Zondag 29/01/2023

'Hoek van Vlaanderen' maakt zich op voor Cultuurjaar 2002

Brugge is niet de enige stad in West-Vlaanderen die zich voorbereidt op een cultuurjaar in 2002. In de 'Hoek van Vlaanderen', de streek van Kortrijk, Ieper, Roeselare en Tielt, bereiden zeventien gemeenten zich voor op Anno '02.

Brussel / Eigen berichtgeving

Anne Brumagne

Anno '02 heeft niet gewacht tot het jaar 2002 zelf om al van start te gaan. Allerlei kleinere initiatieven werden al gelanceerd, bijvoorbeeld als extra publieksevenement bij infrastructuurwerken, zoals de nieuwe begraafplaats van architect Secchi in Kortrijk, of bij exposities, zoals die over de wederopbouw van Ieper. Tielt pakte rond de millenniumwende uit met het jongerenproject Waaitoekee. En in Roeselare werd het jongerenfestival Hoe strak zit de spriet georganiseerd.

Rond Anno '02 als organisatie was het de voorbije maanden nochtans opvallend rustig. Toch bewoog er een en ander achter de schermen. De intendant van het eerste uur, Patrick Allegaert, kreeg het te druk met zijn activiteiten voor het Guislainmuseum in Gent en als voorzitter van de Raad voor Nederlandstalige Dramatische Kunst en wordt daarom opgevolgd door een trio van coördinatoren, met name Jan Boelen, Franky Devos en Geert Breine. Ze worden bijgestaan door zakelijk leider Luc Delrue, terwijl Allegaert zelf voor artistiek advies blijft zorgen. De hertekende ploeg borduurde verder rond de inhoudelijke lijnen die tevoren reeds waren uitgetekend. Over afzienbare tijd hoopt men officieel een programma te kunnen voorstellen. Die rode draden, die ook al duidelijk aanwezig waren in de voorbije evenementen, zijn niet zomaar gekozen, maar sluiten aan bij de realiteit in deze 'Hoek van Vlaanderen'. Ruime aandacht voor architectuur, design en vormgeving is er in Kortrijk bijvoorbeeld al jaren. En het is een feit dat er in deze streek veel jongeren wonen. Tot slot kun je er niet omheen dat de streek van Ieper zwaar is getekend door de geschiedenis. "Toch is het niet de bedoeling om het altijd alleen maar over de Eerste Wereldoorlog te hebben", verduidelijkt coördinator Geert Breine, "voor sommige evenementen zullen we dit thema zeker opentrekken. Bijvoorbeeld door het algemener te hebben over de herinnering en het vergeten."

Binnen elk thema hoopt Anno '02 iets te realiseren dat ook na 2002 kan blijven bestaan. Zo leven de plannen om de oude paardenstallen in de buurt van de Tacktoren in Kortrijk om te bouwen tot een 'Werkplaats voor Architectuur en Vormgeving', waar tentoonstellingen en ontmoetingen kunnen worden georganiseerd. Op stedenbouwkundig vlak wil Anno '02 zich verder buigen over de vier kilometer lange, nogal zielloze verbinding tussen Hoog Kortrijk en Kortrijk zelf. Wat jongerencultuur betreft, koestert Cultureel Centrum De Spil in Roeselare plannen om zich sterker te profileren rond jongerencultuur. Het centrum zou daarvoor graag de oude bottelarij van Rodenbach als thuisbasis gebruiken. Kortrijk ijvert, samen met Brugge, om in de beide steden in 2002 een jongerenkunstencentrum van de grond te krijgen. Naar verluidt hebben het kabinet van minister van Cultuur Bert Anciaux (VU&ID), de provincie West-Vlaanderen en de twee steden zelf wel oren naar dit voorstel. Omdat jongeren nu eenmaal nogal begaan zijn met hun uiterlijk en hoe dat uiterlijk samengaat met het innerlijk, plant men in verschillende gemeenten 'stijlstraten', waar evenementen rond jeugdstijlen worden georganiseerd. Allegaert: "Zo'n straat kan in een of andere verkaveling liggen waar we dan iets in de woonhuizen doen of in een industriële buurt waar een loods als pleisterplaats dient. In ieder geval willen we ook een stijlstraat 'uitlenen' aan Brugge, dat in 2002 Europese cultuurstad is, en zo tot samenwerking komen. We denken aan de Langestraat, waar veel jeugdcafés zijn, met alle rivaliteiten van dien. De stijlstraten zijn ook een manier om kleinere gemeenten nauwer bij Anno '02 te betrekken."

In samenwerking met het In Flanders Fields Museum in Ieper plant Anno '02 de grote internationale expositie Dead.lines, over het verband tussen oorlog, media en propaganda in de twintigste eeuw, gaande van de rol die de gedrukte pers in de Eerste Wereldoorlog speelde tot het belang van internet en andere hedendaagse communicatiemiddelen in de recente Balkan-conflicten. Niemand minder dan de Kroatische schrijfster Dubravka Ugresic aanvaardde een schrijfopdracht rond het thema 'moordende woorden', over hoe de herinnering een virus kan worden dat nieuwe conflicten op gang brengt. Jos Verbist (Antigone) en Johan Simons (Hollandia) zullen de tekst adapteren voor het theater en regisseren. Met Moritz Küng, curator van de tentoonstelling Orbis Terrarum in Antwerpen, wil Anno '02 in Ieper een tentoonstelling opzetten met hedendaagse kunstenaars rond het thema 'herinnering en vergeten'. Ten slotte bestaan er plannen om een nieuwe impuls te geven aan het Westhoek Vredespark, een initiatief van de provincie. En er zijn nog wel meer ideeën. Breine: "Bram Vermeulen stelde ons onlangs de vraag: 'waarom worden die soldatengraven altijd zo netjes gepoetst tot ze weer wit zien? Waarom laat men er de tijd niet overgaan?' Het idee is zeker een overweging waard."

Verschillende vragen zijn voorlopig nog niet opgelost. Of er een centraal ontmoetingscentrum komt bijvoorbeeld, en welk groot publieksevenement, genre Zinneke Parade, er kan worden uitgedokterd. Het idee om een massaspektakel te organiseren op de oevers van de Leie, terwijl het publiek in boten passeert, heeft men om financiële redenen moeten laten varen.

Cultuurjaar

Anno '02 plant internationale expositie rond 'oorlog en de media in de twintigste eeuw'

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234