Zaterdag 22/02/2020

Dokterslonen

Hoeveel verdient een arts in CHU Saint Pierre Brussel?

Beeld DM

Om de puzzel te leggen, moet je alle stukjes hebben. De Morgen ging op zoek naar het gemiddelde jaarinkomen van uw dokter. Want net dit puzzelstukje ontbreekt in de zoektocht naar het betaalbaar houden van onze gezondheidszorg. Hoeveel verdient een specialist in CHU Saint Pierre?

De afgelopen maanden probeerde De Morgen stap voor stap om het hele kluwen van de ziekenhuisfinanciering te ontwarren. Het inkomen van een arts is in elk ziekenhuis anders geregeld en ook tussen de specialismen zijn er grote verschillen. Sommige artsen moeten veel meer geld aan het ziekenhuis betalen dan andere.

Na maanden onderzoek heeft onze redactie per ziekenhuis in Vlaanderen en Brussel de gemiddelde bruto-inkomens van elke specialistengroep berekend. Vergelijk ook de inkomens van artsen in andere ziekenhuizen.

Bekijk hieronder de resultaten van dit ziekenhuis:

Hoeveel verdient een arts-specialist in C.H.U. Saint Pierre, Brussel?

In dit ziekenhuis mogen artsen maximaal 300 procent aan supplementen aanrekenen.

Wie verdient het minst en het meest?

uroloog
€ 15.347
bruto per jaar
mediaaninkomen van een uroloog:
€ 99.198
anesthesist
€ 159.925
bruto per jaar
mediaaninkomen van een anesthesist:
€ 272.743
Een gemiddelde Belg
€ 37.140
mediaanloon; bruto per jaar

Hoeveel verdienen artsen-specialisten in dit ziekenhuis?*

Eerst even dit. De cijfers in de grafiek hieronder zijn gemiddelde bruto jaarinkomens per specialisme. Ze zeggen niets over het exacte loon van uw arts-specialist in uw ziekenhuis. Ze geven wel een indicatie van de verdiensten van die specialistengroep in dat ziekenhuis.

Bovendien gaat het om een onderschatting, aangezien het hier enkel gaat om de verdiensten op basis van opnames. Alles wat de arts heeft verdiend op basis van bijvoorbeeld consultaties zit niet in deze gegevens vervat. Ook de extra verdiensten die artsen-specialisten uit een eventuele privépraktijk halen, zijn onbekend.

Niet thuis in de medische wereld? Alle specialismen worden uitgelegd in het ABC van de erelonen.

*Artsen-specialisten moeten telkens een deel van hun inkomsten afstaan aan het ziekenhuis. Aangezien dit ziekenhuis ons geen informatie wou geven over deze afdrachten, hebben wij onze berekening moeten baseren op eerder, ander onderzoek. Lees onze volledige werkwijze.

In de rode grafiek staan de gemiddelde brutolonen op basis van de afdrachtpercentages die het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg kon achterhalen in 2012 voor verschillende specialistengroepen. Het gaat om een beperkte studie en de informatie is nu inmiddels zes jaar oud, maar tot op heden gaat het om de meest gedetailleerde info die over de afdrachten bestaat. Het KCE heeft geen afdrachtpercentage voor enkele van onze disciplines, zoals nucleaire geneeskunde en revalidatie.

In de blauwe grafiek ziet u de gemiddelde brutolonen op basis van de gemiddelde afdrachtpercentages die de bank Belfius heeft berekend voor zijn jaarlijkse financiële analyse van de ziekenhuizen (MAHA-studie, 2015). Het gaat om een percentage van 38,39 procent. Maar dat betekent dus dat er in werkelijkheid artsen zijn die veel meer afdragen en anderen veel minder.

We hebben een veertigtal artsen uitgebreid gesproken, van zowat alle specialismen. Die gesprekken leerden ons dat de percentages van het KCE (in de rode grafiek) nog steeds het beste stroken met de realiteit. Om die reden gaan we er dan ook vanuit dat deze cijfers het dichtst aanleunen bij de werkelijkheid.

Voorts ontbreken er nog heel wat artsen in onze grafiek. Het IMA bezorgde ons geen aparte gegevens over de interne geneeskunde, de nefrologie en de spoedartsen. Zo konden we hun gemiddelde inkomens dus niet berekenen. Bovendien wou het IMA, uit privacyoverwegingen, enkel gegevens delen als er vijf of meer vaste artsen in dienst waren. Dat betekent dat we opnieuw een heleboel gegevens missen. Deze specialismen zijn niet weergegeven in de grafiek.

Dit ziekenhuis wou wel meewerken aan ons onderzoek. Dit is hun reactie:

"We hadden u in alle eerlijkheid beloofd om deel te nemen, maar we zijn teruggefloten door onze ziekenhuiskoepel IRIS. In Saint Pierre hebben we niets te verbergen. We hebben erg weinig niet-geconventioneerde artsen in dienst en hun honoraria bedragen minder dan vijf procent van de totale inkomsten. We hebben uw cijfers wel bekeken en voor sommige disciplines kunnen ze min of meer kloppen, maar we herkennen geen algemene trend."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234