Woensdag 14/04/2021

Hoe zijn je spaarverzekeringen gedekt door het Garantiefonds?

Niet alleen bankdeposito's kunnen van de staatsgarantie genieten, ook voor spaarverzekeringen is dat mogelijk. Beeld Shutterstock
Niet alleen bankdeposito's kunnen van de staatsgarantie genieten, ook voor spaarverzekeringen is dat mogelijk.Beeld Shutterstock

Wie een staatsgarantie wenst op zijn spaargeld hoeft zich niet te beperken tot spaar- en termijnrekeningen. De waarborg geldt immers ook voor spaarverzekeringen.

Vergelijkbaar met bescherming bankdeposito's

De staatsgarantie op spaargeld bij de bank is genoegzaam bekend. Gaat een bank over de kop, dan krijgt de spaarder de zekerheid dat hij zijn deposito's tot minstens 100.000 euro kan recupereren.

Sinds 2008 bestaat een soortgelijke garantie op gelden van tak21-spaarverzekeringen. Dat zijn spaarverzekeringen die een vaste gegarandeerde minimumopbrengst bieden, die eventueel nog kan worden verhoogd met een winstdeelneming als de financiële markten en de resultaten van de verzekeringsmaatschappij dat toelaten. In een overzicht dat Spaargids voor u maakte, kunt u trouwens de opbrengsten van een aantal spaarverzekeringen raadplegen.

De garantie geldt dus niet voor tak23-beleggingsverzekeringen, investeringen waarvan de waarde gekoppeld is aan beleggingsfondsen in aandelen, obligaties of andere financiële instrumenten.

Uitgesloten van de beschermingsregeling zijn verder ook de groepsverzekeringen en de overeenkomsten op de aanvullende pensioenen van zelfstandigen

Voor elke maatschappij

De uitbreiding van de garantie op het spaargeld naar spaarverzekeringen kwam er in 2008 op vraag van Ethias. Als gevolg van de penibele financiële situatie waarin de maatschappij toen verkeerde, dreigde ze immers heel wat gelden te verliezen als de spaarders hun inlagen zouden terugtrekken, wat haar toestand alleen maar zou verergeren.

Aanvankelijk was de garantie beperkt tot de tegoeden op tak21-spaarverzekeringen bij maatschappijen die er bewust voor kozen en er ook premies voor betaalden. Op 1 januari 2011 werd de garantie echter verplicht voor alle verzekeraars.

Keuze tussen uitbetaling en overdracht

De garantie op de spaarverzekeringen is vergelijkbaar met die op spaargelden bij de bank. Als de levensverzekeringsonderneming niet meer in staat is de spaarder uit te betalen of failliet is verklaard, zal het Garantiefonds hem terugbetalen binnen een termijn van 3 maanden, met een maximum van 100.000 euro per persoon en per instelling. De termijn van 3 maanden kan in een aantal omstandigheden drie maal worden verlengd.

Bij een terugbetaling door het Garantiefonds heeft de spaarder de keuze tussen een afkoop van zijn contract met een uitbetaling van de waarde op dat moment in contanten of de transfert ervan naar een andere levensverzekeringsmaatschappij. Dit laatste laat toe om belastingen te vermijden.

Niet voor buitenlandse verzekeraars

De garantie is van toepassing op alle erkende levensverzekeringsondernemingen naar Belgisch recht. Ze geldt dus niet noodzakelijk voor buitenlandse verzekeraars, ook al zouden die producten aanbieden op de Belgische markt. Anders dan bij de regeling voor de banksector is hier immers geen omzetting van een Europese regeling in Belgische recht, maar een louter nationale maatregel.

Lees op Spaargids.be ook

- Ethias en Federale Verzekering verlagen rente tak21
- Ergo biedt geen nieuwe levensverzekeringen meer aan
- Onder welke depositogarantieregeling valt je bank?

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234