Donderdag 06/05/2021

Hoezo geen bal op tv?

Geen cultuur op tv? Op de BBC geven ze poëzie in prime time, meneer!

Net nu er teruggeblikt wordt op 50 jaar televisie is het nuttig om stil te staan bij een hardnekkig, cultuurpessimistisch cliché: 'Er is tegenwoordig geen bal op tv.' Er zijn alleen Amerikaanse politieseries, dwaze reality soaps en debiele kwissen, zo willen het de apocalyptische beroepszuurpruimen. Cultuur op televisie? Bestaat niet. Een goede documentaire? Onvindbaar. Een interessante film? Politiek? Allemaal verdwenen, mijnheer. Enfin, u kent het geweeklaag.

Laat ons even het programma-aanbod van de volgende week met een fijne kam nagaan. Vandaag kunt u alvast naar twee viersterrenfilms kijken en dat nog wel op VTM: Viva Zapata! van de zopas overleden Elia Kazan (met Anthony Quinn en Marlon Brando) om 14.35 uur en The Grapes of Wrath van John Ford (naar Steinbeck) met Henry Fonda om 23.40 uur. Terwijl u naar Viva Zapata kijkt, zingt op La Deux Ella Fitzgerald (15 uur) haar legendarische concert in het Paleis voor Schone Kunsten in 1957.

's Middags vanaf 14 uur zou u kunnen zappen naar BBC 2, waar The Middle Classes: Their Rise and Sprawl en What The Victorians Did for Us nogmaals bewijzen welke meesters de Britten zijn in het maken van toegankelijke, onderhoudende en ja, zelfs educatieve (sic) documentaires.

Op BBC World begint om 16.10 uur de eerste aflevering van een vierdelige serie over Capitalism.

Zondag dan. Opwarmen kan met Helmut Lotti Pop Classics, 's lands glorie op de ARD (16 uur). Om 19.33 uur speelt Joanna - 'Absolutely Fabulous' - Lumley de monoloog Up in Town op Nederland 3. Daarna is er op dezelfde zender een R.A.M. Special over Chuck - 'Fight Club' - Palahniuk, ondertussen loopt er een thema-avond over Coco Chanel op Arte (vanaf 20.45 uur) en om 21.42 uur herhaalt Nederland 1 Z.KH. Prins Bernhard en Rik Felderhof op Safari. Afsluiten kun je met Martin Roumagnac, een filmklassieker met Marlene Dietrich en Jean Gabin, om 00.10 uur op France 3. En dan heeft u Rolf on Art over Cézanne (BBC 1, 19.05) en Inside the Pentagon (National Geographic om 20 uur) nog gemist.

Zelfs op een weekdag als maandag wordt het moeilijk kiezen. Op France 3 belooft Le Camping: Elle est pas belle, la vie! (20.55 uur) veel goeds. De Franse versie van onze 'Het Leven zoals het is', zou dat moeten zijn. De politico's onder u zitten van 15.30 uur aan het BBC 2-scherm gekluisterd. In Daily Politics Conference Special wordt het partijcongres van de Conservatives in Blackpool live gevolgd (de hele week is dat het geval, trouwens). (Er is overigens veel politiek op tv en niet alleen in interview- of magazineformats, maar live. Op Nederland 2 wordt dinsdag om 14 uur het Vragenuurtje uitgezonden. Om 15 uur kun je op France 3 de Questions au gouvernement volgen.)

Dinsdag biedt eveneens heel wat lekkers. Om 14.45 uur begint op VTM een twee uur durende special over Lucille Ball: I Love Lucy. 59th Anniversary Special. Lachen, gieren, brullen is het dan weer 's avonds om 21.57 uur op Nederland 2 met het EO-programma Rij ik zo?: hardrijders worden geconfronteerd met video-opnamen van hun rodeo's op de weg. Mét berispend commentaar van de politie erbij. Een mens zou met opzet een verkeerspaaltje rammen om in dit programma te kunnen figureren.

Geschiedenisfreaks mogen dan weer Nation on Film en What the industrialists did for us op BBC niet missen (vanaf 20 uur).

Woensdag zendt National Geographic Cheating Death: War Photographer uit, waarin we Sebastian Junger volgen, die in het Taliban-Afghanistan rebellenleider Massoud opspoort en ontmoet. Geloof me, een reportage zoals u er zelden een zag.

Donderdag gaat u uiteraard kijken naar Brel le Flamand op Canvas (21.55 uur). Daarna is er voer voor voyeuristen op Vitaya: Jet Set toont om 22.50 waar de rijken van de planeet uitgaan, wonen, eten en dansen. Chris & Co wordt uitgezonden op VT4 om 21.20 uur. For the record: Chris Van den Durpel hors catégorie in Vlaanderen. Als hij in Engeland zou wonen, dan was hij al lang wereldberoemd.

In de namiddag is er een leuk niemendalletje op Nederland 2: Jong, onstuimig, koninklijk: een documentaire achter de schermen van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Fame, maar dan echt, zeg maar.

Nog meer cultuur om 20.30 uur op BBC. In het kader van de nationale gedichtendag wordt er Essential Poems for Britain uitgezonden. Poëzie in prime time, meneer! Later op de avond weer zo'n ijzersterke brok geschiedenis: Seven Wonders of the industrial World is een docudrama over de bouw van het Panamakanaal.

Vrijdag dan. Op Nederland 2 is er van de Tros Catherine gaat verder. Catherine Keyl ontmoet mensen in een leefwereld waarover sterke vooroordelen bestaan: extreem-rechtse lui, in dit geval.

Ernst op RTL-TVi: een aflevering van ça se discute over Asperger-autisme. Boring? Misschien wel, maar wedden dat er een kind met die aandoening bij uw kinderen in de klas zit...

Op France 3 is er om 23.50 uur Contre-Courant: Photographes de Mao en daarvoor (om 22.50 uur) is het wellicht minzaam lachen met Grumpy Old Men op BBC 2. Onder meer John Peel en Bob Geldof praten er over hoe mensen van 35 tot 54 denken over het leven.

Oh ja, op woensdag begint op Arte (u weet wel, die zender waarmee men dweept, maar nooit naar kijkt) een vierdelige reeks: Connaissance - Les Mystères de l'Evolution. In de eerste aflevering gaat het over de ontwikkeling van de ogen. Misschien een tip voor iedereen die na het lezen van dit stukje nog volhoudt dat er geen bal op de televisie is. Kijk en uw ogen zullen opengaan!

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234