Zondag 19/09/2021

Hoe word je Astrid Bryan?

Niet eens in de buurt wonen en toch drie nominaties voor de Vlaamse Televisiesterren vanavond binnenhalen. Niet evident. Om de nieuwe Vlaamse it-girl te worden, kom je er dan ook niet met het rondstrooien van wat 'amazings' en 'radicals'. Of toch? Een handleiding in de Astrid-Bryanologie.

Laat in het ongewisse hoe slim je bent

Nog beter: laat zoveel mogelijk in het ongewisse. Werk je nu aan een muziekcarrière, schrijf je voor de modeblog The Blonde & The Brunette of ben je huisvrouw? Terwijl je ondertussen eigenlijk een serieuze carrière uitbouwt op basis van een reality-reeks? Dan ben je goed op weg om Astrid Bryan te worden, maar er is meer nodig.

Jezelf blijven, stippen Bryan en haar omgeving zelf aan. Het typetje dat ze neerzet - is ze de nieuwe Eddy Wally? - bestaat volgens hen niet, want "Astrid is nu eenmaal wie ze is". Jezelf blijven is een werkwoord, zo leert Astrid Bryan ons wel. "Zorg voor gelaagdheid. Mensen denken dat Bryan een dom meisje is, maar ze blijkt toch bagage te hebben. Daarom gaat ze allicht langer mee dan Betty of Lesley-Ann Poppe", tipt professor communicatiewetenschappen Katia Segers (VUB).

Bovendien beseft Bryan volgens professor Segers heel goed dat de invulling van haar dagen weinig voorstelt, maar gaat ze daar complexloos en zonder schaamte mee om. Flapt ze er per ongeluk uit dat ze het jammer vond dat er geen dwergen op haar huwelijk waren, maakt ze dat meteen goed door schuldbewust te kijken en in lachen uit te barsten. En snel verder te gaan in het Antwengels.

Dat taaltje is ondertussen even bekend als Bryan zelf en draagt bij tot haar succes. Omdat het grappig is, maar vooral omdat het nog zo Vlaams aandoet en zo de herkenbaarheid voor de kijker vergroot. "Het gevoel dat een Vlaamse erin slaagde om het in Hollywood te maken, is belangrijk", stelt professor Communicatiewetenschappen Hilde Van Den Bulck (UA). "Maar dat Astrid zelf ook met afstand naar de glamour kijkt en er cynisch op reageert, is even belangrijk. Dat maakt bijvoorbeeld dat ze ook voor hogeropleiden interessant wordt."

Zoek 'nen John' en word Gaston en Leo

Bryan werd pas echt een hype zodra ze kwam aanzetten met een totaalpakket, zoals dat in mooie marketingtermen heet. In Astrid in Wonderland komen bijvoorbeeld ook haar echtgenoot (den) John en haar broer Laurens veel aan bod. Haar relatie met John, haar persoonlijke cheerleader, en hun sluimerende kinderwens is voor veel kijkers tot op bepaalde hoogte herkenbaar. Zelfs dat Bryan zich graag in een ouderwets man-vrouwpatroon inpast, draagt naar mening van haar manager bij tot het succes. "Mensen willen zich ook daarin herkennen, al is het onbewust."

Maar er is meer. Den John en de Laurens helpen natuurlijk om mannen mee voor de buis te lokken. Want het is toch fijn om te zien hoe de Lau wordt getreiterd door zijn zus en hoe zelfs een rijke zakenman als den John zich onder de mat laat vegen. Toch is Bryans echtgenoot vooral belangrijk om haar met een paar voorzetten in gang te draaien. Geen Gaston zonder Leo, geen Astrid zonder den John.

Vooral omdat ze zonder hem geen centen had en haar luizenleven vaarwel kon zeggen, menen tegenstanders. Bryans entourage ontkent, maar sommige kijkers blijven het gevoel hebben dat de Hollywoodvrouw niets anders moet doen dan haar huwelijk volhouden om te krijgen wat ze wil. Zelfs dat is geen probleem, want mensen kijken ook naar televisie om zich te ergeren.

