Maandag 19/10/2020

Zomeronweer

Hoe we ondanks weer-apps toch een natte broek hebben

Beeld Photo News

Even buienradar checken. Geen rode of blauwen vlekken te zien? Mooi, dan kan de paraplu thuis blijven vandaag. Een halfuur later arriveert u druipnat op plaats van bestemming. Een bekend gevoel?

Het omgekeerde scenario is ook mogelijk: ben je net in vol ornaat met rubberlaarzen en paraplu op pad omdat er op de telefoon fikse buien te zien waren, blijkt het uiteindelijk reuze mee te vallen. "Het is typisch voor de huidige tijd van het jaar. Zomeronweer kan heel plaatselijk zijn. Die onweersbuien zijn moeilijk te voorspellen", weet Maarten Reyniers, expert kortetermijnvoorspelling bij het KMI. "Wel kunnen we een algemene indicatie geven van waar de meeste kans op onweer is." 

Daarnaast zijn zomerse onweersbuien gekend om hun grilligheid, weet Maurice Middendorp van Buienradar. Volgens de meteoroloog zijn er twee typen neerslag: de goed te verwachten regengebieden, die meedrijven met de wind. Daarnaast de buien die vanuit het niets ontstaan. En van dat laatste type zijn er opvallend veel dezer dagen. "Waar exact een grote bui ontstaat, valt lastig vooraf aan te wijzen. Een onweersbui kan vanuit het niets in vijf minuten ontstaan", aldus Middendorp.

Een plotse bui terwijl de radar het niet direct aangeeft, is dus onvermijdelijk. En dat kan volgens Reyniers soms komen door de kleine vertraging van het systeem. "De neerslag die we zien in de radar wordt bepaald door het detectiesysteem. Vervolgens gaat een algoritme de beelden als het ware doorrekenen voor de komende drie uur", verklaart Reyniers.

Tussen het opmeten van de beelden door de radar en de wirwar van algoritmes die van een geregistreerde onweersbui een schuivende rode wolk maakt op de website, zit dus een vertraging van een paar minuten. Zie daar de plensbui die je overvalt terwijl je de hond uitlaat.

Vier radars

Dat we er tegenwoordig vrijwel alles aan doen om een nat pak te voorkomen, blijkt wel uit de bezoekersaantallen van de website en applicatie van het KMI. Gemiddeld consulteren zo'n 100.000 mensen dagelijks de applicatie van het KMI, terwijl de website (www.meteo.bewww.kmi.be en www.irm.be) zo'n 150.000 keer per dag wordt bekeken. Deze week schoten de bezoekersaantallen van het KMI met wel 50 procent omhoog.

Om deze kanalen van accurate cijfers te voorzien, gebruikt het KMI vier radarsystemen die, verspreid over het hele land, constant de lucht afspeuren naar neerslag. Op de website zie je dus een samengesteld beeld van deze vier meetsystemen", aldus Reyniers. De Belgische radars van het KMI worden niet gebruikt voor privé-initiatieven als buienradar.be, weet Reyniers. Zij zijn afhankelijk van radars die in Nederland staan.

Bliksemactiviteit

Terwijl wij ons voorbereiden met regenlaarzen en poncho's, wordt er achter de schermen dus voortdurend gewerkt aan weersvoorspellingen die volledig up-to-date blijven. Buienradar geeft nu bijvoorbeeld realtime bliksemactiviteit weer in de app. 

Ook het KMI werkt volop aan deze technologie en hoopt deze ook binnenkort te integreren op de website, al plaatst het weerinstituut daar nog wel een kritische kanttekening bij. "In sommige gevallen heb je inderdaad eerst bliksemactiviteit, waar de bui op volgt, maar dat is niet altijd het geval: meestal komt de bliksem ongeveer gelijk met de neerslag. Ook kan het gebeuren dat er ergens een bliksem wordt geregistreerd, zonder dat die uitmondt in een onweersbui. En omgekeerd kunnen er ook buien zijn zonder bliksemactiviteit." In deze tijd van zomeronweer, blijft voor vertrek zelf even naar buiten kijken, dus misschien geen slecht idee.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234