Donderdag 06/10/2022

Hoe vind je een slapende rekening terug?

Ben je een rekening uit het oog verloren? Via de overheid zou je die makkelijk moeten kunnen terugvinden. Beeld Shutterstock
Ben je een rekening uit het oog verloren? Via de overheid zou je die makkelijk moeten kunnen terugvinden.Beeld Shutterstock

Geld plaatsen bij een bank om er vervolgens niet meer naar om te kijken, doe je maar beter niet. Als je rekening het statuut van slapend geld krijgt, moet de bank ze immers overmaken aan de FOD Financiën. Je moet ze dan daar weer opvragen. Bovendien rekenen de meeste banken hiervoor (royaal) kosten aan. Toch is er ook een goede kant aan het verhaal. Misschien vind je er geld terug dat je zelf, bijvoorbeeld bij een verhuizing, uit het oog verloren bent.

Spaargids.be - Johan Van Geyte

Kleine bedragen meteen in de Schatkist

De banken zijn sinds 2008 verplicht om gelden van rekeningen waarop, behalve het bijschrijven van de intresten, al vijf jaar geen enkele verrichting meer is gebeurd en die staan op naam van personen waarmee ze al vijf jaar geen contact meer hebben gehad, over te maken aan de Deposito- en Consignatiekas, een afdeling van de overheidsdienst Financiën. Daar kunnen ze nog gedurende dertig jaar worden opgehaald. Gebeurt dat niet, dan verdwijnt het geld definitief in de Schatkist. Voor bedragen onder de 20 euro geldt dat trouwens meteen.

Een belangrijke nuance daarbij is dat als iemand bij een bank meerdere rekeningen heeft geen enkele rekening als slapend zal worden beschouwd indien er op minstens één ervan de laatste vijf jaar een verrichting heeft plaatsgevonden of een contact met hem is geweest.

Vergoeding voor opzoekingswerk

Vooraleer ze het geld van die zogenaamde slapende rekeningen overmaken aan de Depositokas krijgen de banken nog een jaar tijd om alsnog de begunstigde van de rekening op te sporen.

Voor dit opzoekingswerk en voor het opmaken van een dossier ten behoeve van de Depositokas mogen de financiële instellingen kosten aanrekenen. Daarbij is bepaald dat die hoogstens 10% van de tegoeden mogen bedragen, met een maximum van 200 euro.

Een aantal banken rekent ook effectief die maximaal toegelaten kosten aan. Het gaat onder meer om ABK Bank, Argenta, Beobank, Record Bank, Deutsche Bank, Banca Monte Paschi en VDK. Vanaf 2017 komt daar AXA Bank bij. Nu stelt die zich nog tevreden met 10% en een maximum van 50 euro.

Goedkopere banken zijn onder meer Keytrade (30 euro in 2016, 50 euro in 2017), Nagelmackers (50 euro + BTW) en Belfius (max 95 euro).

Een overzicht van de kosten per bank vind je terug bij Spaargids.be.

Vind je vergeten rekening terug

Eens je tegoed is overgemaakt aan de Depositokas kun je het daar terugvinden. Je surft daarvoor naar naar de beveiligde site MyMinfin. Daar meld je je aan zoals je dat zou doen voor het invullen van een belastingaangifte tax-on-web. Klik daarbij eerst op 'Vermogen' en dan op 'Slapende tegoeden'. Het resultaat verschijnt meteen op het scherm. Heb je geluk, dan kun je meteen een aanvraag tot terugbetaling indienen.

Het alternatief is het indienen van een schriftelijke aanvraag met een kopie van beide zijden van de identiteitskaart bij de Federale Overheidsdienst Financiën, Algemene Administratie van de Thesaurie, Administratie Betalingen, Slapende Tegoeden, Kunstlaan 30, 1040 Brussel (Tel. 02-574 78 10).

Bezoekers worden ontvangen van 9 tot 12 uur en 14 tot 16 uur of op afspraak in de Handelsstraat 96 in 1040 Brussel.

Lees op Spaargids.be ook:

- Hoe verander je makkelijk van bank?
- Onder welke depositogarantieregeling valt je bank?
- PSA Bank trekt zich terug uit Belgische spaarmarkt?

undefined

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234