Zorg voor een leuk smoelwerk

De tegenstanders van Bryan zijn volgens waarnemers trouwens met veel minder dan je zou verwachten bij een reeks over een vrouw die een leven leidt dat we snel als inhoudsloos bestempelen. Onder andere omdat ze de juiste snoet heeft voor het genre. Omdat ze ook de Hollywoodlooks heeft, wordt Bryan volgens de een als geloofwaardiger gepercipieerd.

"Mensen zijn geneigd om mooie mensen meer positieve eigenschappen toe te dichten", gelooft professor sociale psychologie Vera Hoorens (KU Leuven). "Het zou heel anders zijn als de hoofdrolspeelster van een realityprogramma alleen een prachtig innerlijk had. Bij het straffen van misdadigers zien we ook dat we strenger zijn voor minder mooie mensen."

Maar schoonheid wekt ook jaloezie, vooral bij vrouwelijke kijkers. Zorg daarom dat je nooit overdreven mooi bent. "Astrid kan nog naast je op straat lopen", verwoordt haar manager Dany Peleman het. "Dat zie ik bij Kim Kardashian of Paris Hilton niet gemakkelijk gebeuren."

Doe zoals Lady Gaga

Geen nood als bovenstaande niet voldoende is of te moeilijk blijkt. Dan neem je gewoon een voorbeeld aan Lady Gaga. Meteen nadat zij beroemd werd, vertelde Gaga dat ook zij het vroeger lastig had en ze hard moest werken voor haar succes. Zo ook Bryan. Ze liet zich niet alleen in haar eigen soap, maar ook in interviews al meermaals ontvallen dat ze vroeger werd gepest omdat ze lang en smal was. Giraf, was het scheldwoord dat haar leeftijdsgenoten voor haar kozen. Bovendien was Bryan naar eigen zeggen een "megaseut".

Daarnaast benadruk je, via je omgeving, dat je je weg zelf maakte. Bryan speelde op jonge leeftijd al viool, hoorde het publiek via haar vader. Daarna werd ze ontdekt door Wilhelmina Models en startte een internationale carrière, bevestigt haar manager nog eens. "Astrid verwezenlijkte waar iedereen van droomt, hoewel ze startte als underdog. Het is een beetje een sprookje. Zeker in crisistijd is dat een van Astrids sterke punten", zegt Peleman.

Duik niet naakt op (ook niet per ongeluk)

Terwijl dat andere onbestemde mediaverschijnsel, Lesley-Ann Poppe, uiteraard vroeg of laat - het is vroeg geworden - in Playboy moest opduiken, haalde Bryan een Gouden Flip Award op. Een prijs van... De Jommekeskrant. Die Bryan voor de gelegenheid een "pimped out chromed out Golden Flip Award" noemde - "How cool is that?"

Het verschil met de andere it-girls is niet toevallig. Bryan antwoordt ons zelf via e-mail dat zij nooit een sekstape moest uitbrengen om een eigen realityprogramma te krijgen. "Kim Kardashian en Paris Hilton hechten volgens mij ook minder belang aan bepaalde waarden waarmee ik opgevoed ben." Het hielp de twee meiden aan tijdelijke roem, maar wel van het soort dat nu al even meegaat. Alleen zijn hun fans in Vlaanderen eerder beperkt, zelfs als hun realityshows hier op jongerenzenders worden uitgezonden.

"In de Verenigde Staten kijken mensen op naar anderen die absoluut beroemd willen worden en daarin slagen. De Vlaming verdraagt dat niet", verklaart Van Den Bulck. "Astrid wil niet kost wat kost beroemd worden." Al liet ze na haar doortocht in de reeks Vlaamse Hollywoodvrouwen op vtm wel doorschemeren dat ze het scherm waarschijnlijk niet meer zou delen met andere vrouwen.

In haar (toevallige?) tocht naar roem koos Bryan er wel systematisch voor om op te duiken in shows die goed liggen bij het brede publiek en die waren gelinkt aan het goede doel: De premiejagers deluxe, de nieuwjaarsaflevering van De Pappenheimers en Blokken for Life. In deze laatste uitzending nam ze het trouwens op tegen Bart De Wever, van wie ze voorheen nog nooit had gehoord. Amazing!

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234