Woensdag 05/10/2022

Hoeveel kost je hypotheek je echt?

null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Heeft u het huis van uw dromen gevonden? Dan slaakt u nu ongetwijfeld - en geheel terecht - een zucht van verlichting. Het enige wat een rooskleurige toekomst nu nog in de weg staat, is een lening bemachtigen. Zelfs nu de rente laag staat, heeft zo'n lening een zware impact op uw gezinsbudget voor de volgende 10, 20 of misschien wel 25 jaar. U zorgt dus maar beter al van bij de start voor een goed overzicht van alle kosten.

Spaargids.be

Welke factoren spelen een rol?

Hoeveel u precies zult betalen voor uw woonlening hangt af van verschillende factoren, waaronder:
- het bedrag dat u wilt lenen;
- op welke termijn u die som wilt afbetalen;
- of u voor een vaste of variabele rentevoet kiest.

Zelfs als u het antwoord op deze vragen weet, blijft het een huzarenstukje om tot op de cent te berekenen hoeveel u zult betalen voor uw lening. Veel makkelijker en sneller is om woonleningen online te vergelijken.

1. Ga voor een haalbaar bedrag

U kunt niet zomaar om het even welk bedrag lenen bij de bank. Hoeveel u kunt lenen, hangt in de eerste plaats sterk af van uw inkomen. De bank wilt er namelijk zeker van zijn dat u elke maand uw aflossing kunt betalen. Wat u maandelijks afbetaalt, hangt dan weer samen met de looptijd die u kiest en de rentevoeten. Zorg er dus voor dat u met een realistisch terugbetalingsplan naar de bank stapt.

Hoe weet u welk bedrag u mag uittrekken voor de afbetaling van een hypothecaire lening? De 33%-regel is een goede basis. U kunt ervan uitgaan dat de maandelijkse terugbetalingslast niet hoger mag zijn dan een derde van uw nettoinkomen.

Voorbeeld: U verdient maandelijks 1.500 euro netto, uw partner verdient 1.400 euro per maand. Uw totale gezinsinkomen bedraagt dus 2.900 euro. Volgens de 33%-regel kan dit gezin dus 966 euro besteden aan maandelijkse afbetalingen.

Let op: heeft u al een andere lening of afbetaling lopen? Dan zal het bedrag dat u realistisch gezien kunt terugbetalen lager uitvallen. Wees voorzichtig met al te optimistische vooruitzichten. Tegenslagen zoals jobverlies of extra kosten komen altijd onverwacht.

2. Wees op uw hoede voor extra verzekeringen

In ruil voor lage tarieven vragen sommige banken u om via hen een schuldsaldoverzekering of een woningverzekering af te sluiten. Let dan goed op: vaak rekenen bankiers hier een mooie marge aan. Deins er dus zeker niet voor terug om over de premie te onderhandelen. Stap goed voorbereid naar de bank en vergelijk steeds de tarieven voor zo'n schuldsaldoverzekering op voorhand.

Voorbeeld: U en uw partner besluiten samen een huis te kopen en lenen hiervoor een bedrag van € 160.000 bij de bank. U legt de looptijd vast op 20 jaar en kiezen voor een vaste jaarlijkse rentevoet van 5,2%. U betaalt dan maandelijks € 1.063 af.

Laten we ervan uitgaan dat u € 1.800 netto verdient per maand, uw partner € 1.350. Mocht u plots overlijden, dan is het voor uw partner vrijwel onmogelijk om maandelijks € 1.063 te blijven ophoesten. Daarom kunt u ervoor kiezen om € 160.000 te verzekeren. Als u overlijdt, dan wordt dat verzekerde bedrag aan uw partner uitgekeerd en kan hij of zij dat gebruiken om de lening af te betalen. U kunt er ook voor kiezen een lager bedrag te verzekeren. Uw partner zal dan dat bedrag krijgen en gebruiken om de totale som die nog afbetaald moet worden te verkleinen. Maandelijks zal hij of zij dan ook een kleiner bedrag moeten afbetalen, wat prima binnen het beschikbare budget past.

Met welke eenmalige kosten moet u rekening houden? Lees het volledig artikel gratis op Spaargids.be.

Lees op Spaargids.be ook:

- 4 dingen die u moet weten over de renovatielening
- 4 manieren om niet in de problemen te komen met je lening

Bron: Spaargids.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234