
Boonen: "In een andere situatie in mijn leven had ik misschien nog in Monaco gewoond. Lore wilde per se terugkeren. Ik niet. Het dagelijkse leven daar beviel mij wel."

Zelf heb je ook overwogen om naar Monaco te gaan, Greg.
Van Avermaet: "Dat is in me opgekomen, ja."

Boonen: "Je moet het toch zeggen zoals het is. In Monaco vind je de beste trainingspartners in de wereld. Altijd was er wel een die zin had. Hushovd, Gilbert, noem ze maar. Hoe gaat dat in Mol? Ik zit de hele dag langs de vaart te bollen. Maarten Wynants rijdt nog. En Kenneth Vanbilsen. We zijn nog met drieën, we wonen in een straal van 30 kilometer. In Monaco is het zoveel beter, zoveel gemakkelijker."

Van Avermaet: "Wat mij tegenhoudt is mijn familie. Ik heb ook een kindje nu. En ik zat niet in de cijfers die Tom Boonen verdiende. Verhuizen was niet meteen nodig."

Boonen: "Ik heb dat geld allemaal moeten teruggeven, hoor."

Van Avermaet (lacht): "Zo'n klein appartement in Monaco, dat lijkt me ook niets. Ik geniet wel van een beetje ruimte."

Boonen: "Ik zat liever op mijn appartement in Monaco dan ik nu in mijn huis in Mol woon. Ik had daar meer overzicht. Een kast met wielerkleren, een kast met gewone kleren, een keukentje, een heel ruim appartement met balkons en zeezicht. Fontvieille is een rustig haventje met weinig verkeer. Het was nooit chaos zoals nu bij ons thuis. Nu heb ik een groot huis, een hof, het is altijd iets. Bezittingen zijn alleen maar last. Ze brengen extra zorgen met zich mee. Ik zit wel graag in mijn hof. Maar voor mij moet dat niet."

Sagan woont in Monaco. Je had met hem kunnen trainen. De beste coureur ter wereld, zeg je.
Van Avermaet: "Ik meen dat. Een superatleet. Sagan is de nieuwe ster van het wielrennen."

Boonen: "Hij heeft het hart op de juiste plaats en hij kan met een fiets rijden. Peter Sagan is niet de beste renner waar ik ooit tegen gekoerst heb. Wel een heel goede coureur."

Wie is dan de beste?
Boonen: "Valverde. Die heeft een palmares, niet normaal."

Van Sagan zeggen ze ook dat zijn palmares zal uitpuilen op het einde van zijn carrière.
Boonen: "Dat valt nu wel heel goed mee. Als je WK en klassiekers bekijkt, dan houd je twee wereldtitels, Gent-Wevelgem, Harelbeke en de Ronde over. Dat is niet uitzonderlijk."

Van Avermaet: "Tot Gent-Wevelgem dit jaar had hij nog niet veel gewonnen."

Zoals we in de klassiekers jaren uitkeken naar de tweestrijd Boonen-Cancellara, zo kijken we nu uit naar de strijd tussen Van Avermaet en Sagan.
Van Avermaet: "Ik hoop het. Sagan kloppen, dat geeft meer waarde aan een overwinning. En ik kán Sagan kloppen. Ik ben niet bang om met hem naar de sprint te gaan. Sagan doet wel meer mee voor de overwinning dan ik. In de koersen die hij rijdt, is hij een echte zot."

Greg Van Avermaet en Tom Boonen naar aanleiding van de Kristallen Fiets.  Beeld
Greg Van Avermaet en Tom Boonen naar aanleiding van de Kristallen Fiets.

Boonen: "Ook dat zal verminderen. Dat houd je niet vol, elke dag alles geven. Het is niet alleen dat koersen dat slopend is. Het is ook alle aandacht die ermee gepaard gaat. Op een bepaald moment raak je verzadigd. Je wilt het rustig aan doen, je sprint wat minder mee. Dan vind je je interesse terug, maar het wordt toch minder."

Van Avermaet: "In die kleine rittenkoersen laat ik het ook soms gaan. En aan een massasprint doe ik nooit mee."

Boonen: "Als je sprinter bent in de Tour, moet je tien dagen aan de bak. En die andere elf dagen ben je bang dat je buiten tijd arriveert. Zeker als je voor de groene trui mee doet. Ik heb ook de groene trui gewonnen. Ik vind dat een van mijn mooiste prestaties. Maar ik had er ook genoeg mee. Ik ben nog twee of drie keer naar de Tour teruggekeerd, maar altijd tegen mijn goesting."

In de Ronde van Spanje 2008 won je ook de puntentrui, Greg.
Boonen: "Greg heeft die trui van mij gekregen."

Van Avermaet: "Wat kom jij hier nu vertellen? Zo niet, hé. We zullen die Ronde nog een keer opnieuw rijden."

Boonen: "Ik heb daar nog een foto van. Ik had twee ritten gewonnen en ik droeg de puntentrui. Toen moest ik naar huis van de ploeg. Dan heb jij de trui gekregen."

Van Avermaet: "Je maakte niet veel kans meer tegen mij. Daarom ben je naar huis gegaan."

Is jouw carrière nu geslaagd, Greg?
Boonen: "Ah, Greg gaat ook nog de Ronde van Vlaanderen winnen. Wanneer niemand het verwacht. Ze zullen hem aan het afschrijven zijn. Dan gaat hij de Ronde winnen."

Van Avermaet: "Een klassieke overwinning, dat moet je hebben, hé."

Boonen: "De vraag is niet of het gaat lukken. De vraag is wanneer. Hij kan het."

Vanavond wordt de Kristallen Fiets uitgereikt in het casino van Knokke.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234