Dinsdag 04/08/2020

Coronamaatregelen

Hoezo, een kwartier knuffelen met uw kleinkind?

Beeld RV

‘Als er dan toch moet worden geknuffeld met de kleinkinderen, niet langer dan een kwartier.’ Dat zei Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) afgelopen weekend. Maar van waar komt dat ‘kwartier’, en moet u de ‘chronometerpolitie’ vrezen als u zestien minuten knuffelt? ‘Neen, maar deze discussie wordt stilaan belachelijk. Gebruik gewoon uw gezond verstand’, klinkt het bij experts.

Juicht ende jubelt! Gezonde grootouders die jonger dan 65 zijn, mogen sinds deze week op hun kleinkinderen passen. Als ze in de gekozen ‘bubbel’ van vier personen zitten en géén zwakke gezondheid of medische voorgeschiedenis hebben. Jonge grootouders met suikerziekte of een verleden van longaandoeningen mogen dus niet op hun kleinkinderen passen, voor hun eigen goed.

Hoog-risicocontact

“Maar probeer in de mate van het mogelijke toch afstand te bewaren en de handen vaak te wassen”, aldus minister Beke. “En als er dan toch moet worden geknuffeld, niet langer dan een kwartier.” Heel wat mensen vragen zich echter af waar dat kwartier vandaan komt. “Wij volgen de richtlijnen van de Veiligheidsraad”, klinkt het op het kabinet Beke. 

De contactspeurders groeperen in geval van contact met Covid-patiënt de aangegane contacten inderdaad in contacten met een hoog en laag risico. Al wie langer dan een kwartier op minder dan anderhalve meter kwam, wordt gezien als een hoog-risicocontact. Die mensen moeten veertien dagen in thuisquarantaine en hun gezondheidstoestand goed opvolgen. Bezoek is voor hen uit den boze, omdat het risico op besmetting groot is. Wie minder lang of van op grotere afstand contact had met een besmet persoon, is een laag-risicocontact en mag wél naar buiten. Extra handhygiëne en de anderhalvemeter-regel zijn dan extra belangrijk.

‘Gezond verstand’

“Natuurlijk begrijpen wij dat het niet evident is de afstand te beperken wanneer een jonge gezonde grootouder de zorg van een kleinkind op zich neemt", zegt professor Erika Vlieghe, diensthoofd infectieziekten van het UZ Antwerpen en voorzitster van de expertengroep die ons uit de lockdown moet helpen. “Alles hangt af van de context. Komt de familie een uurtje op bezoek buiten in de tuin, respecteer dan de afstand en de hygiëneregels. Neemt u als jonge – gezonde! – grootouder de taak als babysit op en moet u het kind ook verzorgen, probeer dat dan zo veilig mogelijk te doen en in de mate van het mogelijke met respect voor de richtlijnen.”

Erika VliegheBeeld Wannes Nimmegeers

“Waar dat knuffelkwartier vandaan komt, weet ik ook niet. Maar dat doet er ook helemaal niet toe. De basisrichtlijnen zijn duidelijk: beperk uw contacten zo veel als mogelijk in tijd, in aantal en in afstand", zegt Vlieghe nog. “Het is een kwestie van gezond verstand en beseffen dat élk contact een risico inhoudt. Niemand zal er met een chronometer komen naast staan om te kijken of de troostende knuffel vijftien dan wel zestien minuten duurt. Maar ouders én grootouders moeten beseffen dat elk contact een risico vormt, ook vandaag nog.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234