Maandag 21/06/2021

Hoever loop je met 100.000 frank?

Als kleine collectioneur op Art Brussels

Stel, je bent die reproducties aan de huiskamermuren beu en wil nu eindelijk eens een echt kunstwerk in huis halen. Je hebt zelfs wat gespaard, 100.000 frank (2.479 euro) bijvoorbeeld, en je trekt daarmee naar Art Brussels, de grootste kunstbeurs in België. Keuze te over: meer dan honderd galeries uit heel Europa, meer dan duizend kunstenaars. Hoever loop ik met mijn 100.000 frank?

Wanneer je voorzichtig door de eerste stands struint en de hoeveelheid grote namen ziet, slaat de schrik je wel om het hart. Warhol, Alechinsky, Panamerenko, Basquiat, Mapplethorpe... werken waar je meteen enkele honderdduizenden, en soms zelfs enkele miljoenen voor moet neertellen. Nog erger wordt het als je merkt dat nergens een prijskaartje hangt. Wie durft dan nog zijn bek open te doen met slechts 100.000 frank op zak?

Tot we bij de Amsterdamse galerie Onrust komen. Daar treffen we gelukkig wel prijskaartjes aan. Twee Tordoirs hangen er, elk een kwart miljoen. En er vlakbij - bingo - iets van Robert Zandvliet voor 77.500 frank. Niet groot, niet echt bekoorlijk, maar toch: onder de 100.000 frank.

Gesterkt door die ontdekking kloppen we aan de overkant aan, bij de Antwerpse galerie Micheline Szwajcer. Jan-Willem Poels toont mij meteen vier heel secure werkjes van Anne Daems, elk 25.000 frank. Het zijn tekeningen, ze zijn klein, de kunstenaar is zo goed als onbekend. "De prijs bepalen we in overleg met de kunstenaar", zegt Poels. "Het bedrag hangt natuurlijk af van hoeveel iemand al gedaan heeft, of hij internationaal heeft tentoongesteld, dat soort zaken. Maar ook de grootte en de productiekosten spelen een belangrijke rol." Naast Daems hangt een grote zwarte glimmende halve bol aan de muur, van Ann-Veronica Janssens: 675.000 frank.

Als ik iets groters wil voor mijn 100.000 frank, dan zou ik beter eens bij de galerieën kijken die zich in jonge kunstenaars specialiseren, raadt Poels me aan. Art Brussels heeft een hele verzameling van dat soort galerieën, ze mogen voor een goedkoper tarief staan. Bij de Brusselse Crown Gallery hebben we meteen prijs. Van Marc Vanderleenen hangen er schilderijen voor 35.000 frank. "Het MUHKA heeft zopas twee werken van Vanderleenen aangekocht", legt Jacques Van Daele me uit. "Iemand met een beperkt budget die iets voor zijn woning wil, kan daarmee toch iets kwalitatiefs kopen. We trachten onze prijzen bewust erg toegankelijk te maken. Voor jonge artiesten is het interessant dat collectioneurs niet alleen geboeid zijn door hun werk, maar het ook kopen." Maar ook hier: echt groot is het werk niet. Geen nood, Van Daele heeft ook een groter schilderij van Eddy De Vos. 100.000 frank, op de kop af.

(RP)

Art Brussels loopt tot en met dinsdag in Paleis 4 van de Heizel, in het weekend van 12 tot 20 uur, maandag tot 22 uur, dinsdag tot 18 uur. Gratis rondleidingen om 13 en 16 uur. Toegang en catalogus: elk 300 frank (7,44 euro). Info: tel. 0800/30.007 en www.artexis.com.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234